Monika Hanigovská Rôzne

Trnava ako z iného sveta: Fotograf dostal parádny nápad a vznikli impozantné zábery

Fotograf Matúš Koprda zobrazil naše mesto tak, ako ho nepoznáme. Známe trnavské lokality na záberoch pôsobia ako keby z iného sveta. To musíte vidieť!

Ilustračný obrázok k článku Trnava ako z iného sveta: Fotograf dostal parádny nápad a vznikli impozantné zábery
9
Galéria
Zdroj: Matúš Koprda

Šikovný Trnavčan Matúš Koprda vytvoril zbierku veľmi pekných fotografií, ktoré zhmotnil do kalendára „Noctturno“. Výraz, ktorý pochádza zo španielčiny, znamená v preklade „nočný“, písmeno „t“ pridané navyše v tomto slove poukazuje zase na iniciály nášho mesta.

Zaujímavá myšlienka

Matúš sa snažil zachytiť obľúbené, či známe lokality naozaj netradične. O čo išlo? „Myšlienka bola zobraziť známe pohľady netradične, takže je tam veľa známych lokalít a pohľadov. Ale táto séria nie je len o známych pohľadoch. Sú tam aj fotky, ktoré zobrazujú zákutia mesta, ktoré možno až tak nevnímame, alebo nie sú až takou trnavskou pýchou,“ povedal pre spravodajský portál Trnava 24 M. Koprda.

Tento fotograf však nevytvoril len pekné nočné zábery z neobvyklých uhlov, ale hlavná myšlienka tohto projektu posunula zábery na úplne iný level.

Zdroj: Matúš Koprda

Fotky ktoré zachytil vznikli na základe zaujímavej myšlienky. „Myšlienka tohto projektu je pre mňa veľmi dôležitá. Bez toho, aby si ju človek uvedomil, vyznieva celý projekt trochu od veci. Ale ak si uvedomíte, o čo tam vlastne ide, zrazu to začne dávať zmysel. Myšlienka bola zobraziť, ako by vyzerala Trnava v noci, ak by zrazu zmizlo všetko svetelné znečistenie – tj. všetky umelé svetlá by zhasli," vysvetľuje Matúš.

Dodal, že v takom prípade by nastala riadna tma a zrazu by sme zistili, že obloha nad nami je plná jasných hviezd, mliečna dráha by bola viditeľná voľným okom a možno by sme uvideli aj takú raritu ako je tzv. Airglow – zelenkavú permanentnú žiaru.

"To všetko nám kvôli svetelnému znečisteniu uniká. A ja som toto všetko, čo nám uniká, chcel zobraziť na fotkách. A tak vznikol tento projekt. Reálne sa to odfotiť v Trnave nedá – práve kvôli tomu všadeprítomnému svetelnému znečisteniu,“ ozrejmil Koprda.

Zdroj: Matúš Koprda

Mliečna dráha nad Bernolákovou bránou

Aby vznikli takéto magické fotografie nočnej oblohy, musel sa vydať na miesta mimo nášho mesta. „Preto bolo nutné odfotiť nočnú oblohu mimo Trnavy. Vybral som sa do oblastí, kde je svetelné znečistenie minimálne a v týchto oblastiach postupne fotil nočnú oblohu v rôznych jej podobách. Následne som tieto fotky spojil s fotkami Trnavy, celé dokopy v postprocese zladil a bolo. Samozrejme som dával pozor na to, aby astronomická orientácia hviezd vždy sedela ku konkrétnym záberom mesta,“ prezradil nám.

Práve takúto výraznú astronomickú orientáciu hviezd dnes nevidíme voľným okom napríklad pri obľúbenej Bernolákovej bráne.

„Ak napríklad vidíme mliečnu dráhu nad Bernolákovou bránou, tak tam nie je len tak z rozmaru umiestnená, ale jej pozícia je vypočítaná a reálne sa v určitom čase takto nad Bernolákovo bránou nachádza. Len my ju kvôli svetelnému znečisteniu nemôžeme vidieť. Pre toto všetko je tento projekt aj unikátny. Neukazuje iba pekné obrázky. Zobrazuje realitu, ktorá je nám ale vzdialená jedným masívnym výpadkom elektriny resp. zhasnutím všetkých umelých svetiel. Nechcem som, aby tento projekt zostal iba v počítači a tak som sa ho rozhodol prezentovať dostupnou formou a to formou nástenného kalendára,“ vykreslil svoj zámer fotograf.

Fotky boli zhotovené počas celého roka. Nočná obloha bola fotená hlavne v januári a v letných a jesenných mesiacoch. Pozrite si priložené zábery v našej galérii.

FOTKY, ktoré si nenechajte ujsť: Trnava, ako sa vlastnými očami nedá vidieť
9
Galéria
Zdroj: Matúš Koprda

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Foto: Matúš Koprda

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM