Monika Hanigovská Iné športy

Trnavčan už patrí k najlepším: Dominik Sawicki sa prebojoval k svojmu snu

Je jediným v Trnave a súčasne patrí do päťky najlepších na Slovensku. Dominik Sawicki uspel v náročnej skúške v takewonde.

Ilustračný obrázok k článku Trnavčan už patrí k najlepším: Dominik Sawicki sa prebojoval k svojmu snu
10
Galéria
Zdroj: TKD Hwa-Rang Trnava

V Nitre sa stretli vytrvalí a silní muži ale aj ženy v taekwonde. V tamojšej telocvični sa uskutočnili (17.- 19. novembra) technické previerky Dan. Tie zaraďujú takwondistov do technických stupňov.

Týchto skúšok sa zúčastnil aj Trnavčan Dominik Sawicki, ktorý vedie taekwondo vo vlastnom trnavskom klube. Z dôvodu, že sa jednalo o previerku vysokých technických stupňov, komisiu tvoril jediný člen, kórejský veľmajster profesor Hwang Ho Yong, IX. Dan, ktorý pricestoval na Slovensko.

Zdroj: TKD Hwa-Rang Trnava

V taekwonde je odstupňovaných tzv. IX. Danov. Čím vyššie číslo za týmto Danom – stupňom, tým náročnejšia technika v danom bojovom športe. Dominik Sawicki získal na týchto skúškach technický stupeň IV. Dan. „V Taekwonde je spolu IX. Danov. Sú rozdelené do troch skupín. Od I. do III. sú to zväčša asistenti inštruktorov alebo národní tréneri, od IV. do VI. sú plnohodnotní inštruktori a posledná skupina je VII. až IX. je skupina majstrov, ktorí porozumeli Taekwondu po duševnej stránke a je to ich celoživotná cesta,“ vysvetlil pre náš spravodajský portál Trnavčan.

Dominik Sawicki získal IV. Dan. Je tak jediným Trnavčanom, ktorý dosiahol takýto stupeň techniky v takewonde. Súčasne však nezaostal ani v celoslovenskom merítku.

„Momentálne som jediným Trnavčanom, ktorý dosiahol IV. Dan, čo je popravde neskutočný pocit. Myslím tým nielen byť prvý, ale to samotné dosiahnutie, pretože je to náročné a chce to tvrdú drinu – aj po viac ako jedenástich rokoch,“ podelil sa s nami o radosť Dominik Sawicki.

Ako ďalej dodal, súčasne je štrnásty na Slovensku, kto získal technický stupeň IV. Dan. Aktívnych je momentálne po týchto skúškach päť ľudí s technickým stupňom IV. Dan.

Zdroj: TKD Hwa-Rang Trnava

Strach ho nezastavil

V rámci skúšok na technický stupeň „Dan“ sa vykonali technické zostavy, športový boj, boj proti nožu, sebaobrana, špeciálne techniky (kopy) do výšky, silové prerážanie rukou, nohou a súčasťou bola aj teória. Na IV. Dan spísal Dominik Sawicki aj odbornú Taekwon-Do esej v anglickom jazyku. „Skúška bola pre mňa výzvou. Svedomite som sa na ňu pripravil aj s prezidentom STA Ivanom Kikom. Trošku som sa obával prerážania rukou, keďže som mal v minulosti prasknutú a zlomenú ruku. Napriek tomu som ale prerážal. Silové prerážanie je môj koníček,“ ako ďalej dodal, taekwondista musí prijať bolesť.

Dominik Sawicki si touto skúškou splnil sen. „Je to úžasný pocit a ťažko opísateľný. Je to v prvom rade môj dlhodobý splnený sen, ďalej pre mňa znamená motiváciu do ďalších rokov trénovania a prísľub mojej ďalšej práce pre klub, deti a Slovenskú Taekwon-Do Alianciu,“ dodal.

Profesor Hwang Ho Yonga, IX. sa už v útlom detstve zaujímal o bojové umenia a šport. V armáde cvičil „kjoksul" – kórejské bojové umenie určené vojakom, robil gymnastiku. V roku 1987 začal učiť v Prahe. Súčasne vyučoval v Indií a v iných krajinách. V roku 2012 získal IX. Dan. V súčasnosti je viceprezidentom ,,Medzinárodnej Taekwon-Do federácie (I.T.F.) (celosvetovej) a predsedom technického a vzdelávacieho oddelenia I.T.F.

OBRAZOM: Trnavčan Dominik Sawicki sa prebojoval k svojmu snu
10
Galéria
Zdroj: TKD Hwa-Rang Trnava

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM