Júlia Vargová Kultúra

Konečne víkend: Prehľad zaujímavých akcií v Malom Ríme a okolitých obciach

Ak ešte nemáte plány na víkend, máme pre vás zopár tipov na podujatia v Trnave a okolí. Je z čoho vyberať.

Ilustračný obrázok k článku Konečne víkend: Prehľad zaujímavých akcií v Malom Ríme a okolitých obciach
Zdroj: TASR

Jarný Medokvas

Sobota, 18. máj o 13:00, Areál Včelovina v Smoleniciach

Jarný MEDOKVAS 2019 je Smolenický festival medových nápojov. Ako je dobrou tradíciou, budete môcť ochutnať veľa druhov medoviny+medový burčiak. Tioež sa môžete osviežiť medovým pivom alebo medovým sajdrom. Pochutiť si budete môcť aj na výborných ovocných medových limonádach. Zaujímavé foodtrucky s občerstvením ponúknu parádne burgre, výborné parené buchtičky, chrumkavé hranolčeky a iné.

Výstava ŠuňaWood

Trvanie výstavy: od 11. apríla do 26. mája

Miesto konania: Galéria Jána Koniarka, Synagóga – Centrum súčasného umenia, Halenárska 2, Trnava

Autorom výstavy je Jozef Pilát a kurátorkou Dominika Chrzanová. Výstava mladého výtvarníka Jozefa Piláta je prierezom jeho umeleckej tvorby. Prezentuje maľby, kresby, priestorové objekty, inštalácie a videoinštalácie, ktoré vznikli počas obdobia štúdia na Akadémii výtvarných umení vo Varšave. Námetmi a spájajúcimi prvkami celej výstavy je drevo, les, príroda a vidiek, ktoré majú v Pilátovej tvorbe najväčšie zastúpenie.

Tému dreva a lesov možno vnímať aj priamo v názve výstavy, ktorý je kombináciou dvoch slov. Ten v sebe nesie náznak pomenovania umelcovej rodnej obce – Šuňava, ktorá leží v okrese Poprad a kde vznikli všetky prezentované práce. Druhým slovom je anglické Wood, v preklade drevo, alebo aj les, hora či háj. Práce možno chápať aj ako priamu kritiku nelegálnych výrubov a klčovania lesov, ktorým v súčasnosti Slovensko čelí. Výstava je pripomienkou nezastaviteľného cyklu v prírode a nášho zasahovania doň.

Výstava Paranoja je krásna

Trvanie výstavy: od 18. apríla do 24. mája

Miesto konania: Galéria Výklad, Hlavná 10, Trnava

Galéria Výklad je verejný umelecký priestor umiestnený vo výkladoch na Hlavnej ulici v Trnave. Galéria prezentuje site-specific výstavy a performance slovenských aj zahraničných umelcov. Po vyhodnotení otvorenej výzvy sa tak po dlhšej odmlke opäť hlási k aktívnemu fungovaniu a ako prvú predstaví výstavu Paranoja je krásna od slovenskej výtvarníčky Eriky Miklóšovej.

Tá sa vo februári tohto roku sa prezentovala sériou veľkoformátových malieb v Synagóge – Centre súčasného umenia v Trnave na výstave s názvom Zátišie s drapériami II. Tentokrát sa predstaví v nezávislej Galérii Výklad s projektom Paranoja je krásna. Vystaví tu svoje veľkoformátové maľby, ktoré tematicky pracujú priamo s priestorom pred galériou, ktorý zaznamenáva a deformuje cez trojitú optiku nazerania. Poukazuje tak na kamerový systém, ktorým je verejný priestor monitorovaný, a na situáciu, do ktorej takýto systém kontroly môže vyústiť.

Noc múzeí a galérií

V sobotu 18. mája

Noc múzeí a galérií láka na aktuálne výstavy, stále expozície ale aj sprievodné podujatia. To všetko je v netypických hodinách prístupné bezplatne.

PROGRAM Západoslovenského múzea:

17:30 Skameneliny sveta – prehliadka výstavy

18:40 Dixieland Základnej umeleckej školy Mikuláša Schneidera Trnavského pod vedením pedagóga Petra Bunčeka

19:00 vernisáž výstavy Trnavské fotoateliéry a otvorenie kaviarne v koncertnej sále

21:00 Koncert duchovnej hudby 16.-17. stor. z územia Horného Uhorska, Vokálny ensamble Vox Aurumque dirigent – Hana von Schlosser v Kostole Nanebovzatia Panny Márie

17:00 – 23:00 prehliadka expozícií a výstav

Dom hudby Mikuláša Schneidera Trnavského :

17:00 – 18:30 výtvarná dielňa pre deti hendikepovaných návštevníkov

17:00 – 18:30 prehliadka expozícií a výstav

Múzeum knižnej kultúry

17:00 Šestnáste storočie slovom a obrazom – prehliadky výstavy s komentárom autora Mgr. Milana Ševčíka

17:00 – 18:30 prehliadka expozície, výstav a záhrady v Múzeu knižnej kultúry

PROGRAM Galérie Jána Koniarka:

Aktuálne výstavy:

Jiří Černický: ObrazoBOREC

Výstava výrazného predstaviteľa českého intermediálneho umenia s preferovaním práce s obrazovým poľom maľby. Kurátor: PhDr. Vladimír Beskid

Trvanie výstavy: 4. 4. – 2. 6. 2019

Kopplova vila, Zelený kríček 3, Trnava

Diana Cencer Garafová, Nikola Šušovicová: Jedno bez druhého

Spoločná výstava dvoch maliarok – absolventky doktorandského štúdia na VŠVU v Bratislave a študentky magisterského štúdia na VŠVU.

Kurátorka: MgA. Marianna Brinzová

Trvanie výstavy: 04. 04. – 02. 06. 2019

Nové krídlo Kopplovej vily, Zelený kríček 3, Trnava

Jozef Pilát: ŠuňaWood

Výstava vizuálneho umelca Jozefa Piláta je prierezom jeho tvorby posledných rokov. Prezentuje maľby, kresby, priestorové objekty, inštalácie a videoinštalácie.

Kurátorka: Dominika Chrzanová

Trvanie výstavy: 11.04. (Št) – 26.05. (Ne) 2019

Synagóga – Centrum súčasného umenia, Halenárska 2, Trnava

Stála expozícia v Kopplovej vile:

Galéria portrétov

Výber diel z kolekcie portrétneho žánru reprezentujúcich vývoj portrétneho maliarstva od konca 18. storočia po súčasnosť zo zbierok GJK

Kopplova vila, Zelený kríček 3, Trnava

Sprievodné podujatia:

13:00 – 17:00 Tvorivé výtvarné aktivity a animačné hry pre deti organizované v spolupráci s Katedrou pedagogiky výtvarného umenia Trnavskej univerzity v Trnave.

Kopplova vila, Zelený kríček 3, Trnava

13:00 – 23:00 Prechádzka vo virtuálnej realite s názvom LUNA, ponúka návštevníkom nový otvorený svet, v ktorom sa môžu voľne pohybovať. Projekt LUNA prezentuje prirodzený lom svetla na farebné spektrum a jeho cestu rôznymi prostrediami. Prehliadka bude sprostredkovaná za pomoci špeciálnych 3D virtuálnych okuliarov za asistencie autora.

Synagóga – Centrum súčasného umenia, Halenárska 2, Trnava

16:00 Komentovaná prehliadka k výstave Jozef Pilát: ŠuňaWood za účasti autora.

Synagóga – Centrum súčasného umenia, Halenárska 2, Trnava

18:00 Komentovaná prehliadka k výstave Jiří Černický: ObrazoBOREC za účasti kurátora.

Kopplova vila, Zelený kríček 3, Trnava

19:00 Komentovaná prehliadka k výstave Diana Cencer Garafová, Nikola Šušovicová: Jedno bez druhého za účasti kurátorky.

Nové krídlo Kopplovej vily, Zelený kríček 3, Trnava

20:00 koncert: Peter Adamov

Synagóga – Centrum súčasného umenia, Halenárska 2, Trnava

Foto: ilustračné

Pozrite si stálu expozíciu Západoslovenského múzea v priloženej fotogalérii.

Májový kvet

Štvrtok 16. mája až sobota 18. mája, na Trojičnom námestí

Jedinečné podujatie pokračuje aj v sobotu. Desiaty ročník trnavského kvetinového rínku Májový kvet sa začal vo štvrtok na Trojičnom námestí. Popri predaji a nákupe okrasných rastlín či bylín majú tradiční i začínajúci záhradkári a pestovatelia možnosť zúčastniť sa aj na lákavom programe.

Sobotňajší program podujatia

9:00 – 18:00 KVETINOVÝ TRH – Trojičné námestie

9:00 – 18:00 VÝSTAVA KAKTUSOV “Pichľavá krása” (KKS Islaya) – Radnica

10:00 – 17:00 TVORIVÉ DIELNE S HLINOU – Radnica

10:30 DIVADIELKO DUNAJKA – Soľ nad zlato (Divadlo pre deti) – Trojičné námestie

11:30 MÁJOKOŠT O 5 s FeFe Café – Trojičné námestie

Prednáška – O káve pri káve, Káva ako kráľovná koktejlu.

13:00 ASOCIÁCIA KVETINÁROV A FLORISTOV – Mário Maška – Trojičné námestie

Prednáška – Orchidea-viazanie kytice a starostlivosť.

15:00 SARA PORTIER & FRIENDS (Koncert) – Trojičné námestie

17:00 ČAJ O 5 s Luckou z Forkassion – Trojičné námestie

Prednáška – Čaj nie len v šálke s malou ochutnávkou koláča z čaju.

Tradičný Chtelnický jarmok

V sobotu, 18. mája, na obecnom námestí

Obec Chtelnica organizuje tradičný jarmok, ktorý sa uskutoční 18. mája na námestí v Chtelnici. Môžete sa tešiť na obchodníkov s tovarom rôzneho druhu (domáce potreby, bižutéria, cukrovinky, obuv, galantéria, káva, balóny, hračky, keramika, med, drevené výrobky či záhradné dekorácie). Okrem toho je naplánovaný zlet paraglajdistov, 2. ročník lukostreleckého turnaja Svätoplukov šíp, na priehrade sa budú konať kaprové preteky a v miestnom kostole bude omša za motorkárov spojená s požehnaním ich strojov.

Výstava ObrazoBOREC

Trvanie výstavy: od 04. apríla do 02. júna

Miesto konania: Galéria Jána Koniarka, Kopplova vila, Zelený kríček 3, Trnava

Autorom výstavy je Jiří Černický, jej kurátorom je PhDr. Vladimír Beskid. Výstava predstaví diela výrazného predstaviteľa českého intermediálneho umenia s preferovaním práce s obrazovým poľom maľby. Individuálna prezentácia významného českého intermediálneho umelca Jiřího Černického sa sústreďuje na tú líniu jeho tvorby, ktorá je na rozhraní maľby, obrazu a objektu. Ide o celú sériu diel, ktoré pracujú s hybridnými formami obrazov, panelov, či sietí. Zámerne sa dotýka všetkých možných aj protichodným a radikálnych podôb objektomaľby a ich ideových a formálnych presahov.

Ide o jeho osobité reaktívne obrazy, neakčné nemaľby, vnútorné maľby, kontaktné maľby, predmaľby… V tejto línií sa nachádzajú diela, ktoré reagujú na Loosov moderný interiér a architektúru (Odstredivý panel, 2017), maľbu na panely s opretým bicyklom a zaparkovaným psom (Dolby maľba, 2013), silné reliéfne panely z cyklu Dlaždice (Dynamický obklad, 2012; Echo ambientu, 2017–18), či objektomaľby, kde sa „aktívna“ minimalistická maľba predmetmi odohráva na samom okraji diel (Minimax, 2012–14) a pod.

Výstava Jedno bez druhého

Trvanie výstavy: od 04. apríla do 02. júna

Miesto konania: Galéria Jána Koniarka v Trnave, Nové krídlo Kopplovej vily, Zelený kríček 3, Trnava

Autorkami výstavy sú Diana Cencer Garafová a Nikola Šušovicová. Kurátorkou ju MgA. Marianna Brinzová. Výstava iluzívnej maľby vizuálnych umelkýň najmladšej generácie nesie názov Jedno bez druhého. Autorská výstava dvoch mladých slovenských výtvarníčok Diany Cencer Garafovej, absolventky doktorandského štúdia na VŠVU a Nikoly Šušovicovej, študentky magisterského štúdia na katedre maľby na VŠVU v Bratislave, sa zameriava na problematiku vnútorného priestoru obrazu, jeho umiestnenie vo fyzickom priestore a optickými ilúziami. Ústrednou témou ich tvorby sú spomienky uchovávané v predmetoch a v prostredí, ktoré ich obklopuje a pôsobí na ne. Dôležitým spolučiniteľom týchto diel je aj pohľad diváka a jeho (ne)schopnosť pozerať sa a vnímať.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM