Júlia Vargová Kultúra

Jarmok je za rohom: Viete, prečo sa nikde neuvádza jeho ročník?

Trnava sa už onedlho stane dejiskom obľúbeného podujatia všetkých generácií zo širokého okolia, Tradičného trnavského jarmoku.

Ilustračný obrázok k článku Jarmok je za rohom: Viete, prečo sa nikde neuvádza jeho ročník?
17
Galéria
Zdroj: Martin Hesko

Ako uvádza Michaela Potočárová, výkonná riaditeľka Trnava Tourism, Oblastnej organizácie cestovného ruchu, v meste to už prvý septembrový týždeň bude žiť tradíciami, obchodom a zábavou.

„V Trnave sa totiž koná od 5. do 8. septembra Tradičný Trnavský jarmok. Či už sa tešíte na remeselníkov, rytierov, obľúbené kapely, výborné jedlo, jarmočné dobroty, kolotoče či stretnutia so známymi, určite by ste si ho nemali nechať ujsť,“ láka Trnava Tourism.

Trhy a jarmoky patrili k Trnave už oddávna. Aj v časoch predmestského osídlenia na území dnešnej Trnavy sa dalo hovoriť o trhovej osade, o čom svedčí i maďarský názov Trnavy, Nagyszombat, súvisiaci s trhovým dňom, sobotou.

Ľudia na trhy, či na ich väčšie a honosnejšie obdoby, jarmoky, chodievali nakúpiť i poklebetiť. Práve jarmok bol v Trnave veľkou slávnosťou a prichádzali naň ľudia zo širokého okolia.

V dávnej minulosti boli trhy, jarmoky či hody jedinečným miestom na kúpu inde nedostupných vecí. Túto funkciu si udržali aj v časoch socializmu, keď ľudí lákali na nedostatkový tovar. Jedna vec je však napriek storočiam vývoja tohto podujatia nemenná. Atmosféra.

Na jarmok sa počas ktorejkoľvek éry každý vyobliekal najlepšie, ako sa len dalo. V uliciach mesta sa stretávali a rozprávali známi i neznámi čo z niekoľkodňového podujatia robilo významnú spoločenskú udalosť.

„Jarmoky sa v súčasnosti tešia rovnakej obľube ako kedysi. Dôkazom toho je niekoľko tisíc návštevníkov, ktorí do Malého Ríma pricestujú, aby zažili jeho výnimočnú atmosféru. Nadväzuje totiž na bohatú tradíciu dávnych mestských trhov. Ich história sa datuje od 13. storočia, kedy sa Trnava stala prvým slobodným kráľovským mestom,“ ozrejmuje Potočárová dôvod, pre ktorý je konkrétny ročník jarmoku nemožné určiť.

„Tradičný Trnavský jarmok sa tento rok začne 5. septembra fanfárami z Mestskej veže, ktorú môžete navštíviť počas jarmoku v piatok a v sobotu od 10:00 do 23:00 a v nedeľu od 10:00 do 21:00. Ak si vyšliapete 143 schodov Mestskej veže, tak vás odmení najkrajším výhľadom na celé mesto a okolie Malých Karpát,“ hovorí Michaela Potočárová, riaditeľka oblastnej organizácie cestovného ruchu Trnava Tourism.

Pripravený je lákavý program na Trojičnom námestí a nebude chýbať ani obľúbené podujatie Stredovek pod hradbami v Sade Antona Bernoláka a v mestskom amfiteátri Trnava bude Rozlúčka s letom pre deti aj dospelých.

Počas jarmoku treba rátať aj s viacerými obmedzeniami. V piatok sa v Trnave bude hrať aj kvalifikačný zápas medzi Slovenskom a Chorvátskom, čo podľa očakávaní polície môže spôsobiť komplikácie s parkovaním. Preto je lepšie využiť prímestskú hromadnú dopravu.

Foto: ilustračné

Sledujte nás aj na našom Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Trnavy a okolia.

Tradičný trnavský jarmok
17
Galéria
Foto: Matúš Koprda / Zdroj: Trnava Tourism
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM