Júlia Vargová Kultúra Rôzne

V Trnave a okolí vás potešia tieto podujatia: Máme pred sebou nabitý víkend

Predposledný júlový víkend prinesie okrem teplých letných dní aj zaujímavé akcie v Trnave a okolí. Ak ešte nemáte plány, tu je pár tipov.

Ilustračný obrázok k článku V Trnave a okolí vás potešia tieto podujatia: Máme pred sebou nabitý víkend
Zdroj: TASR

Burza: Trnavský blšák

V sobotu, 20. júla od 9:00 do 13:00 na Hlavnej ulici a na Nádvorí

Príďte si vychutnať pravú „blšákovú“ atmosféru na korze a v krásnych priestoroch Nádvoria. Nájdete tam nielen zachovalé oblečenie za symbolické ceny, knihy, platne, ale aj nevšedné kúsky ako staré kukučkové hodiny či päťdesiat rokov starý čajový servis.

Cíferské folklórne popoludnie

V sobotu 20. júla od 14:00 pred Domom kultúry v Cíferi

Obec Cífer srdečne pozýva na toto krásne podujatie všetkých milovníkov hudby, tanca, umenia a slovenského folklóru. Piaty ročník remeselného trhu s ukážkami tradičných remesiel a remeselnými dielničkami pre deti. Hlavný program sa začína o 15:00 v dome kultúry, kde sa návštevníkom predstavia folklórne súbory z rôznych regiónov Slovenska: Trnavček (detský súbor z Trnavy), Oravan (Nižná na Orave), Rovňan (Veľké Rovné), Kriváň (Turiec) ako i folklórna skupina Cífer. Asi o 18:00 sa začne na námestí pred DK zábava, kde má každý možnosť zatancovať si a zaspievať známe slovenské piesne so živou ľudovou hudbou.

Potulky Malým Rímom: V chládku kláštorných múrov

V nedeľu 21. júla o 16:30 pred mestskou vežou

Potulka nás zavedie do kláštorných kaplniek a bežne neprístupných priestorov jednotlivých reholí. O ich histórii, osobnostiach, pravidlách a činnosti nám porozpráva Ferdinand Mak.

Koncert dychovej hudby: Križovianka

V nedeľu 21. júla o 18:00 v mestskom amfiteátri

Dychová hudba Križovianka pochádza z obce Križovany nad Dudváhom, z Kerestúra. Svojimi piesňami poteší Trnavčanov už v nedeľu.

Výstava: SKÚTER IV – akcia mladého umenia

Miesto konania: Galéria Jána Koniarka, Koppelova vila, Zelený kríček 3, Trnava

Trvanie výstavy: 13.06. – 25.08. 2019

Kurátor: PhDr. Vladimír Beskid

Skúter IV – akcia mladého umenia je periodické medzinárodné podujatie postavené ako reprezentatívna stredoeurópska prehliadka nastupujúcej generácie českých, slovenských a maďarských umelcov/umelkýň vo veku do 35 rokov.

Na výstave sa predstaví 24 oslovených umelcov a umelkýň, ktorí osobitým spôsobom reflektujú súčasný svet – prinášajú pritom celé spektrum prístupov a médií od klasickej maľby, cez fotografiu, objekt, inštaláciu až po digitálny pohyblivý obraz.

Hlavným zámerom usporiadateľov je vytvoriť periodickú platformu pre prezentáciu súčasného výtvarného jazyka, stimulovať aktuálnu tvorbu mladých a priniesť aj rodovú korektnosť výberu autorov/-riek.

Magické bylinky: Náučná prechádzka v Kamenáči I.

V sobotu 20. júla o 14:00 v Kamennom mlyne

Náučná prechádzka bude v rekreačnej oblasti kamenný Mlyn v Trnave, ktorá priam prekypuje rôznymi liečivými, ale i toxickými rastlinami. Budte mať možnosť interaktívne a priamo spoznať rôzne lokálne rastliny. Počet osôb je limitovaný na 20, registrácia je nutná na magickebyliny@gmail.com.

Výstava: Herbarium

Autorka: Mira Podmanická

Miesto konania: Galéria Jána Koniarka, Synagóga – Centrum súčasného umenia, Halenárska 2, Trnava

Kurátorka: Lucia Miklošková

Trvanie výstavy: 18.6. (Ut) – 28.07. (Ne) 2019

Rozmerná site-specific inštalácia slovenskej sochárky rozvíjajúca tému rastlín a herbára v podobe pravidelného rastra na dolnom podlaží synagógy doplnená o kresliarsky projekt s obdobným ideovým rámcom prezentovaný v priestoroch ženskej galérie.

Cyklus Herbáre autorka rozvíja od roku 2013. V Synagóge ho prezentuje v doposiaľ najkoncentrova­nejšej podobe. Ide o zbierku usušených rastlín, ktoré sú vložené do plochy obrazu, prišívané a spontánne dopovedané abstraktnou niťovou kresbou. Inokedy je výšivka kombinovaná s kresbou perom, rozširujúcou telo rastliny, alebo analyticky skúmajúcou morfológiu byliny. Rastliny nie sú rozlíšené na šľachetné odrody, liečivé druhy alebo buriny. Všetky odkazujú k všadeprítomnej prírode, ktorá mizne zraku. Práce sú symbolicky inštalované v rovine zeme. V prípade že si ich divák chce prehliadnuť zblízka, musí sa k ním zohnúť.

Leto na korze

Leto na korze opäť prinesie kultúrne zážitky pre všetkých. Na programe sú koncerty, tanec, divadlá, predstavenia pre deti… To všetko priamo pred radnicou na Hlavnej ulici.

Program začína o 19:00 (detské predstavenia každú stredu, piatok, nedeľu o 18.00)

  • v sobotu 20. júla: Túlavé divadlo – Don Quijote / divadlo
  • v nedeľu 21. júla: Show deTom – Tomík Cirkusantom / detská cirkusovo-klaunská show

Výstava: Adam

Autorka: Nadia Issa

Miesto konania: Galéria Jána Koniarka v Trnave, Veže Synagógy – Centra súčasného umenia, Halenárska 2, Trnava

Kurátor: Karel Míšek

Trvanie výstavy: 18.6. (Ut) – 28.07. (Ne) 2019

Výstava veľkoformátových fotografií – portrétov muža. Každý zo záberov predstavuje odlišnú scénu alebo vlastnosť „Adama“ a zosobňuje tak archetyp každého muža.

Výstava Adam prezentuje portrétny žáner prostredníctvom série veľkoformátových fotografií. Dominuje v nich nahá mužská postava – Adam – zachytený bez explicitných atribútov, či symbolov, so snahou dekonštruovať ich ideový rámec. Fotografie sú štylizované ako odlišné výjavy, pričom každá z nich má ambíciu definovať univerzálne ľudské archetypy.

Nahá mužská postava je reflektovaná autorkynou subjektívnou vizualitou, nepomáha si naratívnymi či identifikačnými formami, naopak vyzdvihuje ťažko definovateľnú intimitu medzi fotografom a fotografovaným objektom vznikajúcu v procese tvorby. Každá z fotografií teda predstavuje určitý archetyp, ide o mužov rôznych vekových kategórií a z rôznych sociálnych skupín, sú anonymní ale zároveň schopní absorbovať rôzne aspekty jedinečnosti moderného muža.

Prekliatie rodu Waldorffovcov

V piatok 19. júla a v sobotu 20. júla od 18:00 do 22:00 na hrade Červený Kameň

Divadelno-šermiarska skupina Exulis z Brna prichádza na hrad Červený Kameň s pôvodnou divadelnou inscenáciou s upírskou tematikou – Prekliatie rodu Waldorffovcov. Ak máte radi hororovú atmosféru a radi sa bojíte, tu si prídete na svoje.

Letné kino: Kým nás svadba nerozdelí

V sobotu 20. júla o 21:30 na Nádvorí

Letné kino na Nádvorí ponúka široký žánrový výber, v ktorom si každý príde na svoje. Vstup je voľný.

Kým nás svadba nerozdelí (Le sens de la fête) / r. Eric Toledano, Olivier Nakache / Franc. / 2017 / 115 min / komédia

Keď organizujete dokonale premyslenú, luxusnú svadbu na francúzskom zámku zo 17. storočia, je jasné, že to neprebehne úplne hladko. A ak sa má niečo pokaziť, verte tomu, že sa to naozaj pokazí a nezostane len pri tom. Profesionálna svadobná agentúra má na problémy 24 hodín a za tých sa toho môžete stať naozaj veľa. Obzvlášť keď šéf agentúry z priateľstva zamestná dotieravého fotografa, ktorého viac ako fotenie zaujíma svadobné pohostenie; nájde záskok za kapelu, ale pre tú je decentná zábava neznámym pojmom; a ženíchovo polnočné prekvapenie definitívne zmení celú svadbu na grotesku. Nová komédia od režisérov filmu Nedotknuteľní, ktorej zdroj inšpirácie boli nepochybne aj Divoké historky, poteší srdce každého (aspoň trocha) škodoradostného diváka.

Countryfest Bohunice

Od piatku 19. júla do nedele 21. júla v Amfiteátri Jaslovské Bohunice

Countryfest je medzinárodný hudobný festival pre celú rodinu zameraný na žánre country, bluegrass, folk, akustická hudba a príbuzné žánre.

Program:

Piatok

  • 18:40 Kamion (SK)
  • 19:50 Neznámi (SK)
  • 21:00 Fešáci (CZ)
  • 22:20 Bystrík Banda (SK)
  • 23:40 Fleret a Zuzana Šuláková (CZ)

Sobota

  • 12:50 Penco & Eifel a Danča (SK)
  • 13:50 Trampas (SK)
  • 15:00 Ľubo Konečný a Vlado Machala (SK)
  • 16:10 Gailard (SK)
  • 17:20 Heartbeats (SK)
  • 18:40 Vodopád
  • 19:50 Mariachi Sin Fronteras (SK)
  • 21:00 Sima Martausová (SK)
  • 22:20 Allan Mikušek
  • 23:40 Družina (SK)

Foto: ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM