Júlia Vargová Kultúra Rôzne

Týždeň v Trnave: Nenechajte si ujsť lákavé akcie v našom meste aj okolí

V Trnave si počas týždňa môžete skočiť na niekoľko zaujímavých podujatí. Mesto láka na bohatý program.

Ilustračný obrázok k článku Týždeň v Trnave: Nenechajte si ujsť lákavé akcie v našom meste aj okolí
Foto: Júlia Vargová / Zdroj: Dnes24.sk

Trnavská hudobná jar: Akordeónový recitál

Vo štvrtok, 30. mája o 19:00, v Synagóge – Centre súčasného umenia

Vychutnajte si jar za tónov nádhernej klasickej hudby aj vďaka 51. ročníku medzinárodného festivalu Trnavská hudobná jar. Milovníci kvalitnej hudby sa môžu od začiatku apríla až do polovice júna tešiť na skvelé koncerty v nádherných priestoroch trnavských kostolov, historických priestorov arcibiskupského úradu aj divadla.

AKORDEÓNOVÝ RECITÁL – Skladby svetových skladateľov v podaní absolventa prestžnej Sibeliovej akadémie. TIBOR ISTVÁN, akordeón / FIN

Čerti, bosorky a iné strašidelné bytosti

Utorok, 28. máj o 18:00, Malý Berlín

Kto bola grgalica, čo za zvláštnu bytosť bol premieň, ako sa dalo privolať zmoka či oklamať čerta? Aké podoby vedela na seba vziať bosorka a akú šarapatu robil revenant? Na ďalšej z prednášok etnologičky a historičky Kataríny Nádaskej sa dozviete viac o duchovnom svete našich predkov, v ktorom mali svoje významné miesto strigy, strigôni, ale i napríklad zmok, čert, svetlonos, či vodník.

Malý princ

Streda, 29. máj o 10:00, Divadlo Jána Palárika

Poetický príbeh o stretnutí pilota a Malého princa v rozľahlej púšti, si od svojho vzniku získal srdcia miliónov ľudí na celom svete. Je to najznámejšie literárne dielo francúzskeho spisovateľa Antoina de Saint-Exupéryho a zároveň, jeden z najznámejších rozprávkových príbehov modernej svetovej literatúry. S Malým princom sa určite každý raz v živote stretne. Či už ako dieťa alebo ako dospelý.

Dobrovoľníci deťom

Piatok, 31. máj od 9:00, Trojičné námestie

Tradičné podujatie organizované ku Dňu detí. Deň plný zábavy hier a športu.

Drahý špás

Piatok, 31. máj o 19:00, Divadlo Jána Palárika

Čo robiť, ak ste dlhodobo nezamestnaný a v banke nemáte ani cent? Pošlite na seba daňovú kontrolu! Takáto stratégia sa môže zdať absurdná – prečo by mali úrady kontrolovať niekoho, kto nič nemá? No napriek tomu práve takúto taktiku použije hlavný hrdina hry François Pignon, aby sa vymotal zo svojej nie práve priaznivej životnej situácie. Prišiel o prácu, je chudobný, osamelý a nikto oňho nejaví záujem. Priatelia sa mu vyhýbajú, ženy si ho nevšímajú, bývalá manželka a deti na neho už dávno zabudli. Stačí však naznačiť, že má niekde na offshore kontách obrovský majetok a začnú sa oňho zaujímať úplne všetci…

Nie je dôležité, či ste skutočne bohatý, stačí, keď si to o vás ostatní myslia. Francis Veber je výnimočný francúzsky filmár a divadelník. Ako režisér sa podpísal pod mnohé úspešné filmy ako napríklad Hračka, Kopyto alebo Blbec na večeru. Podľa jeho scenárov vzniklo veľa slávnych francúzskych komédií: Veľký blondín s čiernou topánkou, Muž z Acapulca, Klietka bláznov, Bezva finta a mnohé ďalšie. S úspechom tvorí aj pre divadlo. Hra Cher Trésor je zatiaľ jeho poslednou. V inscenácii režiséra Juraja Bielika opäť zahviezdi obľúbený herec trnavského publika Peter Trník, ktorého poznáte ako Bernarda z Troch letušiek v Paríži alebo Truffaldina zo Sluhu dvoch pánov.

Váš vína čas

Streda, 29. máj od 16:00 do 19:00, Vinárstvo Vína z Mlyna, Doľany

V čarovnom vinárstve pri starobylom Mlyne Vína z Mlyna vás privítajú v rámci konceptu Your wine time- Váš vína čas aj bez rezervácie termínu. Každú stredu od 16:00 do 19:00 vás čaká otvorená pivnica. Spravte si pekný podvečer, pozrite si Mlyn a vyberte si víno počas rozhovoru s vinárom v priateľskej atmosfére rodinného vinárstva.

CUBE-ovňa: Ako rozbehnúť festival

Utorok, 28. máj o 17:00, Nádvorie Coworking

Chystáte sa organizovať komerčný festival, alternatívny event, podujatie? Počas CUBE-ovne vol.3 sa dozviete praktické info, ktoré ani Google nevyhľadá. Dvaja hostia, dva festivaly, jeden mierne alternatívny, druhý komerčný. Pozvanie na moderovanú diskusiu prijala stvoriteľka a organizátorka rodinného fantazijného festivalu Lestival, Nikola Novotova a otec myšlienky a spoluorganizátor Telekom Detského festivalu Radoslav Augustín.

Videoherný festival Game days

Od štvrtka 30. mája do nedele 2. júna na Nádvorí

Nadšenci umelecky hodnotných a inovatívnych hier si môžu počas festivalovej sezóny poznačiť jeden kľúčový termín. Začiatkom leta, od 30. mája do 2. júna, sa totiž v atmosférických priestoroch trnavského kultúrneho priestoru Nádvorie bude konať videoherný festival Game Days. Podujatie bude bohaté na prednášky videoherných tvorcov zvučných mien zo Slovenska aj zahraničia. Okrem prednáškovej časti patria medzi ťažiskové aktivity festivalu Game Days aj odborné tematické výstavy. Tento rok budú hneď tri a jedna z nich predstaví československé historické hry s tematikou protirežimového odporu.

Ďalšie ťaháky festivalu:

  • Odovzdávanie ocenenia Slovenská hra roka
  • Ocenenie pre najlepší herný projekt vo vývoji
  • Aktivity na rozvoj domácej hernej tvorby
  • Herno-vzdelávacie aktivity
  • Dvojdňový game jam
  • Workshopy pre odborníkov aj deti
  • Koncerty, chutnú „baštu“ a večerné párty

Víno Tirnavia

V piatok 31. mája a v sobotu 1. júna na Hlavnej ulici a nádvorí radnice

Víno Tirnavia International Wine Competition je najväčším vinárskym sviatkom v Trnave. Návštevníkom prináša jedinečný zážitok z ochutnávky najrôznejších špičkových medailových vín zo Slovenska a zahraničia, ktoré ocenila prestížna medzinárodná porota. Novinkou 17. ročníka bude aj nové miesto konania verejnej degustácie – spod strechy Mestskej športovej haly sa sťahuje na nádvorie trnavskej radnice a na Hlavnú ulicu. Verejnosť tak bude mať možnosť ochutnať výber toho najlepšieho najmä vďaka festivalu vín. Ponuku vín doplnia kulinárske špeciality a príjemný deň spestrí hudobný program.

Sedemnásty ročník súťaže Víno Tirnavia priniesol dva rekordy. Prvým je najvyššia kvalita súťažných vín v histórii podujatia, druhým je najvyšší počet ocenení. Renomovaní hodnotitelia vín zo Slovenska, Česka, Maďarska, Poľska a Talianska udelili 9. a 10. mája 2019 dovedna deväť titulov šampióna súťaže, šesť veľkých zlatých medailí, päťdesiatdeväť zlatých a osemdesiatšesť strieborných medailí.

Výstava ObrazoBOREC

Trvanie výstavy: od 04. apríla do 02. júna

Miesto konania: Galéria Jána Koniarka, Kopplova vila, Zelený kríček 3, Trnava

Autorom výstavy je Jiří Černický, jej kurátorom je PhDr. Vladimír Beskid. Výstava predstaví diela výrazného predstaviteľa českého intermediálneho umenia s preferovaním práce s obrazovým poľom maľby. Individuálna prezentácia významného českého intermediálneho umelca Jiřího Černického sa sústreďuje na tú líniu jeho tvorby, ktorá je na rozhraní maľby, obrazu a objektu. Ide o celú sériu diel, ktoré pracujú s hybridnými formami obrazov, panelov, či sietí. Zámerne sa dotýka všetkých možných aj protichodným a radikálnych podôb objektomaľby a ich ideových a formálnych presahov.

Ide o jeho osobité reaktívne obrazy, neakčné nemaľby, vnútorné maľby, kontaktné maľby, predmaľby… V tejto línií sa nachádzajú diela, ktoré reagujú na Loosov moderný interiér a architektúru (Odstredivý panel, 2017), maľbu na panely s opretým bicyklom a zaparkovaným psom (Dolby maľba, 2013), silné reliéfne panely z cyklu Dlaždice (Dynamický obklad, 2012; Echo ambientu, 2017–18), či objektomaľby, kde sa „aktívna“ minimalistická maľba predmetmi odohráva na samom okraji diel (Minimax, 2012–14) a pod.

Food fest vol. 3

Od piatku 31. mája do nedele 2. júna, City Arena

Na návštevníkov FOOD FEST-u bohatý program a množstvo chutného jedla. Pouličné špeciality od majstrov gastronomického remesla nájdete v množstve stánkov a foodtruckov. Dobroty v duchu tradičnej kuchyne, ale aj moderná gastronómia, množstvo sladkých pochúťok, dezertov, super drinkov či špecialít, ktoré doteraz vaše oči možno nevideli a chuťové bunky nepoznali. Pripravený je aj bohatý sprievodný program. Stalo sa už tradíciou, že FOOD FEST Trnava nie je iba o jedle. Je o super ľuďoch, príjemnej atmosfére a taktiež o parádnom programe. Svoje hudobné kúsky ponúknu DJ Stanley a DJ JAY JAY, ktorí sa postarajú o správny „drive“ celej akcie. Okrem hudby a výborného jedla návšetvníkov určite potešia aj workshopy a množstvo súťaží. Moderátorom nedeľného programu bude Richard Vrablec.

Akcia je ako stvorená aj pre rodiny s deťmi. Organizátori z B-events pripravili pre neskôr narodených množstvo súťaží o super ceny, kopec hier, animácií a zábavy. Animátori sa postarajú o to, aby si najmenší svoj deň naozaj užili a odchádzali s množstvom zážitkov, úsmevom a možno aj s novými kamošmi. Chýbať nebude maľovanie na tvár, perfektné súťaže a hry.

Program:

Piatok 31. mája:

14:00 – 22:00

od 18:00 DJ Stanley

Sobota 1. júna:

12:00 – 22:00

MDD – Medzinárodný deň detí (súťaže, hry, animácie a zábava pre deti)

od 19:00 DJ JAY JAY

Nedeľa 2. júna:

12:00 – 20:00

Výstava Jedno bez druhého

Trvanie výstavy: od 04. apríla do 02. júna

Miesto konania: Galéria Jána Koniarka v Trnave, Nové krídlo Kopplovej vily, Zelený kríček 3, Trnava

Autorkami výstavy sú Diana Cencer Garafová a Nikola Šušovicová. Kurátorkou ju MgA. Marianna Brinzová. Výstava iluzívnej maľby vizuálnych umelkýň najmladšej generácie nesie názov Jedno bez druhého. Autorská výstava dvoch mladých slovenských výtvarníčok Diany Cencer Garafovej, absolventky doktorandského štúdia na VŠVU a Nikoly Šušovicovej, študentky magisterského štúdia na katedre maľby na VŠVU v Bratislave, sa zameriava na problematiku vnútorného priestoru obrazu, jeho umiestnenie vo fyzickom priestore a optickými ilúziami. Ústrednou témou ich tvorby sú spomienky uchovávané v predmetoch a v prostredí, ktoré ich obklopuje a pôsobí na ne. Dôležitým spolučiniteľom týchto diel je aj pohľad diváka a jeho (ne)schopnosť pozerať sa a vnímať.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM