Rôzne

Zvyknete parkovať na chodníku? Polícia bude zhovievavá, no LEN na krátke obdobie

Mestská polícia bude k vodičom parkujúcim na chodníkoch nateraz zhovievavá.

Ilustračný obrázok k článku Zvyknete parkovať na chodníku? Polícia bude zhovievavá, no LEN na krátke obdobie
Zdroj: Dnes24.sk

Trnavská mestská polícia (MsP) nebude iniciatívne vyhľadávať vodičov, ktorí zaparkujú svoje auto v rozpore so súčasne platným zákazom parkovania na chodníkoch mimo vyznačených miest. TASR o tom informoval náčelník MsP Ivan Ranuša.

Platí to však iba pre vymedzené krátke obdobie, kým nevojde do platnosti úprava zákona o cestnej premávke, umožňujúca stáť autám na chodníku, ak zostane priestor 1,5 metra pre chodcov.

Najprv budú upozorňovať

Ako doplnil náčelník, MsP Trnava zároveň preverí všetky prípadné oznámenia o nesprávnom zaparkovaní od občanov a prípady bude riešiť v priestupkovom konaní. „Zákon o priestupkoch dáva viaceré možnosti, my sa v tomto období prikláňame k upozorneniu a napomenutiu, kým nezačne platiť zmena,“ uviedol náčelník MsP v Trnave.

Na základe novely zákona, ktorá vstúpila do platnosti v utorok (1. 3.), došlo k zániku možnosti pre vybrané vozidlá (neprevyšujúce 3,5 tony, okrem bicyklov a motocyklov) parkovať na chodníku priľahlom k ceste pri zachovaní voľného priestoru 1,5 metra.

Parkovať na chodníku môžu osobné vozidlá v zásade len vtedy, ak to umožňuje dopravná značka.

Dostanú niektoré vozidlá výnimku?

Mestá a obce obmedzenia parkovania na chodníkoch v princípe privítali, nestihli však v krátkej dobe takéto parkovacie miesta identifikovať a označiť. Vyriešiť to má novela zákona, ktorú vo februári posunulo plénum Národnej rady (NR) SR do druhého čítania. Rozhodovať o tomto návrhu by poslanci mohli už na schôdzi, ktorá sa začína 15. marca.

Cieľom novely je umožniť vybraným motorovým vozidlám do konca marca 2024 parkovanie na chodníku za pravidiel, ktoré platili do konca februára.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM