Júlia Vargová Kultúra Rôzne

Prinášame tipy na zaujímavé akcie: Na toto sa v Trnave môžete tešiť

Predposledný májový týždeň ponúka lákavé podujatia. Na programe je toho veľa, je si z čoho vyberať.

Ilustračný obrázok k článku Prinášame tipy na zaujímavé akcie: Na toto sa v Trnave môžete tešiť
Zdroj: TASR

Whiskyho cestovateľské kino: Severná Kórea

Utorok, 21. máj o 19:00, Kultúrne centrum Malý Berlín

Všadeprítomné obrazy a sochy veľkých vodcov, megalomanské propagandistické stavby, šedivé sídliská a chudobný vidiek – taká je Severná Kórea.

Ťažké zbrane sú namierené na juh v demilitarizovanej zóne, tajní policajti sú vám neustále v pätách, atómová hrozba je reálna a hromadné tance v deň štátneho sviatku zas štandardom. Priateľskí usmievajúci sa ľudia v parku ako komparz pre cudzincov sú v ostrom kontraste s bežnými ľuďmi na uliciach, ktorí v zúfalom strachu z represií za kontakt s cudzincom klopia oči v najšialenejšej diktatúre sveta. Aj o tomto bude reč na ďalšom pokračovaní Whiskyho cestovateľské­ho kina.

Whisky, civilne Miloslav Láber je spevákom kapely Slobodná Európa. Po dlhých rokoch cestovania po odľahlých kútoch piatich kontinentov sa rozhodol vytiahnuť na svetlo sveta svoje mnohé zážitky a fotografie z výprav. Na cestách Whisky navštívil viac ako 70 krajín, v ktorých sa zameriaval najmä na odľahlé oblasti s atraktívnymi prírodnými scenériami, zachovalými pôvodnými etnikami a kultúrami bez turistického ruchu, ktoré často preskúmaval na motorke či terénnom aute, na ktorých prešiel po cestách-necestách viac ako 50 000 km.

Noc literatúry: Pamäť centrálnej Európy

V stredu, 22. mája od 17:30, v Knižnici Juraja Fándlyho 6 miest, 6 literárnych titulov, 6 hercov divadla Jána Palárika. Miesta, príbehy i osobnosti prepojené jednoznačnou významovou líniou reflektujúcou moderné európske dejiny prostredníctvom osobných príbehov. V Trnave po 6-ty krát.

Program podujatia Noc literatúry:

Knižnica Juraja Fándlyho v Trnave

Rázusova 1, Trnava

krajina: Nemecko

kniha: Winfried Georg Sebald – Vysťahovalci

číta: Prof. Bohumil Chmelík, Tibor Vokoun

časy čítania: 18.00 h., 18.30 h., 19.00 h., 19.30 h.

Štvoricu ľudských príbehov spája téma exilu zapríčinená turbulentnými dejinami 20. storočia, ale aj hlboký záujem o ľudskú pamäť a vzťah, ktorý si človek vytvára k miestu.

Nádvorie trnavskej radnice

Hlavná 1, Trnava

krajina: Rakúsko

kniha: Martin Pollack – Smrť v bunkri

číta: Vladimír Jedľovský, Pavol Tomašovič

časy čítania: 18.30 h., 19.00 h., 19.30 h., 20.00 h.

Martin Pollack v osobnom príbehu pátra po nacistickej minulosti svojho biologického otca, vysoko postaveného príslušníka SS, ktorý po potlačení SNP fungoval na Slovensku.

Synagóga – Centrum súčasného umenia

Halenárska 2, Trnava

krajina: Taliansko

kniha: Mariateresa Di Lascia – Cesta tieňmi

číta: Petra Blesáková

časy čítania: 19.00 h., 19.30 h., 20.00 h., 20.30 h.

Hrdinka príbehu Chiara spomína na ťažký život v povojnovom Taliansku, kde boli ženy často obeťami mužského sebectva a ich túžba po nezávislosti a slobode bola takmer nedosiahnuteľná.

Malý Berlín – kultúrne centrum

Štefánikova 4, Trnava

krajina: Česko

kniha: Marek Švehla – Magor a jeho doba

číta: Braňo Mosný

časy čítania: 19.30 h., 20.00 h., 20.30 h., 21.00

Obsažný, ale čítavo napísaný životopis významnej českej osobnosti kultúrneho a spoločenského života druhej polovice 20. storočia – Ivana Martina Jirousa.

Kaviareň-bar Rotunda Spiegelsaal

Kalinčiakova 14, Trnava

krajina: Poľsko

kniha: Paulina Wilk – Poznávacie znamenia

číta: Tatiana Kulíšková

časy čítania: 20.00 h., 20.30 h., 21.00 h., 21.30 h.

Známa poľská spisovateľka Paulina Wilk nás vedie cez obrazy poľskej každodennosti konca 80. rokov, sprevádza politickou, ekonomickou a spoločenskou transformáciou Poľska.

Divadlo Jána Palárika

Trojičné námestie 2

krajina: Maďarsko

kniha: Gyorgy Dragomán – Hranica

číta: Ingrida Baginová

časy čítania: 20.30 h., 21.00 h., 21.30 h., 22.00 h.

Kedy sa upaľujú bosorky? Keď prekročia stanovené hranice. Kde sa upaľujú bosorky? Na hraniciach. Kto však má právo ukázať prstom a povedať: ty si ten, čo prekročil, teba upálime?

Váš vína čas

Streda, 22. máj od 16:00 do 19:00, Vinárstvo Vína z Mlyna, Doľany

V čarovnom vinárstve pri starobylom Mlyne Vína z Mlyna vás privítajú v rámci konceptu Your wine time- Váš vína čas aj bez rezervácie termínu. Každú stredu od 16:00 do 19:00 vás čaká otvorená pivnica. Spravte si pekný podvečer, pozrite si Mlyn a vyberte si víno počas rozhovoru s vinárom v priateľskej atmosfére rodinného vinárstva.

Pekné miesta (Billy Barman a Para)

V piatok, 24. mája o 17:00, v Záhradách Západoslovenské­ho Múzea

Po minuloročnej úspešnej sérii koncertov pod holým nebom sa projekt uskutoční aj tento rok. Prvý z koncertov bude už tento piatok, 24. mája v Záhradách Západoslovenského Múzea v Trnave. Okrem Pary a Billy Barman vystúpi aj kapela Don't Trust Butterflies a Dj Džunya G. Súčasťou programu je tiež tanečný workshop s Otec Mirec.

Vláda tmy

V stredu, 22. mája o 19:00, v Divadle Jána Palárika

Napínavý príbeh plný dejových zvratov odhaľuje najtemnejšie zákutia ľudskej duše. Mladý Nikita slúži na majetku u bohatého Piotra a jeho ženy Anisje. Piotr však chorľavie a Anisja sa zaľúbi do Nikitu. Spolu s Nikitovou matkou vymyslia plán, aby sa Nikita stal novým pánom a získal tak všetok Piotrov majetok. Lenže jeden hriech plodí ďalší hriech a jeden zločin plodí ďalší… Nikita sa stále viac zabára do špinavej hry o moc a peniaze, až sa ocitne v bode, z ktorého niet úniku.

Baby na palube

V stredu, 22. mája o 19:00, v Kine Hviezda

Veselé svedectvo o tom, že aj materská na pieskovisku môže byť vzrušujúca a zaujímavá. Dve skvelé herečky Oľga Belešová a Zuzana Martinková hrajú štyri ženy/matky na materskej. Aj vás vtiahnu do svojho sveta, ktorý je občas zábavný, niekedy všedný a neraz aj smutný, tak ako to poznáme všetci.

Hnutie Slow food

Vo štvrtok 23. mája o 19:00, v Malom Berlíne

Hnutie Slow food vzniklo v 80. rokoch v Taliansku ako reakcia na globalizáciu, rastúcu popularitu fast foodu a vytrácanie sa lokálnych gastronomických tradícií. Vízia Slow food predstavuje svet, v ktorom všetci majú prístup a možnosť vychutnať si jedlo, ktoré je dobré pre nich, dobré pre tých, čo ho vypestovali a aj dobré pre planétu.

Tento prístup, ktorý vyznáva aj prednášajúca Petra Molnárová z bratislavského Slow Food Pressburg, je založený na koncepte jedla definovaného troma princípmi: dobré, čisté a férové.

Výstava ŠuňaWood

Trvanie výstavy: od 11. apríla do 26. mája

Miesto konania: Galéria Jána Koniarka, Synagóga – Centrum súčasného umenia, Halenárska 2, Trnava

Autorom výstavy je Jozef Pilát a kurátorkou Dominika Chrzanová. Výstava mladého výtvarníka Jozefa Piláta je prierezom jeho umeleckej tvorby. Prezentuje maľby, kresby, priestorové objekty, inštalácie a videoinštalácie, ktoré vznikli počas obdobia štúdia na Akadémii výtvarných umení vo Varšave. Námetmi a spájajúcimi prvkami celej výstavy je drevo, les, príroda a vidiek, ktoré majú v Pilátovej tvorbe najväčšie zastúpenie.

Tému dreva a lesov možno vnímať aj priamo v názve výstavy, ktorý je kombináciou dvoch slov. Ten v sebe nesie náznak pomenovania umelcovej rodnej obce – Šuňava, ktorá leží v okrese Poprad a kde vznikli všetky prezentované práce. Druhým slovom je anglické Wood, v preklade drevo, alebo aj les, hora či háj. Práce možno chápať aj ako priamu kritiku nelegálnych výrubov a klčovania lesov, ktorým v súčasnosti Slovensko čelí. Výstava je pripomienkou nezastaviteľného cyklu v prírode a nášho zasahovania doň.

Výstava Paranoja je krásna

Trvanie výstavy: od 18. apríla do 24. mája

Miesto konania: Galéria Výklad, Hlavná 10, Trnava

Galéria Výklad je verejný umelecký priestor umiestnený vo výkladoch na Hlavnej ulici v Trnave. Galéria prezentuje site-specific výstavy a performance slovenských aj zahraničných umelcov. Po vyhodnotení otvorenej výzvy sa tak po dlhšej odmlke opäť hlási k aktívnemu fungovaniu a ako prvú predstaví výstavu Paranoja je krásna od slovenskej výtvarníčky Eriky Miklóšovej.

Tá sa vo februári tohto roku sa prezentovala sériou veľkoformátových malieb v Synagóge – Centre súčasného umenia v Trnave na výstave s názvom Zátišie s drapériami II. Tentokrát sa predstaví v nezávislej Galérii Výklad s projektom Paranoja je krásna. Vystaví tu svoje veľkoformátové maľby, ktoré tematicky pracujú priamo s priestorom pred galériou, ktorý zaznamenáva a deformuje cez trojitú optiku nazerania. Poukazuje tak na kamerový systém, ktorým je verejný priestor monitorovaný, a na situáciu, do ktorej takýto systém kontroly môže vyústiť.

Májová Dvorana

Piatok, 24. máj od 10:00, až sobota, 25. máj, na Nádvorí

Pivo bez hudby by bolo ako pivo bez peny. Toto vedia aj chalani z Trnavskej hudobnej spoločnosti. Na pivnom festivale sa predstavia Willie Jones Band, Neznámi, Barbora Černá… Vítaní sú všetci fánušikovia poctivého remesla. Na dvojdňovom festivale dobrého piva stretnete ľudí z pivovarníckeho fachu, zistíte o pive niečo nové, môžete pozvať sládka na jedno či dve a spoznáte nadšených domovaričov na súťaži.

Na Májovej Dvorane môžete počas dvoch dní ochutnať viac ako 20 remeselných pív, dať si niečo malé pod zub, vypočuť si hudbu a zatancovať si s rukou hore. Filozofia Májovej Dvorany nebude len o posedení pri pivku v peknom prostredí Nádvoria v Trnave. Organizátori chcú, aby sa návštevníci festivalu o pive aj čo-to naučili a dozvedeli. Festival je spojený s 5. ročníkom domovaričskej súťaže Trnavský Hrncovar 2019 – Jar, ktorá sa uskutoční priamo v reštaurácii Akademia.

Výstava ObrazoBOREC

Trvanie výstavy: od 04. apríla do 02. júna

Miesto konania: Galéria Jána Koniarka, Kopplova vila, Zelený kríček 3, Trnava

Autorom výstavy je Jiří Černický, jej kurátorom je PhDr. Vladimír Beskid. Výstava predstaví diela výrazného predstaviteľa českého intermediálneho umenia s preferovaním práce s obrazovým poľom maľby. Individuálna prezentácia významného českého intermediálneho umelca Jiřího Černického sa sústreďuje na tú líniu jeho tvorby, ktorá je na rozhraní maľby, obrazu a objektu. Ide o celú sériu diel, ktoré pracujú s hybridnými formami obrazov, panelov, či sietí. Zámerne sa dotýka všetkých možných aj protichodným a radikálnych podôb objektomaľby a ich ideových a formálnych presahov.

Ide o jeho osobité reaktívne obrazy, neakčné nemaľby, vnútorné maľby, kontaktné maľby, predmaľby… V tejto línií sa nachádzajú diela, ktoré reagujú na Loosov moderný interiér a architektúru (Odstredivý panel, 2017), maľbu na panely s opretým bicyklom a zaparkovaným psom (Dolby maľba, 2013), silné reliéfne panely z cyklu Dlaždice (Dynamický obklad, 2012; Echo ambientu, 2017–18), či objektomaľby, kde sa „aktívna“ minimalistická maľba predmetmi odohráva na samom okraji diel (Minimax, 2012–14) a pod.

Výstava Jedno bez druhého

Trvanie výstavy: od 04. apríla do 02. júna

Miesto konania: Galéria Jána Koniarka v Trnave, Nové krídlo Kopplovej vily, Zelený kríček 3, Trnava

Autorkami výstavy sú Diana Cencer Garafová a Nikola Šušovicová. Kurátorkou ju MgA. Marianna Brinzová. Výstava iluzívnej maľby vizuálnych umelkýň najmladšej generácie nesie názov Jedno bez druhého. Autorská výstava dvoch mladých slovenských výtvarníčok Diany Cencer Garafovej, absolventky doktorandského štúdia na VŠVU a Nikoly Šušovicovej, študentky magisterského štúdia na katedre maľby na VŠVU v Bratislave, sa zameriava na problematiku vnútorného priestoru obrazu, jeho umiestnenie vo fyzickom priestore a optickými ilúziami. Ústrednou témou ich tvorby sú spomienky uchovávané v predmetoch a v prostredí, ktoré ich obklopuje a pôsobí na ne. Dôležitým spolučiniteľom týchto diel je aj pohľad diváka a jeho (ne)schopnosť pozerať sa a vnímať.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM