Monika Hanigovská Rôzne

Legendy, povesti, ktoré nám už nikto nezmaže: Dávne príbehy z Trnavy a okolia II.

Na Trnavu a okolie sa viažu zaujímavé príbehy. V druhej časti „ožije" prekliatie, ktoré stálo za vznikom trnavských skvostov, zbojník aj chamtivá žena.

Ilustračný obrázok k článku Legendy, povesti, ktoré nám už nikto nezmaže: Dávne príbehy z Trnavy a okolia II.
Zdroj: TASR

Legendy a povesti. Tie sprevádzajú ľudstvo už od nepamäti. Aj Trnava a jej blízke okolie má tie svoje. V druhej časti článku na pokračovanie, vám predstavujeme trio príbehov, ktoré už nikto nezmaže. Vráťte sa s nami na chvíľku do dávnych dôb a sledujte, čo sa u nás tradovalo z pokolenia na pokolenie.

Bol prekliaty, v Trnave postavil sedem kostolov

Ani známeho uhorského palatína Mikuláša Eszterházyho neobišla legenda. Tá zaujme Trnavčanov azda o to viac, že sa priamo spája s Malým Rímom. Legenda sa zrodila na panských lúkach, keď už kosec nezvládal robiť pridelenú prácu. To si hneď všimol miestny dráb, preto ho začal na mieste bičovať. Takúto scénu však videli zvyšní šiesti kosci, nenechali to len tak, pribehli na pomoc a začali biť drába.

Na koči práve v tom čase prechádzal Mikuláš Eszterházy, ktorý bol svedkom takejto bitky. Odsúdil siedmich poddaných koscov na samotnú smrť. Jeden z koscov pred smrťou stihol grófa prekliať. Odvtedy mocného uhorského muža začali údajne stíhať samé trpké nešťastia. Tie sa konkrétne dotkli jeho súkromného života. Smrť si predčasne prišla pre jeho ženu, syna aj dcéru.

Na znak svojho pokánia a veľkého žiaľu nechal v Trnave postaviť sedem kostolov. Posledným jeho počinom je Katedrála svätého Jána Krstiteľa.

Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Zbojníka sa báli aj po jeho smrti

Povesť z 18. storočia rozpráva príbeh o obávanom zbojníkovi Hrajnohovi, ktorý bol veľkým postrachom vtedajších miestnych kupcov, čo práve prechádzali po Českej ceste cez Malé Karpaty. Hrajnohovi sa darilo. Už dlhší čas ich úspešné oberal na tejto trase o majetok. Všetko sa však zmenilo v roku 1768. Vrchnosť sa totiž náramne potešila, keď zbojníka zradil priateľ a Hrajnohu na základe tejto zrady dokázali dolapiť.

Odsúdili ho za početné krádeže a jeho telo nechali rozštvrtiť. Keďže sa vrchnosť chcela svojim „úlovkom“ verejne pochváliť a zároveň varovať aj ostatných zlodejov pred rovnakým osudom, vyvesili jeho telo tak, aby si ho všimli všetci okoloidúci. Zbojníka Hrajnohu údajne po určitom čase pochovali neďaleko Smoleníc. Po jeho pochovaní sa však začali diať podivné veci. Z ničoho nič začali z hradieb padať tehly a horeli stodoly. Domáci začali tieto všetky nešťastia pripisovať popravenému zbojníkovi Hrajnohovi.

Tak veľmi sa ho obávali aj po smrti, že na jeho hrob privalili veľký a ťažký kameň. Ten dodnes údajne leží v areáli Smolenického zámku.

Chamtivá žena a poklad

Aj Ostrý Kameň, ktorý leží pri obci Buková v okrese Trnava ukrýva zaujímavú povesť. Ostrý Kameň je aj dnes obľúbenou lokalitou mnohých turistov. V dávnych dobách, keď na mieste stál hrad, tak v chatrči pod ním žila jedna klebetná, nedoprajná a nenávistná žena. Preto sa jej všetci dedinčania vyhýbali. V jeden deň sa vybrala nazbierať raždie. Pre samé zlorečenia poblúdila. Kdesi-čosi dostala sa do podzemnej izby hradu, preplnenej klenotmi.

Začala si teda naberať chamtivo všetky jagavé a drahé podklady. Pričom miestnosťou sa začali ozývať zlovestné pukavé zvuky. Po tretom takomto zvuku sa miestnosť prepadla do temnoty. Tá pochovala chamtivú ženu aj poklad naveky.

Foto: Dominika Handzušová

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM