han Správy

Zbierate známky alebo chcete mať pamiatku s motívom Trnavy? Tento UNIKÁT vám príde vhod!

Slovenská pošta vydá v piatok (18. 9.) poštovú známku pri príležitosti 150. výročia založenia Spolku svätého Vojtecha v Trnave.

Ilustračný obrázok k článku Zbierate známky alebo chcete mať pamiatku s motívom Trnavy? Tento UNIKÁT vám príde vhod!
Zdroj: www.postoveznamky.sk

Nominálna hodnota známky je 1,85 eura. TASR o tom informovala špecialistka komunikácie Slovenskej pošty Iveta Dorčáková.

Hneď ich bude desať

Známka bude mať rozmery 27,2 krát 44,4 milimetra a vychádza vo forme upraveného tlačového listu s desiatimi známkami. Motív poštovej známky je socha patróna spolku svätého Vojtecha z 19. storočia, ktorá sa nachádza pred kostolom svätého Mikuláša v Trnave. Dorčáková uviedla, že pozadie známky tvorí kaligraficky stvárnená roztvorená kniha. Tá symbolizuje vydavateľskú činnosť spolku.

Má čaro

Spolu so známkou bude vydaná aj obálka prvého dňa s pečiatkou FDC s dátumom 18. septembra a domicilom mesta Partizánske. „Motív FDC zobrazuje portrét Martina Kollára, ktorý bol jedným z najvýznamnejších reprezentantov spolku sv. Vojtecha v 70. rokoch 19. storočia. Motívom FDC pečiatky je lineárna štruktúra roztvorených strán knihy so siluetou holubice ako symbolu Ducha Svätého,“ priblížila Dorčáková.

Niečo o autorovi

Autorom výtvarného návrhu poštovej známky, FDC a FDC pečiatky je akademický maliar Peter Augustovič. Autorom rytiny FDC je Jozef Česla. Slovenská pošta vydá aj pamätný list. Motívom je interiér pôvodnej knižnice spolku z 19. storočia. Jeho autorom je Augustovič.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM