Júlia Vargová Kultúra

Nový týždeň prináša nabitý program: Tieto akcie zažijete v Trnave a okolí

Prvý prázdninový mesiac je v polovici a v Trnave veru je čo robiť. Ak ešte náhodou nemáte program na najbližšie dni, nechajte sa inšpirovať našim výberom.

Ilustračný obrázok k článku Nový týždeň prináša nabitý program: Tieto akcie zažijete v Trnave a okolí
Foto: Júlia Vargová / Zdroj: Dnes24.sk

Cestovateľské kino: India

V stredu 17. júla o 20:00 v Kine Hviezda

Pestrofarebná, dobrodružná, snová, ale aj krutá a špinavá. Odhaľte závoj mnohovrstevnej Indie a ponorte sa do jej magickej a spirituálnej atmosféry. Na našej ceste sa vyberieme najmä na severovýchod, ktorý patrí k menej poznaným klenotom tejto krajiny, kde nás privítajú mosty z koreňov stromov, vlhké údolia aj buddhistické kláštory. S cestovateľkou Martou Rajkovou tiež navštívime sväté mesto Varanasi, vydáme sa k bájnemu Taj Mahalu a pozrieme sa aj do hippisákmi presláveného štátu Goa. Nechajte sa zlákať na našu cestu za novými objavmi.

Marta Rajková je cestovateľka, blogerka, freelance prekladateľka a copywriterka. Doma dlho neobsedí, a tak väčšinou cestuje a pracuje na cestách ako digitálny nomád. O svoje zážitky sa s láskou a entuziazmom delí na svojom inšpiratívnom cestovateľsko-lifestylovom blogu. Jej cestopisy, fotografie, videá a rozhovory nájdete v rôznych slovenských médiách.

Blues Moods Summer Special: Holy Water

Dátum konania: 17.7.2019 20:00

Do letného, hudbou nabitého centra Trnavy prináša občianske združenie Trnavská hudobná spoločnosť koncertné osvieženie v podobe dvoch vystúpení. V polovici júla vystúpi na trnavskom Nádvorí holandské duo Holy Water a koncom augusta na tom istom mieste česká skupina Professional Deformation. Na obe podujatia počas oboch letných dní je voľný vstup.

Holy Water je rokenrolové duo z holandského Amsterdamu. Spevák a gitarista Chris Schut a kontrabasista David Mac Gillavry hrajú vlastné, autorské skladby v štýle klasického rokenrolu v štýle Elvisa Presleyho alebo Johnyho Casha. Skupina vystúpi vrámci projektu Blues Moods Summer Special na trnavskom Nádvorí v stredu 17. júla.

Staňte sa umením

Výstava: Cez vzduch a virtuálny svet ma [Ne]vidno

Autor: Klaudia Korbelič

Kurátorka: Marianna Brinzová

Trvanie výstavy: 17. 7. (St) – 31. 8. (So) 2019

Miesto konanie výstavy: Galéria Výklad, Hlavná 10, Trnava

Výstavný projekt Klaudie Korbelič „Cez vzduch a virtuálny svet ma [Ne]Vidno“ je site specific dielo, ktoré pozostáva z priestorovej inštalácie, hapenningu a videa. Výstava nadväzuje na autorkine staršie site specific projekty, ktoré s názvami [kon]Text a [kontra]POST v roku 2018 realizovala v Synagóge – Centre súčasného umenia v Galérii Jána Koniarka v Trnave a v Industrial Gallery v Ostrave.

Hapenning k výstave – I AM ART/SOM UMENIE sa uskutoční v stredu 17. júla od 13:00 do 19:00 hod. Vernisáž je naplánovaná na stredu 17. júla o 18:00.

Priestorová site specific inštalácia vytvorená pre Galériu Výklad, ktorá je situovaná vo frekventovanej pešej zóne v Trnave, spočíva v zaplnení dvoch výkladov (kde galéria sídli) nafúknutými namnoženými objektmi. Inštalácia „Cez vzduch a virtuálny svet ma [Ne]Vidno“ je založená na princípe vyplnenia výkladov komunikujúcich s verejným priestorom a okoloidúcimi, abstraktnými nafúknutými objektmi a konkrétnymi objektmi v tvare číslic 1 a 0. Číslice sa v intervencii objavujú nie náhodne, predstavujú informácie vkladané do virtuálneho prostredia prostredníctvom numerických radov. V prípade výstavy je to konkrétny názov „Cez vzduch a virtuálny svet ma [Ne]Vidno“, ktorý je do číselného radu prevedený pomocou binárneho kódu.

Samotná intervencia predstavuje zhluk informácií, užitočných i balastných, do ktorých sme chtiac-nechtiac neustále ponorení. Divák má možnosť do tohto zhluku vstúpiť, brodiť sa ním a informácie reprezentované nafúknutými objektmi – „bublinami“ redukovať. V priestorovej inštalácii vo výkladoch sa tak počas dňa otvorenia výstavy odohrá jednodenná performance. Do intervencie v deň vernisáže vstupuje autorka ako performerka a zviditeľňuje a zneviditeľnuje sa pohybom medzi nafúknutými objektmi v zahltenom výklade. Diváci a okoloidúci majú rovnakú možnosť vstúpiť do intervencie a spolu s autorkou performovať. Performeri sa týmto aktom stávajú neoddeliteľnou súčasťou diela a v podstate dielom samotným, stavajú sa umením.

Celodenná performance je v závere zaznamenaná na audiovizuálnu stopu, tá je dodatočne vo forme zostrihaných videí prezentovaná virtuálne. Prostredníctvom nálepiek vo výklade galérie sa cez bránu QR kódu divák dozvedá, čo sa počas performance odohralo a ako pôvodná inštalácia vyzerala. Autorka tak dopredu počíta s deštrukciou inštalácie a jej samotných objektov – „bublín“.

Proma Frajdej

V piatok, 19. júla o 19:00 v Sade Antona Bernoláka

Počas Proma Frajdej sa v parku Antona Bernoláka (promenáde) predstavia mladé trnavské kapely a underground. Vstup zdarma, priamo na mieste sa budú dať kúpiť kvalitné limonády, káva, pivo aj víno.

Trnava Songwriters Circle: Family Friend acoustic, Hana & Oliver, Beans & Bullets, The Wilderness

Výstava: Adam

Autorka: Nadia Issa

Miesto konania: Galéria Jána Koniarka v Trnave, Veže Synagógy – Centra súčasného umenia, Halenárska 2, Trnava

Kurátor: Karel Míšek

Trvanie výstavy: 18.6. (Ut) – 28.07. (Ne) 2019

Výstava veľkoformátových fotografií – portrétov muža. Každý zo záberov predstavuje odlišnú scénu alebo vlastnosť „Adama“ a zosobňuje tak archetyp každého muža.

Výstava Adam prezentuje portrétny žáner prostredníctvom série veľkoformátových fotografií. Dominuje v nich nahá mužská postava – Adam – zachytený bez explicitných atribútov, či symbolov, so snahou dekonštruovať ich ideový rámec. Fotografie sú štylizované ako odlišné výjavy, pričom každá z nich má ambíciu definovať univerzálne ľudské archetypy.

Nahá mužská postava je reflektovaná autorkynou subjektívnou vizualitou, nepomáha si naratívnymi či identifikačnými formami, naopak vyzdvihuje ťažko definovateľnú intimitu medzi fotografom a fotografovaným objektom vznikajúcu v procese tvorby. Každá z fotografií teda predstavuje určitý archetyp, ide o mužov rôznych vekových kategórií a z rôznych sociálnych skupín, sú anonymní ale zároveň schopní absorbovať rôzne aspekty jedinečnosti moderného muža.

Leto na korze 2019

Leto na korze opäť prinesie kultúrne zážitky pre všetkých. Na programe sú koncerty, tanec, divadlá, predstavenia pre deti… To všetko priamo pred radnicou na Hlavnej ulici.

Program začína o 19:00 (detské predstavenia každú stredu, piatok, nedeľu o 18.00)

  • pondelok 15. júla Teater Komika – Večer na druhú / divadlo
  • utorok 16. júla Divadlo Dino – Drápačky / divadlo
  • streda 17. júla Divadlo Pod Balkónom – Zlatovláska / divadlo pre deti
  • štvrtok 18.júla Túlavé divadlo – Ešte jeden zá¡zrak / divadlo
  • piatok 19.júla Divadlo SpozaVoza – Ahoj, pán Sova! / divadlo pre deti

Spoznajte Trnavu tak, ako ju zažili králi

Od pondelka až do piatku vždy o 10:00 pred Mestskou vežou

Trnava je unikátne mesto na Slovensku, a preto si zaslúži, aby ju ľudia mali možnosť spoznať nie len ako kultúrne mesto, ale aj jej nádhernú zbierku pamiatok, vďaka ktorým ju právom mnohí označujú Malý Rím. Mesto má počas celého júla a augusta pripravené prehliadky mesta so sprievodcom.

Zažite návrat do minulosti a spoznajte stredovekú Trnavu. Vydajte sa na cestu poznávania kráľovského mesta. Prehliadky sú pre všetkých návštevníkov zdarma. Na prehliadku sa nemusíte nikde nahlasovať, stačí jednoducho prísť a nechať sa sprevádzať. Zúčastniť sa jej môžu aj anglicky hovoriaci turisti.

FC Spartak Trnava vs. FK Radnik Bijeljina

Vo štvrtok 18. júla o 20:45 na Štadióne Antona Malatinského

Odveta prvého kola kvalifikácie Európskej ligy sa odohrá už vo štvrtok o 20:45 na Štadióne Antona Malatinského v Trnave.

Zaži trnavské remeslá

V utorky na ihrisku v Sade Antona Bernoláka (promenáda), vo štvrtky na ihrisku v Kamennom mlyne vždy od 17:00 do 19:30.

S dielničkou U Zlatej priadky môžete využiť prázdninový čas zaujímavo a tvorivo, spoznať históriu a zažiť niečo z techník tradičných trnavských remesiel ako sú paličkovanie, tkanie na krosienkach, podmaľba na sklo, drôtovanie… Dielničky sú predovšetkým pre deti od 5 rokov.

Bezplatné tvorivé popoludnia povedú skúsení lektori. Konať sa budú dvakrát týždenne počas celých prázdnin od 2. júla do 29. augusta. V prípade nepriaznivého počasia sa záujemcovia zídu v Dielničke u Zlatej priadky, ktorá sa nachádza v budove Univerzity sv. Cyrila a Metoda na Námestí Jána Herdu, alebo na Nádvorí.

Výstava: SKÚTER IV – akcia mladého umenia

Miesto konania: Galéria Jána Koniarka, Koppelova vila, Zelený kríček 3, Trnava

Trvanie výstavy: 13.06. – 25.08. 2019

Kurátor: PhDr. Vladimír Beskid

Skúter IV – akcia mladého umenia je periodické medzinárodné podujatie postavené ako reprezentatívna stredoeurópska prehliadka nastupujúcej generácie českých, slovenských a maďarských umelcov/umelkýň vo veku do 35 rokov.

Na výstave sa predstaví 24 oslovených umelcov a umelkýň, ktorí osobitým spôsobom reflektujú súčasný svet – prinášajú pritom celé spektrum prístupov a médií od klasickej maľby, cez fotografiu, objekt, inštaláciu až po digitálny pohyblivý obraz.

Hlavným zámerom usporiadateľov je vytvoriť periodickú platformu pre prezentáciu súčasného výtvarného jazyka, stimulovať aktuálnu tvorbu mladých a priniesť aj rodovú korektnosť výberu autorov/-riek.

Výstava: Herbarium

Autorka: Mira Podmanická

Miesto konania: Galéria Jána Koniarka, Synagóga – Centrum súčasného umenia, Halenárska 2, Trnava

Kurátorka: Lucia Miklošková

Trvanie výstavy: 18.6. (Ut) – 28.07. (Ne) 2019

Rozmerná site-specific inštalácia slovenskej sochárky rozvíjajúca tému rastlín a herbára v podobe pravidelného rastra na dolnom podlaží synagógy doplnená o kresliarsky projekt s obdobným ideovým rámcom prezentovaný v priestoroch ženskej galérie.

Cyklus Herbáre autorka rozvíja od roku 2013. V Synagóge ho prezentuje v doposiaľ najkoncentrova­nejšej podobe. Ide o zbierku usušených rastlín, ktoré sú vložené do plochy obrazu, prišívané a spontánne dopovedané abstraktnou niťovou kresbou. Inokedy je výšivka kombinovaná s kresbou perom, rozširujúcou telo rastliny, alebo analyticky skúmajúcou morfológiu byliny. Rastliny nie sú rozlíšené na šľachetné odrody, liečivé druhy alebo buriny. Všetky odkazujú k všadeprítomnej prírode, ktorá mizne zraku. Práce sú symbolicky inštalované v rovine zeme. V prípade že si ich divák chce prehliadnuť zblízka, musí sa k ním zohnúť.

Váš vína čas

Každú stredu od 16:00 do 19:00, Vinárstvo Vína z Mlyna, Doľany

V čarovnom vinárstve pri starobylom Mlyne Vína z Mlyna vás privítajú v rámci konceptu Your wine time- Váš vína čas aj bez rezervácie termínu. Každú stredu od 16:00 do 19:00 vás čaká otvorená pivnica. Spravte si pekný podvečer, pozrite si Mlyn a vyberte si víno počas rozhovoru s vinárom v priateľskej atmosfére rodinného vinárstva.

Miami Turbo x Herbert Sirupy

V piatok 19. júla od 18:00 na Nádvorí

Už v piatok odštartuje časostroj z trnavského Nádvoria rovno do rokov osemdesiatych. Účastníkov retro párty mimo nadupanej 80s výzdoby čakajú galaktické drinky, KOBRA GANG zadelí svoj ultimátny 80s set, Bratislavská párty crew Nightcall predstaví svoj vesmírny synthwave set. V hernom kúte budú videoherné pecky z rokov 80tych a chýbať nebude ani popup tetovací hub od Painapple.tattoo, aby ráno bolo čo ľutovať.

Leto v galérii 2019

Od 2. júla do 26. júla v Koppelovej vile Galérie Jána Koniarka v Trnave

Galéria Jána Koniarka v Trnave pripravila v rámci celoročného projektu ART LABORATÓRIUM 2019 program pre prázdninujúce deti a mládež pod názvom Leto v galérii 2019. Ambíciou je efektívne saturovať voľný čas detí a mládeže v čase, kedy majú prázdniny. V jednotlivých etapách ide o prípravu tvorivých výtvarných a vzdelávacích programov adekvátnych k zadanej téme v spolupráci so študentmi Pedagogickej fakulty Katedry pedagogiky výtvarného umenia Trnavskej univerzity.

Tvorivé výtvarné aktivity a animačné hry budú v Galérii Jána Koniarka prebiehať od utoroka do piatku v čase od 9:30 do 11:30.

Program letných tvorivých dielní:

Počas leta v galérii sa deti zoznámia s tvorbou troch trnavských sochárov – Martina Kochana, Andreja Haršányho a Mira Trubača.

Utorok (16.7.) V prvý deň s umelcom Mirom Trubačom si deti vyskúšajú hneď dve rôzne aktivity. Pomocou emotikonov budú písať listy z prázdnin a tiež utvárať reliéfy z hliny.

Streda (17.7.) Druhý deň si deti pod vedením umelca Mira Trubača vyskúšajú vytvoriť pomocou rôznych materiálov (hlina, sadrové obväzy,…) a drôtených konštrukcií drobné sošky na tému banality. Tieto sošky budú umiestňované v priestoroch galérie.

Štvrtok (18.7.) Počas tretieho dňa s Mirom Trubačom si deti budú vytvárať odliatky z drobných častí svojich tiel. Tieto odliatky budú následne pretvárané v morské živočíchy.

Piatok (19.7.) Posledný deň s umelcom Mirom Trubačom budú deti skupinovo vytvárať skelet z konštrukcií, kartónov a kašírovaných fragmentov.

Spoznaj Fefeho zážitky: Černobyľ

V stredu 17. júla o 17:00 na Nádvorí

V černobyľskej zóne autor dokumentu strávil asi dvanásť natáčacích dní. Z hodín materiálu vznikol okrem promo videí aj hodinový dokument. Zameriava sa hlavne na Pripjať a nový sarkofág, ale aj na elektráreň, jej útroby, starousadlíkov a menej známy zahorizontálny radar – Dugu. Vstup je voľný.

Countryfest Bohunice

Od piatku 19. júla do nedele 21. júla v Amfiteátri Jaslovské Bohunice

Countryfest je medzinárodný hudobný festival pre celú rodinu zameraný na žánre country, bluegrass, folk, akustická hudba a príbuzné žánre.

Program:

Piatok

  • 18:40 Kamion (SK)
  • 19:50 Neznámi (SK)
  • 21:00 Fešáci (CZ)
  • 22:20 Bystrík Banda (SK)
  • 23:40 Fleret a Zuzana Šuláková (CZ)

Sobota

  • 12:50 Penco & Eifel a Danča (SK)
  • 13:50 Trampas (SK)
  • 15:00 Ľubo Konečný a Vlado Machala (SK)
  • 16:10 Gailard (SK)
  • 17:20 Heartbeats (SK)
  • 18:40 Vodopád
  • 19:50 Mariachi Sin Fronteras (SK)
  • 21:00 Sima Martausová (SK)
  • 22:20 Allan Mikušek
  • 23:40 Družina (SK)

Kubistro: Spoločná večera + Rules a The Truth

V pondelok 15. júla o 18:00 na Nádvorí

Od 18:00 bude pripravená Spoločná večera s hudobným doprovodom Rules z Chorvátska a The Truth zo Srbska, na čele s domácimi kuchármi z Kubíku. Zastavte sa po práci / škole / živote najesť, popiť, porozprávať, vypnúť, posedieť, postáť a spoločensky sa vyžiť. Bude skvelé, ak všetkým prinesiete na ochutnanie aj niečo zo svojej kuchyne, chladničky. Všetko jedlo bude za dobrovoľný príspevok – ktorý preplatí náklady na organizáciu a pomôže kapelám dostať sa na ďalšiu zastávku ich európskeho tour.

Partička

Vo štvrtok 18. júla o 19:00 v Mestskom amfiteátri

Populárne hudobno-zábavné improvizačné posedenie, do ktorého sú zatiahnutí aj diváci je späť. Iimprovizačná show sa vracia v podobe divadelných predstavení. Svojim vystúpením vás Daniel Dangl, Peter Sklár, Michal Kubovčík, Róbert Jakab a Lukáš Latinák zabavia cez leto na Amfiku v Trnave.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM