Monika Hanigovská Rôzne

Obyvatelia Dolnej Krupej pri Trnave si žijú dobre: Zdravia sa s novými susedmi

Dolnokrupčanov v obci pribúda. A majú sa v malebnej dedinke podľa slov starostu dobre. Pozrite sa, čím je obec lákavá pre nových ale aj potenciálnych susedov.

Ilustračný obrázok k článku Obyvatelia Dolnej Krupej pri Trnave si žijú dobre: Zdravia sa s novými susedmi
13
Galéria
Zdroj: TASR

Na otázku, ako sa žije obyvateľom v Dolnej Krupej pri Trnave, má jej starosta Teofil Mihalovič krátku odpoveď – dobre. Inak by sa podľa neho do obce nesťahovali stále noví ľudia a nestavali si domy na voľných pozemkoch.

V obci má trvalý pobyt 2242 ľudí, ďalších 31 je prihlásených na prechodný pobyt a k dispozícii sú všetky základné služby.

Láka pokojné bývanie aj cena

„Počet našich obyvateľov pomaly, ale predsa len narastá, prichádzajú k nám nielen ľudia z neďalekej Trnavy, ktorí hľadajú kombináciu pokojnejšieho bývania a lacnejších pozemkov, ale aj z okolitých obcí,“ povedal Mihalovič.

Aktuálne rezonuje v tomto smere najmä satelit Potôčky, ktorý síce patrí do intravilánu Dolnej Krupej, ale je čo by kameňom dohodil práve od krajského mesta a tým je pre takýchto záujemcov lákavý. Tam sa už začalo s realizáciou prvých 40 domov, v pláne ich má súkromný investor dohromady až 130. Všetky stavia na úrodnej černozemi, a tak si obecné zastupiteľstvo povedalo, že po štvrtej etape výstavby už dostane od obce stopku.

„Tento projekt ale paradoxne nepriniesol riešenie problému s individuálnou bytovou výstavbou (IBV) pre ľudí z našej obce, čo sa prejavilo aj na tom, že medzi záujemcami nie je prakticky žiadny Dolnokrupčan,“ konštatoval starosta.

Zdroj: TASR

Aktuálnou príležitosťou najmä pre mladé rodiny je dokončenie 21-bytového domu, ktorý vyrástol v atraktívnej lokalite pri ZŠ neďaleko kaštieľa a parku a začínajú sa v ňom predávať byty.

Obec sa o vytvorenie podmienok na IBV síce snaží, problém je ale s nedostatkom zodpovedajúcich pozemkov. Zámer bol pre lokalitu Záhrady, tam však samospráva narazila na nepochopenie u niektorých vlastníkov pôdy. „Tak sa stavia aspoň jednotlivo, kde je voľné miesto,“ uviedol Mihalovič.

Sociálne zázemie aj aktívny relax

Dolnokrupčania majú v obci k dispozícii lekára, pediatra i zubára, je tu dostatočná sieť obchodov, materská škola má naplnenú kapacitu 60 detí, do základnej dochádzajú žiaci aj z Hornej Krupej, no ich počet celkovo klesá. Príležitosti na prácu dáva miestne poľnohospodárske družstvo, miestna strojárska firma či medovinárstvo, zvyšok chodí za prácou do Trnavy a do Bratislavy.

„Možností na voľnočasové aktivity je u nás veľa, od prechádzok v kaštieľskom parku, blízkych lesoch a pri rybníkoch, cez cykloturistiku až po účasť na činnosti viacerých kultúrnych spolkoch a ich akciách. Plus futbalisti majú družstvá štyroch vekových pásem,“ dodal Mihalovič.

Pre bezpečnosť svojich obyvateľov by chcela obec v blízkej budúcnosti posilniť kamerový systém.

Zdroj: TASR

Pýchou je aj obnovené centrum

Pýchou dolnokrupských obyvateľov je obnovené centrum obce, ktoré si môže prezrieť každý, kto Dolnou Krupou prechádza, keďže sa nachádza priamo na hlavnom cestnom ťahu. V celkovom náklade 618 172 eur za pomoci 587 000 eur z Európskej únie zahrnula výstavbu 570 metrov nového chodníka, 400 metrov miestnej komunikácie, výstavbu spevnených plôch, dvoch autobusových čakární a revitalizáciu zelene.„Postavili sme aj multifunkčné ihrisko v areáli obecného športového klubu,“ dodal Mihalovič.

 Dolná Krupá si získava nových obyvateľov. Pozrite sa v OBRAZOCH, čím láka.
13
Galéria
Zdroj: TASR

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM