han Správy

Minister obrany bol v Trnave a prisľúbil pomoc. PODARÍ sa mu to, čo ešte nikomu predtým?

Minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽANO) navštívil Vojenský archív – centrálnu registratúru v Trnave.

Ilustračný obrázok k článku Minister obrany bol v Trnave a prisľúbil pomoc. PODARÍ sa mu to, čo ešte nikomu predtým?
9
Galéria

Po prehliadke historického objektu, kde je uložených v nevyhovujúcich podmienkach 33,2 kilometra spisov, konštatoval, že rezort bude hľadať dostupné spôsoby, ako pomôcť súčasnému stavu. Informovala o tom hovorkyňa ministerstva Martina Kovaľ Kakaščíková.

„Ako už pri mnohých útvaroch a súčastiach rezortu obrany, aj v Trnave spolu so štátnym tajomníkom rezortu Marianom Majerom skonštatovali, že infraštruktúra si bude vyžadovať investície do rekonštrukcie,“ doplnila Kovaľ Kakaščíková

Aj Štefánikove spisy

V Trnave sídli Vojenský archív od roku 1967 v historickej budove, ktorú vojsko dostalo v roku 1780 po bývalej Trnavskej univerzite. Postavená bola v roku 1615. Do rozdelenia Československa archivoval všetky osobné spisy občanov bývalého Československa. Po rozdelení republiky sa v Trnave archivujú tieto spisy a utajované a neutajované registratúrne záznamy slovenských ozbrojených síl.

„Nesmierne užitočnú prácu pre celý rezort aj širokú verejnosť vykonáva Vojenský archív – centrálna registratúra v Trnave, ktorá eviduje a chráni písomné záznamy ministerstva, niektoré staré takmer 100 rokov. Nájdete tu osobné spisy vojakov, napríklad aj gen. M. R. Štefánika),“ pochválil sa Naď na svojom Facebooku.

Bude nový archív?

O výstavbe nového archívu sa hovorí už dlhú dobu, otázkou sa zaoberalo viacero ministrov obrany, prostriedky na vybudovanie modernej archívnej budovy sa zatiaľ nenašli. „Budova si veru pamätá už aj lepšie časy. Prisľúbil som, že sa dôkladne pozrieme, ako vieme pomôcť,“ dodal minister.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

KEBY SME ZORADILI VŠETKY SPISY, KTORÉ SPRAVUJÚ NAŠI KOLEGOVIA V TRNAVE, RAD BY MAL AŽ 33,29 km 📏📚 ☝🏻Nesmierne užitočnú...

Posted by Jaro Naď - OĽANO on Thursday, October 15, 2020
Zdroj: trnava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM