Júlia Vargová Rôzne

Víkendový ťahák: Veľký prehľad lákavých akcií v Trnave a okolí

Pripravili sme pre vás redakčný výber tých najzaujímavejších podujatí v Malom Ríme aj v okolitých obciach.

Ilustračný obrázok k článku Víkendový ťahák: Veľký prehľad lákavých akcií v Trnave a okolí
Foto: Júlia Vargová / Zdroj: Dnes24.sk

Septembrové leto pri rotunde

Sobota 21. september o 16:00 a nedeľa 22. september o 18:00, Križovany nad Dudváhom

Vstup na podujatia je bezplatný. V sobotu nás čaká prednáška o tradičnom tesárstve s Tesané. Johan priblíži ako sa k tesárstvu dostal, koľko trvá postavenie drevenice a ako sa mu tvorí v dielni v budove bývalého farkašínskeho cukrovaru.

Nedeľa bude patriť opäť folklóru, tentokrát v podaní FS Dudváh a Dudvážtek, ktorí nedávno oslávili svoje 65. a 25. výročie založenia. Počas nedeľného programu sa môžete zúčastniť komentovaných prehliadok rotundy v podaní pani Zuzany Dzurňákovej.

HK Gladiators Trnava vs. HK Levice

V piatok 20. septembra o 17:30 na trnavskom Zimnom štadióne

Zápas štvrtého kola Slovenskej hokejovej ligy 2019 / 2020 štartuje v stredu o 17:30, štadión bude otvorený od 16:30. Gladiátori sa už na vás tešia.

Festival svetla a tieňa

V piatok 20. septembra od 19:30 do polnoci na Námestí sv. Mikuláša

Svetlo a tieň predvedú pôsobivé umenie priamo vo verejnom priestore v Trnave. Festival bude plný nevšedných umeleckých zážitkov.

Európsky týždeň mobility

Do 22. septembra v meste Trnava

Témou tohtoročného Európskeho týždňa mobility je Bezpečne pešo a na bicykli. Kampaň prináša témy udržateľného spôsobu dopravy a hovorí o jeho prínosoch.

Sobota 21. septembra bude patriť detským Pretekom na dvojkolesách v Sade Antona Bernoláka. V nedeľu 22. septembra nás čaká už tradičný Medzinárodný deň bez áut.

Vyskúšajte si aj jazdu na zdieľaných mestských elektrobicykloch, či jazdu autobusmi mestskej hromadnej dopravy zadarmo po preukázaní sa vodičským preukazom. So zľavou sa odveziete aj prímestskou dopravou.

Belluš 120

Do 11. novembra na Nádvorí

V septembri si pripomíname 120. výročie narodenia jedného z najvýznamnejších architektov 20. storočia – Emila Belluša. Pri tejto príležitosti občianske združenie Malý Berlín organizuje výstavu pod názvom Belluš 120.

Emil Belluš je považovaný za zakladateľa modernej architektúry na Slovensku. Jeho najvýznamnejšími stavbami pre mesto Trnava sú Plnoautomatický mlyn NUPOD a Vodojem.

Výstava Belluš 120 predstavuje vybrané archívne materiály v doplnení o fotografie slovenského fotografa a pedagóga Ľuba Stacha, so zameraním na dvojicu stavieb viažucich sa k Trnave.

Festival YouTopia

Od piatka 20. septembra od 17:00 do soboty 21. septembra v Trnave

YouTopia ukazuje internetovú kultúru v jej audiovizuálnych prejavoch. Predvádza, čo všetko a ešte viac sa dá robiť spojením zvuku, hudby a vizuality. Program na Nádvorí je verejne prístupný, jeho zvyšné časti sú spoplatnené.

Festival chce zmapovať nový svet zmyslového a rozumového vyžitia, zábavy aj poznania a presťahovať ho zo súkromia do verejného priestoru. Z displejov smartfónov na premietacie plátna.

Mária Balážová: Ženský dezén

Do 27. októbra v Galérii Jána Koniarka v Trnave, Kopplova vila

Retrospektívna výstava výraznej slovenskej autorky, reprezentantky regionálnej výtvarnej scény s následným uvedením novej monografickej publikácie.

Koncepcia kladie dôraz na tvorbu z ostatného obdobia, ktorá sa ešte viac vychýlila z oblasti post-geometrickej maľby smerom k výraznejším feministickým výpovediam.

Autorka, Mária Balážová, využíva výrazové prostriedky geometrickej abstrakcie ako nástroj kritiky rodovej nerovnosti. Kurátorom je Roman Gajdoš.

Dragony: MotorscreaM project, Marturos

V sobotu 21. septembra v City Clube Trnava

Rakúska powermetalová skupina s prvkami symfonického metalu mieri do Trnavy.

Premietanie filmu Plastový oceán

V sobotu 21. septembra o 18:00 na radnici

V sobotu sa v zasadacej miestnosti mestského zastupiteľstva na radnici (Hlavná 1) uskutoční premietanie filmu Plastový oceán (A Plastic Ocean). Podujatie je súčasťou týždennej mobilizačnej akcie Week For Future – Trnava.

Deň otvorených dverí

V sobotu 21. septembra od 11:00 v Divadle Jána Palárika v Trnave

Divadlo Jána Palárika opäť otvára svoje brány. Deň otvorených dverí sa uskutoční už po druhýkrát a prinesie opäť zaujímavý program.

Detská disco show

V nedeľu 22. septembra o 14:00 v Amfik cafe Trnava

V rámci rodinnej nedele deťom zahrá DJ Rehy. Vstup je zdarma.

At last, he saw the entrance

Do 27. októbra v Galérii Jána Koniarka v Trnave, Nové krídlo Kopplovej vily

Site-specific inštalácia z dielne Richarda Janečka a Radovana Kissoczyho prináša pohľad na umelú inteligenciu, ktorá môže byť stále vnímaná ako niečo nadprirodzené, mimo ľudské chápanie.

V tejto audiovizuálnej inštalácii autori podrobujú antický mýtus logike umelej inteligencie, čo predstavuje jeho alternatívne scenáre a konce.

Krupanská desiatka a Krupanská vareška

V sobotu 21. septembra v areáli OŠK Dolná Krupá

Na piatok ročníku Krupanskej desiatky sú vítaní bežci aj fanúšikovia. Popri tom sa uskutoční súťaž vo varení guláša.

Svetový čistiaci deň: Upracme (si) Trnavu

V sobotu 21. septembra od 9:30 v Parku Janka Kráľa pri kaviarni Oné

V sobotu sa 150 krajín z celého sveta pripája k iniciatíve Svetový čistiaci deň (World Cleanup Day). Pridať sa môžete v Parku Janka Kráľa, k žiakom ZŠ na Vančurovej (stretnutie je o 10:00 pred vchodom do školy), zorganizovať vlastné upratovanie vo svojom okolí, alebo ísť na prechádzku okolo domu či do prírody a pozbierať odpadky na ktoré narazíte do vreca alebo tašky.

Veľký Gatsby

V piatok 20. septembra o 19:00 v Divadle Jána Palárika

Veľký Gatsby je príbehom o láske, ktorá dokáže obetovať čokoľvek, o poslednej nádeji, nekončiacej snahe a viere…Tým očarúva celé generácie čitateľov aj divákov.

Francis Scott Fitzgerald vo svojom diele podáva autentické svedectvo o bláznivých dvadsiatych rokoch. Rovnako divadelná inscenácia by mala byť o veku ženských lýtok zadýchaných jazzom, ale aj o veku technického pokroku a priepastných sociálnych rozdielov.

Obnova kultúrnych tradícií

V sobotu 21. septembra v Kultúrnom dome v Bielom Kostole

V Bielom Kostole sa uskutoční stretnutie folklórnych súborov z okolia obce Biely Kostol. Milovníci folklóru, tradícií a ľudovej hudby sa môžu zabaviť s účastníkmi od 14:00.

Kino: Deväťdesiate

V nedeľu 22. septembra o 18:00 v Malom Berlíne

DEVÄŤDESIATE (Mid90s) – Jonah Hill / US / 2018 / 85 min / ČT

Americké predmestie 90. rokov. Trinásťročný Stevie tu žije so svojou matkou, ktorá ho vychováva sama a so svojim agresívnym bratom. Netúži po ničom inom, iba utiecť, a tak si zaobstará skateboard a pridáva sa k skupine skejterov.

Práve jeho noví kamaráti mu pomáhajú prekonať smutnú realitu, zažíva tú prvé radosti a strasti dospievania. Film je režijným debutom amerického herca Jonaha Hilla.

Blaho Uhlár a kolektív DISK: Stabilizácia

V piatok 20. septembra o 20:00 v Divadelnom štúdiu DISK

Súbor DISK vo svojej jubilejnej šesťdesiatej sezóne vychádza zo svojho pevného činoherného zázemia a vo fragmentarizovanej kompozícii nám obnažuje banálne životné situácie ale aj férické vidiny.

Vnútrodruhová agresivita je znovu impulzom ku krutej prezentácii vzťahov medzi ľuďmi, ale sme aj svedkami nežného porozumenia hoci niekedy s tragickým obsahom.

Rytmus a Symfonický orchester

V sobotu 21. septembra o 19:00 na Štadióne Antona Malatinského

Hudba ulice v sprievode viac ako 60 členného orchestra. Rytmus prichádza s jedinečným projektom aj do Trnavy.

Kino: Fabrika

V nedeľu 22. septembra o 20:00 v Malom Berlíne

FABRIKA (Zavod) – Jurij Bykov / RU, AM, FR / 2018 / 109 min / ČT

Na predmestí ruského malomesta stojí schátraná priemyselná budova. Mnohí zamestnanci v nej začali pracovať ešte pred zmenou zo štátnej regulácie na kapitalistickú privatizáciu. Majiteľ Kalugin, lokálny oligarcha s dobrými kontaktmi, oznámi bankrot továrne.

Skupina robotníkov, ktorí nedostali výplatu niekoľko mesiacov, ho unesie a požaduje výkupné. Vedie ich záhadný Alexej, ktorého motívy sú viac než otázne. Kaluginova súkromná ochranka a policajný SWAT tím okamžite obkľúčia budovu. Robotníci sú uväznení, hodiny tikajú a spojenectvá sa začínajú rozpadať…

Deň otvorených dverí

V sobotu 21. septembra od 13:00 do 17:00, Baseballový areál Angels Trnava

Deň otvorených dverí nového baseballového areálu na Cukrovej ulici v Trnave. Pre deti je pripravených kopec športových súťaží.

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM