BTW Správy

Technológiu trnavskej MTF použije Chirana pre pľúcne ventilátory

Fakulta má spolupracovať pri povrchovej úprave dielov z antikoróznych ocelí technikou, ktorú na svete využíva len 15 laboratórií.

Ilustračný obrázok k článku Technológiu trnavskej MTF použije Chirana pre pľúcne ventilátory
Zdroj: TASR

Výrobca zdravotníckej techniky Chirana Medical Stará Turá, ktorý sa vláde SR zaviazal vyrobiť a dodať 300 pľúcnych ventilátorov pre slovenské nemocnice do 30. júna 2020, oslovil na spoluprácu Materiálovotechno­logickú fakultu v Trnave.

Ústav výrobných technológií (UVTE) Materiálovotechno­logickej fakulty (MTF) Slovenskej technickej univerzity so sídlom v Trnave dostal od Chirany ponuku na spoluprácu pri povrchovej úprave dielov z antikoróznych ocelí pre pľúcne ventilátory a rozvody plynov na operačných sálach. Informoval o tom Štefan Podhorský z katedry zlievarenstva a práškovej metalurgie.

UVTE využíva technológiu plazmového leštenia v elektrolyte, ktorá je v priemyselnej praxi zatiaľ málo známa.

„Všetky diely zariadenia musia byť leštené – mikroorganizmy sa ťažšie zachytia na hladkých a lesklých plochách,“ uviedol Podhorský. Vo svete je podľa neho len asi 15 ďalších pracovísk, ktoré sa technológiou plazmového leštenia v elektrolyte zaoberajú a v tejto oblasti aj publikujú.

Ponuka aj od Apple!

„Väčšinou sú to univerzity a výskumné ústavy, v priemysle nie je príliš rozšírená. Okolo možnej spolupráce našu fakultu v nedávnej minulosti oslovila i firma Apple, Inc. z Kalifornie. Treba spomenúť, že s riešenou problematikou bol priznaný aj patent, iniciátorom ktorého bol Tomáš Vopát,“ pripomenul. V súčasnosti sa tiež realizuje výskum v súvislosti s touto technológiou v rámci projektu Agentúry na podporu výskumu a vývoja a Vedeckej grantovej agentúry, do ktorého je zapojených viacero pracovníkov UVTE.

Ako to funguje

Pri plazmovom leštení v elektrolyte sa používa voda s prídavkom malého množstva solí, ktoré sú vyberané tak, aby neboli zo zdravotného alebo ekologického hľadiska problematické. Počas leštenia súčiastok sa na ich povrchu vytvorí tenká vrstvička pary, cez ktorú prechádza elektrický prúd. Povrch za krátky čas získa vysoký lesk. Kvalita vylešteného povrchu ani množstvo materiálu odobraného z lešteného povrchu v podstate nezávisia od zloženia alebo čistoty elektrolytu a časom sa nemenia. Proces leštenia trvá väčšinou 1,5 až dve minúty.

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM