Monika Hanigovská Rôzne

Už ste v nej niekedy boli? Krypta pod trnavským kostolom ukrýva ozajstné zaujímavosti

Krypta pod Kostolom sv. Jakuba v Trnave ukrýva hneď niekoľko pozoruhodností. Pozrite sa s nami na miesto, ktoré je otvorené len pri zvláštnych príležitostiach.

Ilustračný obrázok k článku Už ste v nej niekedy boli? Krypta pod trnavským kostolom ukrýva ozajstné zaujímavosti
28
Galéria
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Známy františkánsky Kostol sv. Jakuba ukrýva mnoho zaujímavostí. Trnavčania môžu byť právom pyšní napríklad na jeho najväčšiu dochovanú zbierku oltárov spomedzi všetkých trnavských kostolov, či samotný zápis jedného z najväčších kláštorov tohto rádu v Uhorsku v 13. a 14. storočí, ktorý mnísi vybudovali na mieste opusteného opátstva a to v blízkosti spomínaného kostola.

Kostol ukrýva ďalšie pozoruhodnosti a to doslova pod našimi nohami, pod Kostolom sv. Jakuba, kde sa nachádza uzavretá krypta. Tá je pre verejnosť otvorená len pri zvláštnych príležitostiach, akou je napríklad projekt Noc kostolov. Nazrite však spolu s nami, čo sa v spomínanej krypte nachádza.

Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Dlhá krypta aj oltárik

Krypta pod františkánskym kostolom dokáže ohúriť nielen svojou dĺžkou, ktorá tvorí viac ako 93 metrov, ale aj svojím prirodzeným vyžarovaním akejsi úcty. Počas kráčania v tmavších priestoroch zaregistrujeme dve chodby, ktoré sa na konci krypty spoja. Celkovo tu môžeme narátať 92 kazematov, ale aj 36 pohrebných miestností.

To však nie je všetko. Nedá sa neobísť napríklad ani akýsi oltárik, okolo ktorého sa aj dnes zapaľujú sviečky. Práve v týchto miestach ležali telá nebožtíkov, ktorých neskôr nechali zamurovať. Horiace sviečky s nádychom červeného prítmia nájdeme však aj v niektorých ďalších výklenkoch, akoby návštevníkom pripomínali ľudskú pominuteľnosť.

Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Tu odpočíva grófka…

V samotnej krypte sa našla odpočinok aj grófka Zuzana Forgáčová, dcéra vtedajšieho trenčianskeho župana Imricha Forgáča a Kataríny Zrínskej. O Zuzaninom živote si môžeme prečítať zaujímavé informácie rovno pri samotnej krypte.

„Ako pätnásťročnú ju v roku 1597 vydali za Františka Révaya. Ich spoločný život však nebol šťastný, najmä kvôli Františkovmu hrubému správaniu. Po deviatich rokov bezdetného manželstva začal Zuzane dvoriť rodinný priateľ Peter Bakič, ktorý ju v roku 1607, po žiarlivostných scénach manžela uniesol na Plavecký hrad. František Révai sa pokúsil manželku dostať späť násilím, a keď to nepomohlo Bakiča zažaloval.“

Po rokoch súd povolil rozluku manželov, ale spor definitívne a doslova pochovala až smrť Františka v roku 1623. Zuzana posledné roky života prežila ako vdova, a podľa dochovaných prameňov pravdepodobne práve v našom meste.

Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Grófkin pohnutý život bol námetom pre vznik dvoch známych literárnych diel. A to v podobe románu J. Nižnanského v diele s názvom Žena dvoch mužov. Jej búrlivý osud dokázal inšpirovať aj Jána Čajaka v diele V zajatí na Holíčskom hrade.

Počas prechádzania v krypte sa nedá nevšimnúť niekoľko zaujímavých starých náhrobných kameňov, napríklad konkrétne rodiny Baráňajovcov, či stále hmatateľných písomných odkazov vtedajších ľudí. V krypte našli posledný odpočinok predstavitelia františkánskeho rádu, ich mecenáši či rôzni ich priaznivci.

Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Františkáni v krypte už nepochovávajú. Pred viac ako ôsmimi rokmi sem však vložili posledné pozostatky nebožtíkov, ktorí boli pôvodne pochovaní pod františkánskym Kostolom sv. Kataríny Alexandrijskej pri Dechticiach. Túto skutočnosť pripomína aj vsadená kamenná tabuľka na stene.

FOTO: Zábery z krypty v Trnave, do ktorej sa len tak nedostanete
28
Galéria
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM