Dominika Handzušová Kultúra

Špeciálna výstava v Múzeu: Pripomenie výročie prvého výstupu Slovákov na Everest

Západoslovenské múzeum ponúkne výstavu s horolezeckou tématikou. Pozrite sa, čo všetko na výstave nájdete.

Ilustračný obrázok k článku Špeciálna výstava v Múzeu: Pripomenie výročie prvého výstupu Slovákov na Everest
Zdroj: TASR

Výstava Slovenského olympijského a športového múzea v Bratislave, ktorú bude od 1. apríla prezentovať Západoslovenské múzeum v Trnave, ponesie dve podtémy. Výročie prvého výstupu Slovákov na Mount Everest a viac ako 80 rokov od narodenia horolezca Jozefa Psotku.

Výstava exponátov, dokument a beseda

Výstava predstavuje početné exponáty patriace členom československej vedecko–horolezeckej výpravy. „Medzi vzácne exponáty patrí certifikát Ministerstva turistiky Nepálu, ktorý potvrdzuje úspešný výstup horolezcov,“ vypichla Simona Jurčová zo Západoslovenského múzea. V rámci výstavy sa bude podľa jej informácií premietať aj dokument Krutá výzva. Na máj je naplánovaná beseda s Miroslavom Končokom a Vladimírom Launerom. Výstava potrvá do konca júna.

Pred 31 rokmi, 19. júla 1984, opustila Bratislavu úvodná skupina prvej expedície na Mount Everest, ktorá si vytýčila dva ciele. „Vedecký, zameraný na preskúmanie problematiky ochrany národného parku Sagarmatha, a športový, hodnotnou výstupovou cestou bez použitia kyslíkových prístrojov zdolať najvyšší vrchol zemegule,“ hovorí Jurčová.

O tri mesiace neskôr – 15. októbra o 15:15 hod. vystúpili spolu so šerpom Ang Ritom na vrchol himalájskeho obra ako prví v histórii československého horolezectva Zoltán Demján a Jozef Psotka. „Psotka bol legendou svojej horolezeckej generácie, pre ktorú lezenie nebolo len naplnením osobných ambícií, ale znamenalo predovšetkým mystické spojenie s prírodou,“ pripomína Jurčová.

Na výstave aj Psotkove osobné veci

Počas návratu sa 50-ročný Psotka od svojich spoločníkov oddelil a po vyše 1000-metrovom páde do Západného kotla zahynul. Jeho nedožité osemdesiate narodeniny si verejnosť pripomenula 12. februára 2014. Na výstave nájdu návštevníci aj niektoré jeho osobné veci.

Máte chuť aj na ďalšie výstavy? V múzeu si môžete pozrieť súťažné fotografie Trnavského objektívu, v Kopplovej vile vystavuje svoje maľby BAnda a na radnici študentky Trnavskej univerzity predstavujú svoj Život pod kupolou.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM