Kultúra

Medzinárodný festival Dobrofest pripomenie významné výročie: Tento rok už nebude malý

Dobrofest sa v roku 2023 vracia k pôvodnému názvu bez prívlastku malý. Organizátori ohlásili termín festivalu.

Ilustračný obrázok k článku Medzinárodný festival Dobrofest pripomenie významné výročie: Tento rok už nebude malý
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer

Medzinárodný hudobný festival venovaný rezofonickej gitare dobro sa v tomto roku uskutoční v Trnave znovu pod svojím pôvodným názvom.

Dobrofest je naplánovaný v termíne od 23. do 25. augusta a k jeho významným účastníkom bude patriť česká formácia Robert Křesťan a Druhá tráva. Informoval o tom za organizátorov Andrej Halada.

Prilákal svetové hviezdy

Podujatie na pamiatku vynálezcu dobra, slovenského vysťahovalca do USA Johna Dopyeru sa v posledných rokoch konalo s prívlastkom malý. Bolo odkazom a spomienkou na 19 ročníkov festivalu, ktorý v rokoch 1992 až 2008 prilákal do Trnavy svetové hviezdy v žánri country a folku. Do Trnavy prišli mnohí špičkoví muzikanti, Američania ako Jerry Douglas, Bob Brozman, Rob Ickes, Peter Rowan, Mike Auldridge, skupina Blue Highway, trio Cox, Clifford & Bartley a Zubot & Dawson z Kanady, Dave Peabody a Papa George z Veľkej Británie a mnohí hudobníci z Nemecka, Francúzska, Talianska, Holandska, Fínska, Rakúska, Švajčiarska, Poľska, Austrálie, Maďarska, Česka či Bulharska. Po jeho skončení vznikol po krátkom čase Malý Dobrofest, jednodňové podujatie za účasti predovšetkým domácich hudobníkov.

Prečítajte si tiež

Bezplatný vstup

Tento ročník pripomenie 130. výročie narodenia a 35. výročie smrti Johna Dopyeru, tiež 20 rokov odvtedy, ako mu mesto Trnava udelilo čestné občianstvo in memoriam.

Dopyera žil až do svojho odchodu v roku 1908 v Dolnej Krupej pri Trnave. Dobro – kovová gitara vznikla na potreby muzikantov zosilniť zvuk, keď možnosti elektrifikácie boli ešte malé. Dopyerova gitara sa veľmi rýchlo stala obľúbenou v celom svete, v USA ju považujú za ľudový nástroj.

Hlavné koncerty Dobrofestu 2023 sa uskutočnia na Nádvorí – priestore súčasnej kultúry v centre Trnavy. Vstup na festival bude bezplatný.

Festival podporili Fond na podporu umenia, mesto Trnava a Trnavský samosprávny kraj.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM