Monika Hanigovská Rôzne

Zaujímavé rozprávanie babičky z Trnavy: Spomienky na zimy z mojej mladosti!

Trnavská seniorka Mária (80) nám prezradila svoje spomienky na zimy z jej mladosti. Prečítajte si jej zaujímavé rozprávanie.

Ilustračný obrázok k článku Zaujímavé rozprávanie babičky z Trnavy: Spomienky na zimy z mojej mladosti!
Zdroj: TASR

Pamätáte si na zimy, keď ste boli malým dieťaťom? Mnohí z vás určite áno. A tak je na tom aj pani Mária (80) z Trnavy. Tá pre náš spravodajský portál zalovila v pamäti a porozprávala nám jej zaujímavé spomienky.

Pekný čin rodičov

„Môj otec, viete, to bol šikovný človek. Pracoval tvrdo a srdce mal na správnom mieste. Doba bola vtedy veľmi zlá a ako deti sme si nemohli ukázať prstom, že chceme to, či ono,“ začala nám rozprávať svoje spomienky z detstva pani Mária. Tá zároveň v spomínaní pokračovala ďalej. A opísala nám naozaj krásny zimný čin jej rodičov.

„Keď môj oco videl, že ako sa túžim veľmi sánkovať, chytil sa naraz práce a vyrobil mi naozaj veľmi pekné sánky. Vtedy to bolo čosi… Mamička mi vnútro poprešívala krásnym modrým podkladom so žltými hviezdičkami. A naraz všetky deti z našej ulice sa chceli na nich púšťať,“ zasmiala sa pani Mária, ktorá žije v centre Trnavy.

Zdroj: TASR

Trnavská dôchodkyňa však pre náš spravodajský portál zalovila vo svojej pamäti aj ďalej. „Keď som bola ešte dieťa, tak sme sa všetky deti – a to nás naozaj veľa – stretali na Gottwaldovom námestí, vtedy sa tak nazývalo (dnes Trojičné námestie, pozn. red). Najčastejšie pri mestskej veži. To bol náš záchytný bod. Snehu vtedy bývalo vrchovato. Najčastejšie sme sa potom poberali cez bočné uličky, kde sme sa guľovali. A to až do úmoru. Trnava vtedy bola iná, mnohé pekné meštianske domy, pri ktorých sme tiež vystrájali, sú už dnes minulosťou,“ uviedla pani Mária.

Krásne vŕzganie

Aj Trojičné námestie vyzeralo v minulosti inak. Presnejšie jeho ľavá časť. Tá bola vyvýšená schodiskom a na jeho vrchole sa nachádzalo korzo. A práve táto lokalita sa dostala do pozornosti menších i väčších Trnavčanov aj v chladnom období roka.

„Keď som bola staršia, okolité deti si obľúbili skákanie po schodoch, ktoré sa nachádzali na našom námestí. Čo schod, to výzva. Našťastie schody boli dosť široké. Pri čerstvom napadnutom snehu krásne vŕzgali. Postarší ľudia nemali až také nadšenie ako mládež. Napriek tomu, mne tam tie schody chýbajú. Časť námestia bola vyvýšená a vyzeralo to veľmi pekne. Tak majestátne,“ dozvedáme sa od pani Márie.

Radi by ste sa s nami podelili aj vy o vaše spomienky, zábery či nevšedné zážitky z Trnavy? Napíšte nám na trnava@global24.sk

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM