Rôzne

Minister Žiga vyzdvihol paroplynovú elektráreň Malženice: Môže byť pre SR strategická

Paroplynová elektráreň Malženice pri Trnave môže byť pre Slovensko strategická. Uviedol to šéf Ministerstva hospodárstva (MH) SR Peter Žiga.

Zdroj: YouTube.com

Paroplynová elektráreň Malženice pri Trnave môže byť pre Slovensko strategická. Uviedol to po stredajšom rokovaní vlády šéf Ministerstva hospodárstva (MH) SR Peter Žiga (Smer-SD).

Malženický paroplyn kúpila na základe dohody oboch svojich akcionárov v tomto roku do svojho portfólia Západoslovenská energetika (ZSE), v ktorej má 51-percentný podiel štát.

„Myslím si, že takýto veľký zdroj, ktorý na Slovensku máme, by nemal byť ani demontovaný a ani by nemal prejsť do vlastníctva inej štruktúry, na ktorú nemáme dosah, pretože výstavba takéhoto zdroja stojí niekoľko stoviek miliónov eur a my sme ho kúpili niekoľkonásobne lacnejšie,“ priblížil Žiga.

Paroplynový zdroj neďaleko Trnavy je podľa neho pre štát výhodný aj v prípade, ak by stále nevyrábal elektrinu.

„Aj v prípade, že by sme ho držali ako rezervný zdroj, že by sme ho nepúšťali do riadnej prevádzky, tak tie náklady na udržiavanie tohto zdroja sú rádovo v stovkách tisíc eur ročne, čo pre takúto spoločnosť ako je ZSE, nie je problém. Naopak, ak by bolo nevyhnutné takýto zdroj spustiť do prevádzky, napríklad v prípade nejakej energetickej krízy, tak budeme mať k dispozícii zdroj,“ dodal Žiga.

Najmä strategické záujmy

Dôvodom pre kúpu paroplynového zdroja podľa neho teda boli najmä strategické záujmy, aby mal štát dosah na tento 400-megawattový (MW) zdroj. „To je vlastne výkon jedného bloku jadrovej elektrárne,“ dodal. Väčšie náklady by podľa neho vznikli, ak by sa elektráreň demontovala a rozpredala a v budúcnosti by ju bolo potrebné postaviť, ako sú náklady na jej udržiavania v stave „studenej rezervy“.

Hovorkyňa ZSE Michaela Dobošová pre TASR 21. augusta 2018 uviedla, že ZSE na základe dohody a konzultácií oboch svojich akcionárov kúpila do svojho portfólia 100 % podiel v obchodnej spoločnosti prevádzkujúcej paroplynovú elektráreň Malženice.

Informovala, že tomuto kroku predchádzala investorská analýza (tzv. due dilligence) z pohľadu technických, právnych a finančných aspektov. „V rámci analýzy v elektrárni prebehla v mesiacoch máj a jún 2018 testovacia prevádzka pod dohľadom renomovaných európskych spoločností, ktorá preukázala, že výrobný zdroj je v plnej miere pripravený na plnú prevádzku. Rozhodnutie o akvizícii vychádza zo strategického významu paroplynovej elektrárne pre celú elektrizačnú sústavu SR,“ priblížila.

Elektráreň Malženice je podľa Dobošovej zároveň možné využiť pri zabezpečovaní stability dodávky a celej siete napríklad v súvislosti s expanziou obnoviteľných zdrojov energie (OZE) a prípadných nepredvídateľných situácií v elektrizačnej sústave či výrobe.

Doplnila, že paroplynová elektráreň Malženice bola uvedená do prevádzky v roku 2010 s inštalovaným výkonom 436 MW. Pôvodná výška investície bola 430 miliónov eur, pre nepriaznivé cenové podmienky na trhu bola elektráreň v októbri 2013 zakonzer­vovaná. Jej technológia bola v prevádzke približne 11 000 hodín, pričom ekonomická životnosť je 200 000 prevád­zkových hodín.

Elektráreň je podľa Dobošovej jednou zo špičkových paroplynových elektrární v Európe. Výhodami paroplynovej elektrárne je veľmi flexibilný (rýchly) štart, ktorý je vhodný pre operatívne vyrovnávanie a regulovanie prenosovej sústavy. Vzhľadom na inštalovaný výkon (porovnateľný s blokom jadrovej elektrárne) má tento zdroj jedinečnú pozíciu a význam v rámci energetickej sústavy SR, aj ako tzv. back-up pre jeden blok jadrovej elektrárne. Paroplynová elektráreň je veľmi ekologický zdroj (len tretinová produkcia CO2 v porovnaní s priemernou uhoľnou elektrárňou) s vysokou účinnosťou výroby (až 58 %).

OBRAZOM: Paroplynová elektráreň v Malženiciach
10
Galéria
Zdroj: TASR

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Hl. foto: archívne

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM