Správy

Objavili najstaršiu dochovanú fotografiu Katarínky: Odhalila viaceré tajomstvá

Občianske združenie Katarínka sa stará o ruiny vzácnej pamiatky už viac ako 25 rokov. Pochváliť sa môžu vzácnou fotografiou.

Ilustračný obrázok k článku Objavili najstaršiu dochovanú fotografiu Katarínky: Odhalila viaceré tajomstvá
2
Galéria
Zdroj: OZ Katarínka

Ako informuje Občianske združenie Katarínka, v roku 2018 bola v Slovenskom národnom archíve v Bratislave objavená zatiaľ najstaršia dochovaná fotografia kláštora. Vzácna fotografia je datovaná na rok 1904.

Doteraz neznáme fatky

„Fotka sa nachádza vo fotoalbume rodiny Pálffyovcov, ktorí sa na fotke zrejme aj nachádzajú. Pre naše občianske združenie ide o nenahraditeľný zdroj informácií, keďže fotografia nám poskytla nové, predtým neznáme fakty o Katarínke,“ informuje webová stránka projektu.

Fotografiu prvý krát prezentovali iba interne. Uvideli ju členovia a spolupracovníci občianskeho združenia. Stalo sa tak počas osláv 400 ročnice Katarínky. Aktuálne sa však rozhodli o vzácny obrázok podeliť s verejnosťou.

„Keďže fotografia pochádza z roku 1904, ide o naozaj výborné načasovanie. Už o rok neskôr, v roku 1905, totiž prišlo k zhodeniu štyroch sôch z vršku veže do kôp haluzí a sena a ich následnému prevezeniu k hrobke Pálffyovcov na cintoríne v Smoleniciach, kde sa nachádzajú doteraz,“ ozrejmuje Občianske združenie Katarínka.

Vďaka jedinej fotografii mohli rozlúštiť hneď niekoľko rébusov. Zistili, že sochy sa nenachádzali na rohoch veže, ako sa pôvodne predpokladalo. Práve naopak, sochy boli umiestnené v strede jej múrov.

Návrat do histórie

Na vzácnom zábere tak môžeme vidieť niekoľko zaujímavých častí, ktoré pohltil zub času. Jedná sa o murovanú (tehlovú) strechu veže s otvormi a ozdobnými volútami na hranách. Fotografia zachytáva aj štít presbytéria úplne vľavo a východnú stenu presbytéria s odtlačkom strechy kláštora. Dnes už nič z nich nestojí.

Vidieť môžeme aj ďalšiu zaujímavú časť. Ako informuje Katarínka, ide o: „severný múr kláštora (vysoký vpravo – ku ktorému sú pristavané drevené maštale) – z neho zostal len nízky prízemný 1 meter vysoký múrik.“

Fotografia odhalila ešte jednu zaujímavosť.

„Pôvodne sa tiež predpokladalo, že tvar strechy bol úplne iný, uvažovalo sa napríklad o tzv. hruškovitom tvare strechy, podobnom ako má väčšina kostolov v Trnave, no tieto predstavy boli mylné. Vďaka tejto fotografii je teda možné aktualizovať digitálne vizualizácie, ako mohol celý kostol a kláštor pôvodne vyzerať. Fotografia poskytuje aj administratívne výhody pre prípad možnej realizácie rekonštrukcie týchto častí, keďže funguje ako dôkaz pre pamiatkárov, že rekonštruovaná časť tak aj naozaj pôvodne vyzerala,“ dodáva občianske združenie. Bohužiaľ, nad rekonštrukciou strechy sa však momentálne a zrejme ani do budúcnosti neuvažuje.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Vzácnu fotografiu z roku 1904 si môžete pozrieť v priloženej fotogalérii.

Objavili najstaršiu dochovanú fotografiu Katarínky
2
Galéria
Zdroj: TASR , Slovenský národný archív v BA
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM