Júlia Vargová Kultúra

Kam cez víkend? Zopár tipov na akcie v Trnave a okolí

Prvý aprílový víkend je tu a s ním aj lákavé podujatia v meste a okolí. Nádvorie láka na bohatý program.

Ilustračný obrázok k článku Kam cez víkend? Zopár tipov na akcie v Trnave a okolí
Zdroj: TASR

Narodeniny Nádvoria

V piatok, 5. apríla a v sobotu, 6. apríla, na Nádvorí

Prvé narodeniny ponúknu skvelý kultúrny program, možnosť nazrieť do zákulisia Nádvoria i aktivity pre deti. Vstup na všetky podujatia je voľný.

Program prvých narodenín Nádvoria:

Piatok 5. 4. 2019

9:00 a 10:00 Lili batolárium (divadlo pre najmenších)

Príďte si so svojimi deťmi vychutnať príbeh o priateľstve a spoločnom objavovaní.

Kapacita podujatia je obmedzená, a preto je potrebné zaregistrovať sa e-mailom na rezervacie@malyberlin.sk

11:00, 12:00 a 14:00 Potulky Nádvorím (prehliadka)

Objavte všetky zákutia Nádvoria! Priestormi vás budú sprevádzať tak architekti, ktorí stoja za projektom, ako aj majitelia. Na prehliadku je nutná rezervácia e-mailom na rezervacie@malyberlin.sk alebo osobne na recepcii Coworking Nádvorie.

14:00 – 16:00 Eko workshop s Kubikom (workshop)

Príďte sa inšpirovať, ako predísť tvorbe odpadu, triediť ho či UPcyklovať. Počas workshopu si budete môcť premeniť napríklad aj krabicu od nápoja na pěňaženku s pomocou OZ PureLove.

16:00 Dano Heriban: Čosi úsmevné (detský koncert)

Hudobné dobrodružstvo pre deti a rodičov.

19:30 Vidiek (koncert)

Legendárna skupina, ktorej hudbu milujú starší i mladší. Zaspievajte si spolu s nami „Vidiečan“ a nechajte sa unášať melódiami hitov, ktoré určite poznáte.

21:00 Puding Pani Elvisovej (koncert)

Skvelí „Pudingáči“ odpália koncert ako stvorený pre piatkovú noc! Na Nádvorí predstavia svoj jedinečný mix plný experimentov a elektroniky

Sobota 6. 4. 2019

13:00 – 17:00 Narodeninová výroba tašiek a odznakov Nádvoria s Kubikom (workshop)

Príďte si vytvoriť vlastný dizajn klasickej tašky cez rameno pomocou aplikácií a termolisu, alebo vlastné odznaky pomocou lisu. My zabezpečíme všetok materiál a tašky, na Vás nechávame kreatívny proces a estetické cítenie.

14:00 Nové divadlo Nitra: Cisárove nové šaty (divadlo)

Krásna scéna a bláznivý príbeh v podaní súboru Nové divadlo Nitra. Príbeh ako stvorený pre deti od 3 do 100 rokov!

14:00, 15:00 a 16:00 Potulky Nádvorím (prehliadka)

Objavte všetky zákutia Nádvoria! Priestormi vás budú sprevádzať tak architekti, ktorí stoja za projektom, ako aj majitelia. Na prehliadku je nutná rezervácia e-mailom na rezervacie@malyberlin.sk alebo osobne na recepcii Coworking Nádvorie.

18:00 Vallo, Bročka, Hattas: Aké hranice má v politike slušnosť? (diskusia)

Bratislavu, Trnavu a Nitru spája jedna vec. Všetky tri mestá vedú bývalí aktivisti a primátori bez politického pozadia. Keď prvý raz vyhral voľby Peter Bročka, dovtedajšia garnitúra aj celá republika vyslovovali uznanie a jedným dychom sa s úškrnom prizerali, kedy zakopne. Lenže nezakopol, vyhral voľby aj druhý raz a pridali sa k nemu aj Matúš Vallo a Marek Hattas ako signál, že krajina si praje zmenu. Moderuje Mário Šmýkal.

19:30 Smola a hrušky (koncert)

Reggae úderka zo Spišskej novej vsi Smola a hrušky rozdáva dobrú náladu na svojich koncertoch už od roku 1997. Ani na Nádvorí to nebude inak. Vidíme sa v sobotu!

21:00 Polemic (koncert)

Ona je taká, Komplikovaná alebo Ja som to vedel – k Polemicu naozaj netreba viac dodávať. Veľa hitov, skvelá zábava a neuveriteľných 30 rokov na scéne.

Výstava ObrazoBOREC

Trvanie výstavy: 4. 04. – 2. 06. 2019

Miesto konania: Galéria Jána Koniarka, Kopplova vila, Zelený kríček 3, Trnava

Autorom výstavy je Jiří Černický, jej kurátorom je PhDr. Vladimír Beskid. Výstava predstaví diela výrazného predstaviteľa českého intermediálneho umenia s preferovaním práce s obrazovým poľom maľby. Individuálna prezentácia významného českého intermediálneho umelca Jiřího Černického sa sústreďuje na tú líniu jeho tvorby, ktorá je na rozhraní maľby, obrazu a objektu. Ide o celú sériu diel, ktoré pracujú s hybridnými formami obrazov, panelov, či sietí. Zámerne sa dotýka všetkých možných aj protichodným a radikálnych podôb objektomaľby a ich ideových a formálnych presahov.

Ide o jeho osobité reaktívne obrazy, neakčné nemaľby, vnútorné maľby, kontaktné maľby, predmaľby… V tejto línií sa nachádzajú diela, ktoré reagujú na Loosov moderný interiér a architektúru (Odstredivý panel, 2017), maľbu na panely s opretým bicyklom a zaparkovaným psom (Dolby maľba, 2013), silné reliéfne panely z cyklu Dlaždice (Dynamický obklad, 2012; Echo ambientu, 2017–18), či objektomaľby, kde sa „aktívna“ minimalistická maľba predmetmi odohráva na samom okraji diel (Minimax, 2012–14) a pod.

Farmársky jarmok a Veľkonočné inšpirácie

Sobota, 6. apríla od 8:00, Šenkvice

Chystáte svoju domácnosť na jar či Veľkú noc? Tak v tom prípade je pre vás Farmársky jarmok ako stvorený. Nehovoriac o trhoch, kde sa priam nadýchate veľkonočnými inšpiráciami. Nebude chýbať ani obľúbená burza kníh z Obecnej knižnice Gabriela Kolinoviča.

Výstava Jedno bez druhého

Trvanie výstavy: 04. 04. – 02. 06. 2019

Miesto konania: Galéria Jána Koniarka v Trnave, Nové krídlo Kopplovej vily, Zelený kríček 3, Trnava

Autorkami výstavy sú Diana Cencer Garafová a Nikola Šušovicová. Kurátorkou je MgA. Marianna Brinzová. Výstava iluzívnej maľby vizuálnych umelkýň najmladšej generácie nesie názov Jedno bez druhého. Autorská výstava dvoch mladých slovenských výtvarníčok Diany Cencer Garafovej, absolventky doktorandského štúdia na VŠVU a Nikoly Šušovicovej, študentky magisterského štúdia na katedre maľby na VŠVU v Bratislave, sa zameriava na problematiku vnútorného priestoru obrazu, jeho umiestnenie vo fyzickom priestore a optickými ilúziami. Ústrednou témou ich tvorby sú spomienky uchovávané v predmetoch a v prostredí, ktoré ich obklopuje a pôsobí na ne. Dôležitým spolučiniteľom týchto diel je aj pohľad diváka a jeho (ne)schopnosť pozerať sa a vnímať.

Hanička a Murko

Sobota, 6. apríla o 16:00, Kino Hviezda

Populárne, farebné, mäkučké a priateľské bábky – malá speváčka Hanička a jej kocúrik Murko – vyrážajú na svoje jarné koncertné turné. Predstavenie Haničky a Murka je kombináciou živého a dynamického koncertu a divadelného vystúpenia. Deti sa môžu vyjašiť a pri tanci použiť aj rôzne rekvizity, napr. farebné šatky, strapce či hrkajúce vajíčka.

Bábky vedú profesionálni bábkoherci. Do koncertného vystúpenia sú okrem Haničky a Murka aktívne zapojení aj dvaja speváci. Sú zároveň aj v role animátorov – sprevádzajú deti a aktívne ich zapájajú do tancovania a spievania, aby si vystúpenie naplno užili.

Jubilejná výstava Fotoklubu IRIS

Trvanie výstavy: 03. 04. – 28. 04. 2019

Miesto konania: v západnom krídle radnice

Vernisáž desiatej výročnej výstavy Fotoklubu IRIS sa uskutočnila prvú aprílovú stredu. Fotoklub IRIS funguje ako občianske združenie od roku 2009 a za dekádu svojej činnosti sa každoročne spolupodieľal spolu s Mestom Trnava na fotografických podujatiach.

Poslaním výstavy je priblížiť verejnosti čaro zachytených prchavých okamihov života a sveta kolo nás. Zároveň môže byť výstava inšpiráciou pre všetkých, ktorí radi fotografujú alebo hľadajú v Trnave a blízkom okolí podobných nadšencov, ktorí venujú tomuto ušľachtilému umeniu svoj voľný čas. Žánrové zloženie tvorby členov fotoklubu je veľmi pestré – krajina, makro, zátišie, portrét, ale i abstraktná fotografia a architektúra, takže návštevníci sa majú naozaj na čo tešiť.

Tančiareň pre seniorov

V nedeľu, 5. apríla od 16.00 do 20.00, v Trnavskom dvore na Zelenečskej ulici 16

Aj tento rok Trnava realizuje z Programu aktívneho starnutia Tančiareň pre seniorov. Do tanca zahrá Duo Expres. Vstup je voľný, no kapacita je obmedzená na sto miest.

KINO: Dobrá smrť + diskusia

Nedeľa, 7. apríla o 17:00, Malý Berlín

Film The Good Death / Dobrá smrť (SK, CZ, FR, AT) Tomáša Krupu má 83 minút. Premietaný bude so slovenskými titulkami. Nevyliečiteľne chorá Janette by rada ukončila svoj život dôstojne, preto sa rozhodne pre dobrovoľnú, lekárom asistovanú smrť. Keďže tú vo Veľkej Británii, kde žije, neumožňujú, rozhodne sa odcestovať do Švajčiarska. Cestu musí naplánovať skôr než jej to rýchlo postupujúca choroba znemožní. Syn Simon, ktorý po nej zdedil svalovú dystrofiu, má pre matkino rozhodnutie viac pochopenia než dcéra Bridget.

Nový slovenský dokument s výrazne sugestívnou kamerou využíva postupy hraného filmu a do skutočného príbehu Janette pútavo vplieta charaktery a životné príbehy jej najbližších. Na diskusii po premietaní sa zúčastnia režisér Tomáš Krupa a strihač Peter Kudlička.

Deň otvorených dverí SOFTBALL PANTHERS

Nedeľa, 7. apríl od 12:00 do 17:00, areál ihriska

Softbalová sezóna sa pomaly blíži a tak si na jej začiatok SK Trnava Panthers znova pripravili Deň otvorených dverí. Športovci ho naplánovali na nedeľu, 7. apríla. Uskutoční sa v areáli Základnej školy na Bottovej ulici v Trnave. Návštevníci sa môžu tešiť na rôzne súťaže či atrakcie pre deti. Pre dospelých je pripravená súťaž vo varení gulášu.

Všetkých fanúšikov softbalu, či nováčikov, ktorí by si chceli tento šport vyskúšať a prípadne sa o ňom niečo viac dozvedieť čaká zaujímavý program. Pre deti sú naplánované súťaže a budú si môcť skúsiť aj odpaľovanie na stroj. Celodenný program by mal sprevádzať i nábor nových hráčov. Hlad počas návštevy softbalového ihriska nehrozí, v pláne je súťaž vo varení gulášu. Všetko začne prvú aprílovú nedeľu o dvanástej v Softbalovom areáli Panthers Trnava na ulici Jána Bottu 27 v Trnave. Softbalové ihrisko v rámci Dňa otvorených dverí môžete navštíviť počas celého nedeľného poobedia, do piatej.

FC Spartak Trnava – FC Nitra

Sobota, 6. apríla o 17:00, Štadión Antona Malatinského City Arena Trnava

Už tento víkend Spartak čaká zápas tretieho kola Fortuna Ligy, o udržanie sa. Trnava bude musieť zabojovať naplno.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM