Aktualizované Komunálne voľby

V Trnavskom kraji sa nič NEMENÍ: Jozef Viskupič zostane sedieť v kresle župana

Trnavskému kraju šéfoval štyri roky Jozef Viskupič. A nebude tomu inak ani teraz!

Ilustračný obrázok k článku V Trnavskom kraji sa nič NEMENÍ: Jozef Viskupič zostane sedieť v kresle župana
80
Galéria

V sobotu (29.10.) sa na Slovensku premiérovo konali spojené voľby. Vyberali sme si zástupcov do orgánov miest, obcí i samosprávnych krajov.

Staronový župan

Trnavský samosprávny kraj by mal aj naďalej viesť Jozef Viskupič. Po sčítaní 90,7 % okrskov získal 37,79 % hlasov. Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR. Za Viskupičom nasleduje József Berényi so ziskom 21,08 % hlasov. Volebná účasť v kraji sa zatiaľ pohybuje na úrovni 42,26 %.

„Ďakujem za prejavenú dôveru občanom kraja, ale na definitívu si ešte musíme počkať,“ uviedol Viskupič.

Ako doplnil, je rád, že práca, ktorá sa urobila na úrade za päťročné obdobie, našla odozvu aj pri týchto voľbách. „Chcel by som sa poďakovať všetkým zamestnancom úradu za to, ako sme zvládli náročné obdobie, kandidátom a volebnému tímu a v neposlednom rade rodine,“ povedal Viskupič.

Aktuálny predseda TTSK si zriadil volebnú centrálu v jednej z trnavských reštaurácii. Okrem novinárov Viskupič pozval rodinu, priateľov a kandidátov na krajských poslancov za spomínanú koalíciu.

Čo rozhodlo o jeho víťazstve?

Rozhodli konkrétne výsledky nášho päťročného snaženia. Vyhlásil to predseda Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) Jozef Viskupič. Deklaruje, že chce pokračovať v naštartovanej práci pri modernizácii kraja.

Ako doplnil, je veľmi rád, že obyvatelia chcú, aby sa pokračovalo v rozrobených projektoch. „Som presvedčený, že rozhodli výsledky našej práce, ktorá bola dielom kolektívu kolegýň a kolegov z úradu, volebného tímu, kandidátov a podporovateľov,“ uviedol Viskupič.

Prvé kroky staronového predsedu TTSK budú viesť za starostami a primátormi v kraji. „Spolu so zvolenými poslancami sme zárukou silnejšieho kraja. So skúsenosťami s pandémiou sme pripravení zvládnuť aj ťažké časy sprevádzané energetickou krízou. Budeme pracovať na naplnení nášho plánu,“ povedal Viskupič.

Tri priority

Tromi prioritami do ďalšieho volebného obdobia by mali byť podľa aktuálneho predsedu Trnavského samosprávneho kraja Jozefa Viskupiča zdravotníctvo, školstvo a sociálna oblasť. Uviedol to počas volebnej noci po sčítaní približne 80 percent hlasov vo voľbách na post predsedu TTSK.

„Školstvo by malo byť vyhlásené za županskú tému a čo sa týka sociálnej oblasti, mali by sme pokračovať v deinštituci­onalizácii a poľudšťovaniu sociálnych zariadení. Okrem týchto troch tém nemôžeme zabudnúť ani na infraštruktúru, ako sú cesty a cyklodoprava,“ doplnil Viskupič.

Prípadné víťazstvo bude podľa jeho slov znamenať pokračovanie v začatej práci. „To znamená, že veľa zo začatých vecí je potrebné dokončiť v druhom volebnom období. Tak sme to aj celý čas komunikovali. Verím, že tie desiatky projektov, ktoré sú nachystané, sa podarí dotiahnuť do úspešného konca,“ informoval Viskupič.

Voliť mohli viac ako 4 milióny ľudí

Od siedmej hodiny ráno sa volilo v 2 926 obciach, mestách a mestských častiach. V piatich sa konali len krajské voľby, pretože v nich neevidovali žiadnych kandidátov na starostu a poslancov obecného zastupiteľstva. Zriadených bolo 6 010 volebných okrskov. Voliť mohlo prísť takmer 4,41 milióna ľudí. Prvýkrát hlasovať vo voľbách mohlo približne 140-tisíc mladých ľudí.

Zmena sa nekoná

Podľa neoficiálnych výsledkov, ktoré zverejnil Štatistický úrad SR, je jasné, že Trnavskému kraju bude ďalšie štyri roky naďalej šéfovať Jozef Viskupič. Ten podľa neoficiálnych výsledkov získal 38,56 % hlasov.

O post trnavského župana zabojovali aj József Berényi (SZÖVETSÉG – ALIANCIA), Martin Červenka (NEKA), Zdenko Čambal (SNS, SMER – SD), Martin Beluský (ĽS Naše Slovensko), Veronika Temňáková (REPUBLIKA), Roland Hakszer (NEKA), Zdenko Rosina (NK/NEKA), Roman Chudý (ŽIVOT) a Ivan Stanovič (Hnutie O NÁS).

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM