Júlia Vargová Kultúra

Nový týždeň je tu: Začiatok júla prináša hneď niekoľko lákavých podujatí

V júli to bude v Trnave žiť. Na svoje si prídu všetci milovníci dobrej zábavy a zaujímavých akcií.

Ilustračný obrázok k článku Nový týždeň je tu: Začiatok júla prináša hneď niekoľko lákavých podujatí
Zdroj: Mesto Trnava

Leto na korze 2019

Leto na korze opäť prinesie kultúrne zážitky pre všetkých. Na programe sú koncerty, tanec, divadlá, predstavenia pre deti… To všetko priamo pred radnicou na Hlavnej ulici.

Program začína o 19:00 (detské predstavenia každú stredu, piatok, nedeľu o 18.00)

  • 1.7. Unpublished Authors (IRL,AT) / indie pop
  • 2.7. Stuart Neville (SCO) / indie folk
  • 3.7. Divadlo na Hojdačke – Sofia z predmestia /divadlo pre deti
  • 4.7. Doug Andrews (USA) / americana
  • 5.7. Divadlo Piki – Babička z vajíčka /divadlo pre deti

Bažant Kinematograf 2019

Obľúbený Kinematograf štartuje sedemnástu sezónu a mieri aj do Trnavy. Večerná projekcia pozostáva z jedného krátkeho a jedného celovečerného českého alebo slovenského filmu. Projekciu filmov zabezpečujú dva štýlové retro-autobusy typu Škoda RTO.

Kino pod holým nebom si Trnavčania budú môcť vychutnať na Trojičnom námestí vždy o 21:30.

Pondelok 1. júl 2019, Teroristka

Radek Bajgar, Česko, Slovensko, 2019, 95 min.

Mária je učiteľka na dôchodku, ktorá celý život svojich žiakov učila, že základom všetkého je slušnosť a násilie nič nerieši. Postupne však prišla na to, že práve na toto sa gauneri spoliehajú a rozhodla sa zobrať spravodlivosť do vlastných rúk. Jedného pekného dňa si povedala, že už si nechce pripadať hlúpa, a keď jej proti miestnemu arogantnému pôvodcovi všetkého zla nepomôže ani starostka, zoženie si zbraň a naplánuje urobiť to, čo mnohým z nás občas napadne, ale hneď tú myšlienku zavrhneme. Vražda je však pre ňu zložitá nielen morálne, ale aj logisticky, a to napriek tomu, že bývalý žiak, momentálne podmienečne odsúdený, jej dáva cenné rady do života: „Kriminalita vyzerá jednoducho, pani učiteľka, no potom sa vždy niečo poserie.“ V čiernej komédii v úlohe rozhnevanej učiteľky na dôchodku exceluje herečka Iva Janžurová.

Utorok 2. júl 2019, Trabantom tam a zase späť

Dan Přibáň, Česko, 2019, 118 min.

Žltá výprava sa po dvanástich rokoch vracia domov! Posledná veľká cesta naprieč kontinentmi sa končí vo veľkom štýle. V tíme tentoraz nie je žiadna žena a putovanie svorky mužov pod taktovkou jedného z najznámejších českých cestovateľov Dana Přibáňa naberá na obrátkach. Žltý cirkus ide z Indie, prekonáva Himaláje, diktatúry, výškové rekordy a stíha utekať aj pred políciou. Napriek tomu, že ide často do tuhého, medzinárodná česko-slovensko-poľská posádka bojuje so všetkými nástrahami s čiernym humorom, sebairóniou a občas aj na hrane politickej korektnosti. A ničoho sa nebojí, vrhá sa neustále do dobrodružstva. Návrat domov je dojemný ako ešte nikdy predtým a dokazuje, že na to, aby človek prešiel celý svet, netreba luxus a drahé terénne vozidlá, stačia dva trabanty, jeden maluch, jedna jawa a skupina skvelých ľudí.

Streda 3. júl 2019, Hastrman

Ondřej Havelka, Česko, 2018, 100 min.

Romantický a zároveň ironický príbeh hastrmana alias baróna de Caus, ktorého láska k dedinskému dievčaťu Katynke napĺňa nekonečným šťastím a spaľujúcou vášňou. Barón sa vracia so svojím sluhom z ciest po svete, aby obnovil rybníky na svojom panstve. Ako moderný a osvietený človek sa vymyká štandardnému dedinskému životu. Stredobodom jeho záujmu sa stane nespútaná richtárova dcéra Katynka rebelujúca proti autoritám vášnivým uctievaním prírody a pohanských rituálov. Inteligentným a krásnym dievčaťom sú očarení všetci, no v hastrmanovi jej blízkosť vyvoláva obavy. Narastajú v ňom pochybnosti, či ako človek v koži zvieraťa a zviera v človeku tentoraz obstojí. Film vznikol na motívy románu Miloša Urbana oceneného cenou Magnesia Litera a na udeľovaní cien Český lev získal štyri sošky za najlepšiu kameru, hudbu, kostýmy a najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe pre Karla Dobrého.

Štvrtok 4. júl 2019, Dôverný priateľ

Karel Janák, Slovensko, Česko, 2018, 112 min.

Mladí manželia Zuzana a Andrej sa sťahujú z Bratislavy do Tatier, aby na samote odrezaní od sveta na vlastnej koži otestovali Andrejovo životné dielo – prototyp inteligentného domu. Idylka dokonalého života v réžii modernej technológie sa však čoskoro mení na nočnú moru. Revolučný server vytvorený s cieľom uľahčiť životy svojim majiteľom sa vymkne spod kontroly a nečakane sa obráti proti svojmu stvoriteľovi. Ide len o vrtoch a nedokonalosť testovanej technológie alebo dom riadi niekto ďalší? Napínavý slovenský triler so šokujúcim záverom mení pohľad na moderné technológie, ktoré nás dnes sprevádzajú na každom kroku. On, ona a inteligentný dom je milostný trojuholník budúcnosti a vyvoláva otázku, či má človek šancu v šachovej partii proti stroju, ktorý sám stvoril a vypracoval do dokonalosti. Odpoveď nemusí byť jednoznačná.

Piatok 5. júl 2019, Ženy v behu

Martin Horský, Česko, 2019, 93 min.

Věra prežila s Jindřichom skvelý život a je pevne rozhodnutá splniť jeho posledné prianie – zabehnúť maratón! Emancipovaná a rázna matka troch dcér v tom nevidí žiadny problém. Jednoducho si trasu rozdelia na štyri časti a tých vyše 42 kilometrov zdolajú ako rodinná štafeta. Žiadna z nich síce zatiaľ neodbehla ani meter, ale do štartu ostávajú ešte tri mesiace a tréner Vojta pre ne pripravil skvelý kondičný plán. Dcéry však majú úplne iné starosti a do behania sa veľmi nehrnú. Najstaršia Marcela čelí dennodenne problémom svojich troch synov a ich otcovi, prostredná Bára túži po dieťati, lenže preňho zatiaľ nenašla pravého otecka a najmladšia Kačka síce chlapa má, ale ten má manželku. Svojrázna mama preto musí napnúť všetky sily, aby rodinnú štafetu priviedla na štart Jindřichovho vysnívaného maratónu. Komédia o tom, že dôležité je vydržať a nevzdávať sa, keď je cieľ na dosah.

Výstava: SKÚTER IV – akcia mladého umenia

Miesto konania: Galéria Jána Koniarka, Koppelova vila, Zelený kríček 3, Trnava

Trvanie výstavy: 13.06. – 25.08. 2019

Kurátor: PhDr. Vladimír Beskid

Skúter IV – akcia mladého umenia je periodické medzinárodné podujatie postavené ako reprezentatívna stredoeurópska prehliadka nastupujúcej generácie českých, slovenských a maďarských umelcov/umelkýň vo veku do 35 rokov.

Na výstave sa predstaví 24 oslovených umelcov a umelkýň, ktorí osobitým spôsobom reflektujú súčasný svet – prinášajú pritom celé spektrum prístupov a médií od klasickej maľby, cez fotografiu, objekt, inštaláciu až po digitálny pohyblivý obraz.

Hlavným zámerom usporiadateľov je vytvoriť periodickú platformu pre prezentáciu súčasného výtvarného jazyka, stimulovať aktuálnu tvorbu mladých a priniesť aj rodovú korektnosť výberu autorov/-riek.

Výstava: HERBARIUM

Autorka: Mira Podmanická

Miesto konania: Galéria Jána Koniarka, Synagóga – Centrum súčasného umenia, Halenárska 2, Trnava

Kurátorka: Lucia Miklošková

Trvanie výstavy: 18.6. (Ut) – 28.07. (Ne) 2019

Rozmerná site-specific inštalácia slovenskej sochárky rozvíjajúca tému rastlín a herbára v podobe pravidelného rastra na dolnom podlaží synagógy doplnená o kresliarsky projekt s obdobným ideovým rámcom prezentovaný v priestoroch ženskej galérie.

Cyklus Herbáre autorka rozvíja od roku 2013. V Synagóge ho prezentuje v doposiaľ najkoncentrova­nejšej podobe. Ide o zbierku usušených rastlín, ktoré sú vložené do plochy obrazu, prišívané a spontánne dopovedané abstraktnou niťovou kresbou. Inokedy je výšivka kombinovaná s kresbou perom, rozširujúcou telo rastliny, alebo analyticky skúmajúcou morfológiu byliny. Rastliny nie sú rozlíšené na šľachetné odrody, liečivé druhy alebo buriny. Všetky odkazujú k všadeprítomnej prírode, ktorá mizne zraku. Práce sú symbolicky inštalované v rovine zeme. V prípade že si ich divák chce prehliadnuť zblízka, musí sa k ním zohnúť.

Výstava: Adam

Autorka: Nadia Issa

Miesto konania: Galéria Jána Koniarka v Trnave, Veže Synagógy – Centra súčasného umenia, Halenárska 2, Trnava

Kurátor: Karel Míšek

Trvanie výstavy: 18.6. (Ut) – 28.07. (Ne) 2019

Výstava veľkoformátových fotografií – portrétov muža. Každý zo záberov predstavuje odlišnú scénu alebo vlastnosť „Adama“ a zosobňuje tak archetyp každého muža.

Výstava Adam prezentuje portrétny žáner prostredníctvom série veľkoformátových fotografií. Dominuje v nich nahá mužská postava – Adam – zachytený bez explicitných atribútov, či symbolov, so snahou dekonštruovať ich ideový rámec. Fotografie sú štylizované ako odlišné výjavy, pričom každá z nich má ambíciu definovať univerzálne ľudské archetypy.

Nahá mužská postava je reflektovaná autorkynou subjektívnou vizualitou, nepomáha si naratívnymi či identifikačnými formami, naopak vyzdvihuje ťažko definovateľnú intimitu medzi fotografom a fotografovaným objektom vznikajúcu v procese tvorby. Každá z fotografií teda predstavuje určitý archetyp, ide o mužov rôznych vekových kategórií a z rôznych sociálnych skupín, sú anonymní ale zároveň schopní absorbovať rôzne aspekty jedinečnosti moderného muža.

Zaži trnavské remeslá

V utorky na ihrisku v Sade Antona Bernoláka (promenáda), vo štvrtky na ihrisku v Kamennom mlyne vždy od 17:00 do 19:30.

S dielničkou U Zlatej priadky môžete využiť prázdninový čas zaujímavo a tvorivo, spoznať históriu a zažiť niečo z techník tradičných trnavských remesiel ako sú paličkovanie, tkanie na krosienkach, podmaľba na sklo, drôtovanie… Dielničky sú predovšetkým pre deti od 5 rokov.

Bezplatné tvorivé popoludnia povedú skúsení lektori. Konať sa budú dvakrát týždenne počas celých prázdnin od 2. júla do 29. augusta. V prípade nepriaznivého počasia sa záujemcovia zídu v Dielničke u Zlatej priadky, ktorá sa nachádza v budove Univerzity sv. Cyrila a Metoda na Námestí Jána Herdu, alebo na Nádvorí.

Váš vína čas

Každú stredu od 16:00 do 19:00, Vinárstvo Vína z Mlyna, Doľany

V čarovnom vinárstve pri starobylom Mlyne Vína z Mlyna vás privítajú v rámci konceptu Your wine time- Váš vína čas aj bez rezervácie termínu. Každú stredu od 16:00 do 19:00 vás čaká otvorená pivnica. Spravte si pekný podvečer, pozrite si Mlyn a vyberte si víno počas rozhovoru s vinárom v priateľskej atmosfére rodinného vinárstva.

Spoznajte Trnavu tak, ako ju zažili králi

Od pondelka až do piatku vždy o 10:00 pred Mestskou vežou

Trnava je unikátne mesto na Slovensku, a preto si zaslúži, aby ju ľudia mali možnosť spoznať nie len ako kultúrne mesto, ale aj jej nádhernú zbierku pamiatok, vďaka ktorým ju právom mnohí označujú Malý Rím. Mesto má počas celého júla a augusta pripravené prehliadky mesta so sprievodcom.

Zažite návrat do minulosti a spoznajte stredovekú Trnavu. Vydajte sa na cestu poznávania kráľovského mesta. Prehliadky sú pre všetkých návštevníkov zdarma. Na prehliadku sa nemusíte nikde nahlasovať, stačí jednoducho prísť a nechať sa sprevádzať. Zúčastniť sa jej môžu aj anglicky hovoriaci turisti.

Divadelný festival Kasiopeafest 2019

Od piatku 5. júla do nedele 7. júla v budmerickom kaštieli

Do Budmeríc prídu divadelníci zo všetkých kútov Slovenska i zo zahraničia, aby v kaštieli zahrali divadlo. Siedmy ročník festivalu začína už od piatka a predstavenia potrvajú až do nedele. Bude sa vystupovať v noci aj cez deň. Predstavenia sú pripravené pre každého diváka. Mimo divadelných súborov zahrajú aj hudobné kapely. Vstupné je dobrovoľné.

Program:

Piatok:

  • 17:00 otvorenie
  • 17:05 Divadlo z domčeka – O lenivom Janovi
  • 18:00 Kubo a Miro – koncert
  • 19:00 Slniečko – koncert
  • 20:30 Divadlo Dobreta – Inak to nebude
  • 22:30 Michaela Trávničková – Obraz

Sobota:

  • 14:00 Mici a Mňau s kapelou – interaktívny koncert pre deti
  • 15:20 OD VaDiDlo – Luigiho srdce alebo poprava tupým mečom
  • 17:30 Ľubeľské ochotnícke divadlo – Prahy
  • 19:00 Tombola
  • 20:00 Polemic – koncert
  • 22:00 Lunetrdlo – O ženách a mužoch
  • 24:00 Stand up comedy „zažito“

Nedeľa:

  • 14:00 DOD VaDiDlo – Statočné zvieratká
  • 15:30 Alžbetínske naivné diadlo – Pytačky alebo Koaličná rada
  • 17:00 Mokraď – Brežnevove pytačky
  • 18:30 Cíferské ochotnícke divadlo – Veselé paničky cíferské
  • 20:00 Vyhodnotenie festivalu
  • 20:15 Na dorotyném – hudobno-komediálna šou

Letné kino: Brankár

V piatok 5. júla o 21:30 na Nádvorí

Letné kino na Nádvorí ponúka široký žánrový výber, v ktorom si každý príde na svoje. Najnovšie premiéry aj klasika overená časom. Príďte si k nám oddýchnuť, zabaviť sa a obohatiť vaše letné večery o krásne zážitky.​

BRANKÁR (Trautmann) r. Stuart Rosenberg / VB, Nem./ 2018 / 120 min / biografická dráma

Legendárny futbalista Manchester City Bert Trautmann sa v povojnovom Anglicku presadil napriek svojmu nemeckému pôvodu. Muž, ktorý miloval futbal, Anglicko a ženu svojho života Margaret a vďaka svojím výnimočným schopnostiam a vytrvalosti sa dokázal z nenávideného „nácka“ stať britským národným hrdinom. Bert Trautmann sa narodil v Nemecku v roku 1923 a počas vojny sa ako výsadkár aktívne zapájal do bojov. Ku koncu vojny ho zajali britskí vojaci a držali ho v tábore, kde si všimli jeho talent. Napriek počiatočnej nenávisti fanúšikov pôsobil v tíme Manchestru v rokoch 1949 až 1964. Zlom v jeho kariére prišiel v roku 1958 vo finále Anglického pohára. Pre svoj tím vybojoval víťazstvo, keď dohral zápas navzdory život ohrozujúcemu zraneniu. On a jeho láska Margaret ale musia čeliť i ďalším ranám osudu…

Leto v galérii 2019

Od 2. júla do 26. júla v Koppelovej vile Galérie Jána Koniarka v Trnave

Galéria Jána Koniarka v Trnave pripravila v rámci celoročného projektu ART LABORATÓRIUM 2019 program pre prázdninujúce deti a mládež pod názvom Leto v galérii 2019. Ambíciou je efektívne saturovať voľný čas detí a mládeže v čase, kedy majú prázdniny. V jednotlivých etapách ide o prípravu tvorivých výtvarných a vzdelávacích programov adekvátnych k zadanej téme v spolupráci so študentmi Pedagogickej fakulty Katedry pedagogiky výtvarného umenia Trnavskej univerzity.

Tvorivé výtvarné aktivity a animačné hry budú v Galérii Jána Koniarka prebiehať od utoroka do piatku v čase od 9:30 do 11:30.

Program letných tvorivých dielní:

Počas leta v galérii sa deti zoznámia s tvorbou troch trnavských sochárov – Martina Kochana, Andreja Haršányho a Mira Trubača.

2. 7. 2019 Tvorivé aktivity prvého dňa s umelcom Martinom Kochanom budú inšpirované jeho pubartovou tvorbou. Deti budú pomocou rôznych techník dotvárať a pretvárať vyradené knihy s pomocou umelca a galerijných pedagógov.

3. 7. 2019 Aktivity druhého dňa budú vychádzať z performatívnej tvorby umelca Martina Kochana. Ten návštevníkov vtiahne do tejto časti jeho tvorby pomocou akčnejších aktivít – pôjde o prácu s telom a gestami, ktorá bude fotograficky zachytávaná. Z vyhotovených fotografií bude v závere vytvorená výstava.

4. 7. 2019 Posledný deň s umelcom Martinom Kochanom bude inšpirovaný jeho supermarketovými akvarelmi maľovanými na žuvačky wrigley´s spe­armint. Deti si budú môcť túto netradičnú techniku pod vedením jej vynálezcu vyskúšať a vytvoriť tak drobné, no originálne diela.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM