Júlia Vargová Kultúra Rôzne

Kam vybehnúť počas teplých júnových dní? Cez víkend to v Trnave a okolí bude žiť

V uliciach Malého Ríma, ale i v širšom okolí bude program nabitý zaujímavými akciami. V strede júna je na pláne hneď niekoľko skvelých podujatí.

Ilustračný obrázok k článku Kam vybehnúť počas teplých júnových dní? Cez víkend to v Trnave a okolí bude žiť
Zdroj: Dnes24.sk

Výstava – FoTTofest 2019

V sobotu 15. júna na Hlavnej ulici

Občianske združenie Fotoklub IRIS si pripomína 10. výročie svojho vzniku. Pri tejto príležitosti pripravilo spolu s Mestom Trnava pre priaznivcov fotografie jubilejný ročník prehliadky fotografií pod šírym nebom FoTToFest 2019. Tak ako po minulé roky budú pre vystavujúcich prichystané siete, na ktoré si budú môcť prinesené fotografie pripevniť. Téma ani počet fotografií nie sú obmedzené. Registrácia na podujatí je bezplatná. Pre úspešných vystavovateľov budú pripravené hodnotné a zaujímavé vecné ceny. Podujatie sa začína registráciou účastníkov od 11:00, otvorenie sa uskutoční o 13:00 a výsledky budú vyhlásené o 17:30.

Kurz modrotlače

V sobotu 15. júna o 14:00 v priestoroch Západoslovenské­ho múzea

Lektorom podujatia bude Peter Trnka z Ivanky pri Dunaji, ktorý úspešne pokračuje v remesle svojho starého otca Stanislava Trnku z Púchova, jedného z najznámejších modrotlačiarov na Slovensku. Neuspokojuje sa však len s kopírovaním vzorov z minulosti, ale modrotlač autorsky obohacuje o nové motívy. Účastníci kurzu sa dozvedia tajomstvá procesu výroby modrotlače a vyskúšajú si tlačenie vzoru na látku, z ktorej si neskôr budú môcť ušiť taštičku, obal na knihu, či dečku.

Tančiareň pre seniorov

V nedeľu 16. júna od 16:00 do 20:00 v Trnavskom dvore na Zelenečskej ulici 16

Aj tento rok Trnava realizuje z Programu aktívneho starnutia Tančiareň pre seniorov. Do tanca zahrá Duo Expres. Vstup je voľný, no kapacita je obmedzená na sto miest.

Výstava: SKÚTER IV – akcia mladého umenia

Miesto konania: Galéria Jána Koniarka, Koppelova vila, Zelený kríček 3, Trnava

Trvanie výstavy: 13.06. – 25.08. 2019

Kurátor: PhDr. Vladimír Beskid

Skúter IV – akcia mladého umenia je periodické medzinárodné podujatie postavené ako reprezentatívna stredoeurópska prehliadka nastupujúcej generácie českých, slovenských a maďarských umelcov/umelkýň vo veku do 35 rokov. Na výstave sa predstaví 24 oslovených umelcov a umelkýň, ktorí osobitým spôsobom reflektujú súčasný svet – prinášajú pritom celé spektrum prístupov a médií od klasickej maľby, cez fotografiu, objekt, inštaláciu až po digitálny pohyblivý obraz.

Hlavným zámerom usporiadateľov je vytvoriť periodickú platformu pre prezentáciu súčasného výtvarného jazyka, stimulovať aktuálnu tvorbu mladých a priniesť aj rodovú korektnosť výberu autorov/-riek. Zároveň usporiadatelia plánujú obnoviť Cenu CYPRIÁNa pre vybraného umelca alebo umelkyňu, pomenovanú podľa významného slovenského maliara Cypriána Majerníka, ktorý pôsobil v Prahe (1909 Veľké Kostoľany – 1945 Praha).

Radničné hry 2019

Obľúbené Radničné hry vám aj tento rok prinášajú veľkolepý divácky zážitok. Od nedele 16. do nedele 23. júna 2019 vás čaká päť jedinečných divadelných predstavení na netradičných miestach.

SAFALÁDKA A ŠPAJDLIČKA

16. júna o 16:00 na nádvorí radnice

PINOCCHIO

17. júna o 17:00 na nádvorí radnice

PRIŠLA SOM BOJOVAŤ O VÁŠHO MUŽA… alebo A ČO JA, LÁSKA?

17. júna o 20:00 na nádvorí radnice

ŤAPÁKOVCI

18. júna o 20:00 na nádvorí radnice

STALKER

23. júna o 20:30 a 23:00 v areáli bývalého cukrovaru na Šrobárovej

Výstava: Pravdivosť, súcit, znášanlivosť

Od 3. júna do 28. júna v Západnom krídle radnice

Do Trnavy zavítala umelecká zbierka obrazov, ktorá už precestovala vyše 40 krajín a 200 miest po celom svete. Medzinárodná výstava obrazov približuje vnútorný duchovný život a zároveň vonkajšiu tragédiu ľudských práv v Číne.

Divadlo: Rodinný parlament

Sobota 15. júna o 19:00 v Divadle Jána Palárika

Aktuálna komédia o veciach, ktoré sú nám až príliš dobre známe. Čo sa stane ak aplikujeme princípy parlamentnej demokracie na bežnú rodinu? Cristina Clemente si vo svojej originálnej a inteligentnej komédií Rodinný parlament kladie mnohé otázky. V slede vtipných a dynamických scén nám ukazuje rodinu, ktorá sa v dobrom úmysle o všetkom rozhodovať spoločne a transparentne ocitá vo víre volebných machinácií, ovplyvňovania voličov a kupovania hlasov.

Budiž festival (Benefičný festival spoločenských zvierat)

V sobotu 15. júna od 10:00 na hrade Červený Kameň

Deň plný zábavy, zvierat, ale aj dobročninnosti sa uskutoční na lúke pri hrade Červený Kameň. Na festival prijali pozvanie rôzne kynologické kluby, útulky, spolky a občianske združenia, ktoré porozprávaju o svojich činnostiach. Organizátori z občianskeho združenia Budiž prichystali mnoho ukážok a prednášok, vďaka ktorým sa dozviete všetko potrebné od zadováženia až po výchovu vašich štvornohých miláčikov.

Na svoje si prídu aj tí, ktorí majú radi vtáky či dravce. Na lúke pod hradom sa zoznámite so sovami aj inými druhmi dravcov, dozviete sa zaujímavé informácie o ich ochrane a o význame sokoliarstva. Pre deti je pripravená lúka plná hier, na ktorej sa budú môcť do sýtosti vyblázniť. Deti, ktoré nás prídu podporiť v maske zvieratka, čaká súťaž o najkrajšiu masku a malé prekvapenie. Festival ukončia s príchodom tmy potrebnej na tematickú ohňovú show.

Trnavská 13

V sobotu 15. júna

Trnavská 13 štartuje o 8:00 v mestskom amfiteátri, kde aj vyvrcholí. Ide už o 22. ročník podujatia, akcia sa koná zároveň na počesť 600. výročia varenia piva. Organizátori tento rok pripravili aj novinku, vlastné pivo, Trnavské oné. Tohtoročné tričká budú zelenej farby.

Trnava Rum Fest

V sobotu 15. júna od 13:00 na Nádvorí

Rum ako momentálne jeden z najobľúbenejších destilátov si zaslúži mať svoj vlastný festival. Historicky prvý Rum Fest v Slovenskej republike spojí širokú a odbornú verejnosť pod jednou strechou v priestoroch trnavského Nádvoria.

Otvorenie leta 2019

V sobotu 15. júna od 21:00 v Amfiku

Pri príležitosti pivnej trinástky sa v areáli letnej záhrady v Amfiku uskutoční jedinečná afterparty, otvorenie letnej sezóny.

Trnavská hudobná jar: ÓDA NA HÄNDLA

V nedeľu 16. júna o 20:00 v Bazilike sv. Mikuláša

Milovníci kvalitnej hudby sa môžu od začiatku apríla až do polovice júna tešiť na skvelé koncerty v nádherných priestoroch trnavských kostolov, historických priestorov arcibiskupského úradu aj divadla.

Vychutnajte si jar za tónov nádhernej klasickej hudby aj vďaka 51. ročníku medzinárodného festivalu Trnavská hudobná jar. Duchovnú a organovú hudbu veľkého barokového skladateľa predstavia:

  • CUORE BAROCCO, orchester dobových nástrojov
  • TOMÁŠ KARDOŠ, umelecký vedúci / SK
  • EMILY BRADLEY, soprán / GB
  • MATÚŠ ŠIMKO, tenor / SK
  • DÁVID HARANT, bas / SK
  • DAVID DI FIORE, organ / USA

Levity festival

V sobotu 15. júna a v nedeľu 16. júna v Ratnovskej zátoke pri Piešťanoch

Nultý ročník Levity festivalu vám prináša ten najaktuálnejší sound súčasnej undergroundovej elektronickej tanečnej hudby. Tešiť sa môžete na troch zahraničných headlinerov, najznámejších domácich DJ´S a hudobné momenty umocnené scenériou západu a východu slnka v novom areáli vodných športov.

SWAP oblečenia

V nedeľu 16. júna od 13:00 do 17:00 na Nádvorí

Na nových majiteľov budú už druhý raz počas nedele v priestoroch Malého Berlína čakať síce už nosené, ale stále dobre vyzerajúce a voňavé veci. Hlavnou myšlienkou akcie je formovanie ekologického a ekonomického myslenia širokej verejnosti. SWAP je príležitosť priniesť oblečenie, ktoré nenosíte a len tak stojí v skrini. Jeho hlavným cieľom je dostať toto oblečenie naspäť do obehu. Tak ako môžu vaše kúsky urobiť radosť novému majiteľovi, rovnako si aj vy možno nájdete oblečenie, ktoré vám v šatníku chýba.

Každý môže priniesť maximálne dve tašky oblečenia. Čisté a nepoškodené šaty a doplnky pôjdu do spoločného obehu, z ktorého si účastníci SWAPu môžu vybrať, čokoľvek sa im zapáči. Návštevníci SWAPu sa môžu počas trvania eventu kedykoľvek vrátiť a vybrať si nové veci, keďže budú postupne pribúdať stále nové kúsky.

Foto: ilustračné

Pozrite si video z prvého trnavského SWAPU.

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM