Júlia Vargová Kultúra

Kam cez víkend? Zopár tipov na akcie v Trnave a okolí

Tretí marcový víkend je tu a s ním aj lákavé podujatia v meste a okolí.

Ilustračný obrázok k článku Kam cez víkend? Zopár tipov na akcie v Trnave a okolí
Zdroj: Hit Trnava

PAFF 2019 – Pezinský alternatívny filmový festival

V piatok, 15.marca a v sobotu, 16.marca, v Dome kultúry v Pezinku

15. ročník Pezinského alternatívneho filmového festivalu – PAFF dáva tradične priestor hlavne nezávislým, nízkorozpočtovým, prípadne študentským filmom. Tento rok bolo z čoho vyberať, svoje filmy prídu osobne predstaviť hostia zo Slovenska i z Čiech. A keďže je festival medzinárodný, diváci sa môžu tešiť aj na kvalitné zahraničné zastúpenie. Pre návštevníkov sú pripravené prednášky, workshopy, aj bohatý sprievodný program. Viac informácií sa dozviete na stránke www.festivalpaff.sk.

Program:

PIATOK:

17:00 – 18:00 RePAFF

18:15 – 19:25 Best of Fest Anča 2018

19:40 – 20:45 Krátke filmy PAFF + hosť Grand Beats

21:00 – 22:00 hosť Michal Orsava (CZ)

22:00 – 23:00 koncert Orchester Worchester

SOBOTA:

15:00 – 15:50 4 Dokumenty (SK)

16:00 – 17:20 Súťažné filmy PAFF + živá hudba do filmu (Samo Štefanec)

17:30 – 18:20 Súťažné filmy PAFF + Live dabing (Staško&Lachký)

18:35 – 19:45 Súťažné filmy PAFF + súťaž 15 sekundových fil­mov

20:00 – 21:30 Peter Konečný – Dizajn vo svetovom filme

21:30 – 22:00 Vyhlásenie výsledkov + odovzdávanie cien

22:00 – 24:00 DJ Ink midget a DJ Bulp

V odvete 1. kola play off privíta HIT UCM Trnava úradujúceho majstra

Sobota, 16. 3. 2019 o 19:00, Mestská športová hala

V III. časti extraligy žien volejbalové družstvo žien Hit UCM Trnava privíta favorita zo Slávie EU Bratislava. V odvetnom zápase 1. kola play off sa rozhodne, či postúpi Slávia EU Bratislava do semifinále (v prvom zápase zvíťazila 3:0), alebo sa o postupujúcom rozhodne v stredu v Bratislave. Zápas má jasného favorita, keďže Slávia obsadila v základnej i nadstavbovej časti prvé miesto. Pre mladé Trnavčanky je play off obrovská výzva i skúsenosť. Hit UCM Trnava v v troch ročníkoch v extraligy postúpil do play off dvakrát a zatiaľ nikdy nepostúpili v prvom kole proti silnejšiemu súperovi. Družstvo, ktoré v 1. kole prehrá bude pokračovať v zápasoch playout o konečné umiestnenie.

Fanúšikov volejbalu čakajú cez víkend i ďalšie zápasy našich družstiev Hit Trnava:

1. liga ženy

Dinamo Bratislava – Hit UCM Trnava „B"

Nedeľa, 17. marca o 11:00 a 13:00

1. liga junioriek

Hit Trnava – COP Nitra „B"

Sobota, 16. marca o 11:00 a 13:00, V jame 3

Staršie žiačky

Hit Trnava – MVK Nové Mesto nad Váhom

Sobota, 16. marca o 10:00 a 12:00, ZŠ K. Mahra

Mladšie žiačky 6tkový

Senica – Hit Trnava

Sobota, 16. 3. 2019, 10:00 a 12:00, ŠG J. Herdu

MINI Hit Trnava B 3kový

Sobota, 16.marca, turnaj Levice

Ochutnávka káv

Sobota, 16. marca o 10:00, Amfik Cafe

Amfik Pražiareň v Trnave Vás pozýva na oficiálne otvorenie a na prvú ochutnávku vlastnej čerstvo praženej kávy – cupping s profi baristom. Spoznajte chuť čerstvej kávy, rôznych lahodných odrôd a zistite nové informácie o tomto obľúbenom nápoji. V ponuke budú kávové odrody s výnimočnými chuťami. Degustovať môžete odrody Honduras, Peru, Colombia, Ethiopia, Kenya, Vietnam, Rwanda, Nicaragua… Dvere sú otvorené pre všetkých milovníkov kávy. Vstup je zdarma.

O zvuku inak: Hlas okolo nás

Sobota, 16. marca o 15:00, Malý Berlín

Hlas ako komunikačný prostriedok, hlas ako nástroj, hlas ako materiál, hlas ako stimulácia. Tento workshop je určený pre tých, ktorí sa chcú dozvedieť zopár zaujímavých faktov o ľudskom hlase z pohľadov, ktoré sa často nespomínajú. V rámci tohto workshopu sa okrem iného dozvieme aj ako kvalitne nahrať ľudský hlas v domácich podmienkach a ako využiť voľne dostupné prostriedky na to, aby sme bez problémov v priebehu pár sekúnd zo seba vytvorili démona, škriatka či mimozemsky znejúci syntetizátor? Bude sa aj rozprávať, ale aj nahrávať a upravovať v programe Ableton Live. Vstupné je zdarma, potrebná je však registrácia.

Otvorený turnaj v biliarde

Sobota, 16. marca o 16:00, Amfik Cafe

V Amfiku sa tretiu marcovú sobotu odohrajú Majtrovstvá Trnavy v pool biliarde amatérov. Na otvorenom turnaji v biliarde sú všetci vítaní, vstup je zdarma.

Festival pohybových skladieb

V sobotu, 16. marca od 9:00 DO 17:00, v Mestskej športovej hale

Priestory mestskej športovej haly budú v sobotu patriť nadšencom gymnastiky. Celoslovenská súťaž, Festival pohybových skladieb, privíta kluby, ktoré predstavia svoju tvorbu v oblasti pohybových skladieb.

Prekladateľ na ceste… Si to ty?

Sobota, 16. marca o 13:00, Malý Berlín

Školenie Prekladateľ na ceste je určené študentom a začínajúcim prekladateľom so záujmom o kariéru prekladateľa na voľnej nohe. Spoločné popoludnie bude prebiehať v komornej atmosfére, pri šálke dobrej kávy. Kapacita školenia je limitovaná na 20 miest, takže sa treba čím skôr zaregistrovať. Školenie ponúka 5 hodín poznatkov, praktické cvičenia, kávu a koláčik. Lektorkou je Ing. Petra Pavlíková, prekladateľka a korektorka v jazykovej kombinácii nemčina – slovenčina so zameraním na ekonómiu, marketing a technológie.

First flush: Martin Lettler

V sobotu, 16. marca o 21:00 na Zelenom kríčku

Martin Lettler sa na dj-skej scéne pohybuje od roku 2016 a odvtedy stihol predstaviť trnavskému publiku jeho široký hudobný záber. Od tanečného disca z 1979 a UK Garage z 1998, cez nové trendy lo-fi house-u a dubtechna až k vodám grime-u a dubstepu. Je členom Sub:tearz crew, ktorá si zobrala na starosť prezentaciu UK bass music v tunajších krajoch. No tento večer nebude len o bass hudbe. Budete mať šancu spoznať nové žánre rôznorodej elektronickej hudby a vypočuť platne privezené z celého sveta až do Trnavy na Zelený kríček.

Juraj Kollár: Prízemie

Sobota 16. marca a nedeľa 17. marca od 13:00 do 18:00

Miesto konania: Galéria Jána Koniarka, Kopplova vila, Zelený kríček 3, Trnava

Trvanie výstavy: 7.02. – 24.03.2019

Aj prvý marcový víkend bude v Galérii Jána Koniareka na Zelenom kríčku patriť autorskej výstave solitérneho predstaviteľa súčasnej slovenskej maľby. Jural Kollár na prevažne veľkoformátových obrazoch z obdobia posledných rokov zachytáva kontinuitu obsahu a dynamiku premeny formálneho prejavu. Obrazy na výstave pochádzajú z dvoch cyklov. Najnovšie skladané obrazy (krajiny videné cez sklobetónové steny) a abstraktné kompozície.

Erika Miklóšová: Zátišie s drapériami II.

V nedeľu, 17. marca od 13:00 do 18:00

Miesto konania: Galéria Jána Koniarka, Synagóga – Centrum súčasného umenia, Halenárska 2, Trnava

Trvanie výstavy: 14.02. – 31.03.2019

Aj tento víkend je možné navštíviť výstavu mladej slovenskej maliarky. Námetom veľkoformátových kresieb sú výjavy z rodinného archívu. Erika Miklóšová do nich prekresľovaním a zmenou mierky formátu vnáša nové asociácie, ako aj širšie pole spoločenských a výtvarných postrehov.

Autorka predstaví sériu drapérií, pričom sa sústreďuje na ornament, vzory textílií, cez ktoré vypovedá príbehy s nimi späté. Rôznymi postupmi a materiálmi znázorňuje chápanie odevu, hlavného námetu jej prác. Vytvára imaginárny svet, v ktorom sú ľudia zastúpení ich oblečením. Rodinné portréty sú nahradené zobrazovaním odevov.

Hádzaná: HBC TT vs. D. Streda

V nedeľu, 17. marca o 10:00, v Mestskej športovej hale

Tretiu marcovú nedeľu si svoje sily v hádzanej zmerajú Trnavčania z HBC TT s Dunajskou Stredou. Trnava privíta súpera na domácej palubovke v Mestskej športovej hale o desiatej.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM