Júlia Vargová Kultúra Rôzne

Kam cez víkend? Zopár tipov na akcie v Trnave a okolí

Predposledný marcový víkend je tu a s ním aj lákavé podujatia v meste a okolí. Na svoje si prídu najmä milovníci piva a vína.

Ilustračný obrázok k článku Kam cez víkend? Zopár tipov na akcie v Trnave a okolí
Zdroj: Pixabay.com

Meetup vol.3: Čierne diery

Sobota, 23. marca o 17:30, Malý Berlín

Zaujímavý projekt s trnavskými koreňmi tradične odprezentujú s hudobným hosťom aj debatami pri dobrom víne. Hosťami tentorkát budú Trnavčania Martin Lipták & Miroslav Beňák, ktorí stoja za projektom Čierne diery. Dokumentujú industriálne dedičstvo, vydávajú mapy, časopisy, knihy a pomáhajú oživiť zabudnuté priemyselné pamiatky. Z grafík, ktoré tvoria spolu so slovenskými umelcami, sa rýchlo stal exkluzívny tovar. Prvé vydanie ich dlhoočakávanej knihy sa vypredalo za pár hodín a aj dotlač vydržala len tri dni. Ich mapy technických pamiatok boli ocenené Národnou cenou za dizajn. Na programe je otvorenie o 17:30, diskusia a networking.

Výstava vín Šenkvice, verejná degustácia

V sobotu, 23. marca o 14:00, v Šenkviciach

Verejná ochutnávka Výstavy vín Šenkvice 2019 je zaradená medzi nominačné súťaže do Národného salónu vín. Dobré lokálne vínko môžete ochutnať už v sobotu o druhej.

Hádzaná: HBC TT vs. Šaľa

V sobotu, 23. marca o 10:00, v Mestskej športovej hale

Predposlednú marcovú sobotu si svoje sily v hádzanej zmerajú Trnavčania z HBC TT so Šaľou. Trnava privíta súpera na domácej palubovke v Mestskej športovej hale o desiatej.

Pivné fórum

V sobotu, 23. marca o 17:00, v Sessleri

Kopu informácií o pive pri pive sa môžete dozvedieť v sobotu o piatej. Bude sa veľa piť a rozprávať na témy: Slovenské vs České pivo, Biznis so slovenským pivom (festivaly a obchodné reťazce), kočovný, alebo remeselný pivovar (skupovanie pivovarov). Celú udalosť bude moderovať Imrich Nogell z Beermalade Beermalade a tešiť sa môžete aj na diskutujúcich: Peter Holčík – Remeselný pivovar Hellstork, Lukáš Sopúch – kočovný pivovar Bradáč, Martin Lučko – JAMA Craft Brewery, Peter Hudák – Rodinny mikropivovar Hudak, Dagmara Klasová – Sessler, Ivan Čižmárik a Miloš Kováč – Salón Piva.

Volejbalový turnaj

Sobota, 23. marca od 10:00 15:00, Kornela Mahra

MINI: turnaj Trnava (Trnava A)

Tančiareň pre seniorov

V nedeľu, 24. marca od 16.00 do 20.00, v Trnavskom dvore na Zelenečskej ulici 16

Aj tento rok Trnava realizuje z Programu aktívneho starnutia Tančiareň pre seniorov. Do tanca zahrá Duo Expres. Vstup je voľný, no kapacita je obmedzená na sto miest.

Divadelný ateliér

V nedeľu, 24. marca o 14:00 a 16:30, v Divadle Jána Palárika

Témou marcových tvorivých dielní pre deti aj dospelých je rozprávka Modrý vták, plná snových, rozprávkových obrazov, ktoré budú inšpiráciou pri vytváraní objektov, sôch s pomocou kašírovania materiálov ako sú sadra, molitan či polystyrén.

Juraj Kollár: Prízemie

Sobota 23. marca a nedeľa 24. marca od 13:00 do 18:00

Miesto konania: Galéria Jána Koniarka, Kopplova vila, Zelený kríček 3, Trnava

Trvanie výstavy: 7.02. – 24.03.2019

Aj prvý marcový víkend bude v Galérii Jána Koniareka na Zelenom kríčku patriť autorskej výstave solitérneho predstaviteľa súčasnej slovenskej maľby. Jural Kollár na prevažne veľkoformátových obrazoch z obdobia posledných rokov zachytáva kontinuitu obsahu a dynamiku premeny formálneho prejavu. Obrazy na výstave pochádzajú z dvoch cyklov. Najnovšie skladané obrazy (krajiny videné cez sklobetónové steny) a abstraktné kompozície.

Pekné víno s rozhľadom

V sobotu, 23. marca od 13:00 do 21:00, v Karpatskej perle v Šenkviciach

Príchod jari oslávia aj počas jedenásteho ročníka podujatia Pekné víno s rozhľadom. Prvú jarnú sobotu si prídu na svoje nielen milovníci vína, ale aj bežci. Budú si môcť zmerať svoje sily behom po 99 schodoch na miestnu rozhľadňu. Okrem pekných vín v pivniciach si návštevníci budeú môcť vychutnať aj gastronomické špeciality. O zábavu sa postará DJ Vix.

Erika Miklóšová: Zátišie s drapériami II.

V nedeľu, 24. marca od 13:00 do 18:00

Miesto konania: Galéria Jána Koniarka, Synagóga – Centrum súčasného umenia, Halenárska 2, Trnava

Trvanie výstavy: 14.02. – 31.03.2019

Aj tento víkend je možné navštíviť výstavu mladej slovenskej maliarky. Námetom veľkoformátových kresieb sú výjavy z rodinného archívu. Erika Miklóšová do nich prekresľovaním a zmenou mierky formátu vnáša nové asociácie, ako aj širšie pole spoločenských a výtvarných postrehov.

Autorka predstaví sériu drapérií, pričom sa sústreďuje na ornament, vzory textílií, cez ktoré vypovedá príbehy s nimi späté. Rôznymi postupmi a materiálmi znázorňuje chápanie odevu, hlavného námetu jej prác. Vytvára imaginárny svet, v ktorom sú ľudia zastúpení ich oblečením. Rodinné portréty sú nahradené zobrazovaním odevov.

Volejbalový turnaj

Nedeľa, 24. marca od 10:00 do 14:00, Kornela Mahra

MIDI: turnaj Trnava A (Trnava A)

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM