Júlia Vargová Kultúra Rôzne

Kam cez víkend? Zopár tipov na akcie v Trnave a okolí

Druhý aprílový víkend je tu a s ním aj lákavé podujatia v meste a okolí. Na programe je zdobenie vajíčok i vynášanie Moreny.

Ilustračný obrázok k článku Kam cez víkend? Zopár tipov na akcie v Trnave a okolí
11
Galéria
Foto: Júlia Vargová / Zdroj: Dnes24.sk

Škola ľudových remesiel: Kurz zdobenia kraslíc

V sobotu, 13. apríla o 14:00, v Západosloven­skom múzeu

Pod vedením Viery Harmatovej z Trnavy sa záujemcovia naučia zdobiť kraslice rôznymi technikami. Budú si môcť vyskúšať zdobenie pieskom aj náročnejšiu vŕtanú techniku. Lektorka kurzu zároveň predvedie svoju osobitú výzdobnú techniku batikovaných kraslíc doplnenú maľbou. Počas kurzu si budú môcť návštevníci zakúpiť kraslice z jej tvorby. Treba si priniesť vyfúknuté vajíčka na zdobenie.

Výstava ObrazoBOREC

Trvanie výstavy: 4. 04. – 2. 06. 2019

Miesto konania: Galéria Jána Koniarka, Kopplova vila, Zelený kríček 3, Trnava

Autorom výstavy je Jiří Černický, jej kurátorom je PhDr. Vladimír Beskid. Výstava predstaví diela výrazného predstaviteľa českého intermediálneho umenia s preferovaním práce s obrazovým poľom maľby. Individuálna prezentácia významného českého intermediálneho umelca Jiřího Černického sa sústreďuje na tú líniu jeho tvorby, ktorá je na rozhraní maľby, obrazu a objektu. Ide o celú sériu diel, ktoré pracujú s hybridnými formami obrazov, panelov, či sietí. Zámerne sa dotýka všetkých možných aj protichodným a radikálnych podôb objektomaľby a ich ideových a formálnych presahov.

Ide o jeho osobité reaktívne obrazy, neakčné nemaľby, vnútorné maľby, kontaktné maľby, predmaľby… V tejto línií sa nachádzajú diela, ktoré reagujú na Loosov moderný interiér a architektúru (Odstredivý panel, 2017), maľbu na panely s opretým bicyklom a zaparkovaným psom (Dolby maľba, 2013), silné reliéfne panely z cyklu Dlaždice (Dynamický obklad, 2012; Echo ambientu, 2017–18), či objektomaľby, kde sa „aktívna“ minimalistická maľba predmetmi odohráva na samom okraji diel (Minimax, 2012–14) a pod.

DIVADLO: Blaho Uhlár a kolektív DISK: Obolus

V sobotu, 13. apríla o 20:00, v Divadelnom štúdiu DISK

Obolus môže byť maličký dar ktorým chceme niekomu pomôcť. Po desiatich rokoch sa divadelný súbor DISK rozhodol pustiť do tvorby predstavenia, kde je málo slov a nehrajú rozhodujúcu úlohu. Dostávame sa do sveta vnútorných predstáv, strachov, obsesií a úzkostí. Ľudia do seba narážajú, hľadajú navzájom útechu alebo dotyk, niekedy sú k sebe pozorní, inokedy bezcitní. Vidíme veľa chudoby, ale i vznešenosti, vidíme trochu nenávisti, ale omnoho viacej lásky.

Výstava Jedno bez druhého

Trvanie výstavy: 04. 04. – 02. 06. 2019

Miesto konania: Galéria Jána Koniarka v Trnave, Nové krídlo Kopplovej vily, Zelený kríček 3, Trnava

Autorkami výstavy sú Diana Cencer Garafová a Nikola Šušovicová. Kurátorkou ju MgA. Marianna Brinzová. Výstava iluzívnej maľby vizuálnych umelkýň najmladšej generácie nesie názov Jedno bez druhého. Autorská výstava dvoch mladých slovenských výtvarníčok Diany Cencer Garafovej, absolventky doktorandského štúdia na VŠVU a Nikoly Šušovicovej, študentky magisterského štúdia na katedre maľby na VŠVU v Bratislave, sa zameriava na problematiku vnútorného priestoru obrazu, jeho umiestnenie vo fyzickom priestore a optickými ilúziami. Ústrednou témou ich tvorby sú spomienky uchovávané v predmetoch a v prostredí, ktoré ich obklopuje a pôsobí na ne. Dôležitým spolučiniteľom týchto diel je aj pohľad diváka a jeho (ne)schopnosť pozerať sa a vnímať.

Na Kvetnú nedzelu

V nedeľu, 14. apríla od 14:30, pred radnicou

V meste bo bude žiť tradíciami a folklórom. Program podujatia Na kvetnú nedzelu láka na folklórne vystúpenia, i tvorivé dielne. Všetko odštartuje o 14:30 pred radnicou zdobením trnavského korza, To vajíčko maľované. Vajíčka a stužky všetkých farieb skrášlia centrum Trnavy a dotvoria veľkonočnú atmosféru. O 15:00 štartuje folklórny program v centre mesta. Nachystané sú folklórne súbory Trnavček a Drienka. Nebude chýbať ani folklórny súbor Trnafčan s pásmom Na jar.

V Kalokagatii sa zabavia malí i veľkí na kreatívnych dielňach s názvom Veselá Veľká noc. Od 15:00 do 18:00 sú v centre voľného času vítané deti i rodičia. Na programe je zdobenie kraslíc, no vajíčka si návštevníci musia sami priniesť. Všetko ostatné, čo budú na vytváranie kraslíc potrebovať, bude v Kalokagatii k dispozícii, o ostatný materiál je postarané.

Program Na kvetnú nedzelu

To vajíčko maľované

14:30 – zdobenie trnavského korza pred radnicou

Na jar

15:00 – DFS Trnavček, DFS Drienka, FS Trnavčan

Morenovanie – vynášanie Moreny

Letečkovanie – prinášanie leta

16:00 – na Hlavnej ulici a v Ružovom parku

Veselá Veľká noc

15:00 až 18:00 – kreatívne dielne, Kalokagatia

Jubilejná výstava Fotoklubu IRIS

Trvanie výstavy: 03. 04. – 28. 04. 2019

Miesto konania: v západnom krídle radnice

Vernisáž desiatej výročnej výstavy Fotoklubu IRIS sa uskutočnila prvú aprílovú stredu. Fotoklub IRIS funguje ako občianske združenie od roku 2009 a za dekádu svojej činnosti sa každoročne spolupodieľal spolu s Mestom Trnava na fotografických podujatiach.

Poslaním výstavy je priblížiť verejnosti čaro zachytených prchavých okamihov života a sveta kolo nás. Zároveň môže byť výstava inšpiráciou pre všetkých, ktorí radi fotografujú alebo hľadajú v Trnave a blízkom okolí podobných nadšencov, ktorí venujú tomuto ušľachtilému umeniu svoj voľný čas. Žánrové zloženie tvorby členov fotoklubu je veľmi pestré – krajina, makro, zátišie, portrét, ale i abstraktná fotografia a architektúra, takže návštevníci sa majú naozaj na čo tešiť.

Strollering – Preteky kočíkov 2019

V nedeľu, 14. apríla o 15:00, v Bernolákovom sa­de

Ôsmy ročník medzinárodnej akcie Strollering, preteky kočíkov pre mamičky, oteckov a detičky odštartuje už tento víkend. Preteky organizuje pod záštitou primátora mesto Trnava v spolupráci s Ligou zdravia Slovensko, o. z. a Malíček o. z. Súťažiť sa bude na približne sto krokov dlhej trase v Bernolákovom sade – Promenáde. Registrácia pretekárov začne o druhej poobede, závod odštartujú o tretej.

Najmilší koncert roka

V sobotu, 13. apríla o 15:00, v Kine Hviezda

Koncert je regionálnou prehliadkou umeleckých vystúpení detí z náhradnej starostlivosti, náhradných a sociálne slabších rodín z Bratislavského a Trnavského kraja. Vstupné nič nestojí. Jedinečnú prehliadku talentov detí z detských domovov, náhradných rodín a sociálne slabších rodín, môžete navštíviť za úsmev. Úsmev ako dar už 28 rokov pomáha naplniť myšlienku rodiny, ktorej puto nie je v krvi, ale vo vzájomnej úcte a radosti zo života. Sú to práve z centier pre deti a rodiny, ktoré sa pre nevyspytateľnosť osudu ocitli bez niečoho, čo je pre človeka vyrastajúceho v biologickej rodine prirodzené a častokrát nedocenené. Ide o potrebu blízkej osoby, trvalých vzťahov, potrebu bezpečia, adekvátnych podnetov pre zdravý vývin a dôveru v seba i iných.

Výstava ŠuňaWood

Trvanie výstavy: 11. apríla – 26. mája

Miesto konania: Galéria Jána Koniarka, Synagóga – Centrum súčasného umenia, Halenárska 2, Trnava

Autorom výstavy je Jozef Pilát a kurátorkou Dominika Chrzanová. Výstava mladého výtvarníka Jozefa Piláta je prierezom jeho umeleckej tvorby. Prezentuje maľby, kresby, priestorové objekty, inštalácie a videoinštalácie, ktoré vznikli počas obdobia štúdia na Akadémii výtvarných umení vo Varšave. Námetmi a spájajúcimi prvkami celej výstavy je drevo, les, príroda a vidiek, ktoré majú v Pilátovej tvorbe najväčšie zastúpenie.

Tému dreva a lesov možno vnímať aj priamo v názve výstavy, ktorý je kombináciou dvoch slov. Ten v sebe nesie náznak pomenovania umelcovej rodnej obce – Šuňava, ktorá leží v okrese Poprad a kde vznikli všetky prezentované práce. Druhým slovom je anglické Wood, v preklade drevo, alebo aj les, hora či háj. Práce možno chápať aj ako priamu kritiku nelegálnych výrubov a klčovania lesov, ktorým v súčasnosti Slovensko čelí. Výstava je pripomienkou nezastaviteľného cyklu v prírode a nášho zasahovania doň.

Deň otvorených dverí na golfe

Nedeľa, 14. apríl, Golf Trnava, Kamenný Mlyn

Prvé teplé jarné lúče si môžete už tento víkend užiť napríklad aj na golfovom odpalisku Driving Range na okraji Trnavy za Kamenným mlynom. Sezóna 2019 je otvorená a areál je opäť v prevádzke. K dispozícii budú golfoví inštruktori, ktorí Vás naučia ako správne odpáliť loptičku, loptičky zdarma, občerstvenie, skákací hrad, maľovanie na tvár, Fabrička – kreatívno-vzdelávacie centrum s kockami LEGO. Vychutnať si prvé jarné odpaly môžu golfisti denne v čase od 8:00 do 19:00.

Ultrazvuk (Vec & Tono S.) / Supa / DJ Škrupo

V sobotu, 13. apríla o 20:00, v Malom Berlíne

Dvaja majstri svojho remesla Vec a Tono S. sa konečne rozhodli dať hlavy a slohy dokopy, aby v spoločnom projekte pre poslucháčov sofistikovaného hip-hopu pripravili kvalitné tracky plné slovných hračiek a svojského humoru. Tento projekt sa výstižne nazýva Ultrazvuk a môžete od neho očakávať precíznu defektoskopiu našej spoločnosti, na akú sme u oboch pánov zvyknutí. Aj napriek spoločným pohľadom na veci a udalosti okolo nás ich obaja interpretujú po svojom, čo len pridáva na komplexnosti tohoto diela ako takého.

Formácia zatiaľ dala von 3 tracky spolu s klipmi, svieži letný hit Teleport, ďakovnú a mrazivú výpoveď ako spomienku na 17. november ’89 s názvom Tváre slobody a veľmi netradičný pseudovianočný počin Čo urobíš? V štúdiu sa momentálne dokončujú ďalšie veci, ktoré doplnia celý album a zaznejú na jarnom Ultratour.

KINO: Punk je hned!

V nedeľu, 14. apríla o 17:00, v Malom Berlíne

Kino Malého Berlína uvádza najpunkovejší slovenský film roka. Režisérom filmu z roku 2019 je Juro Šlauka. Film má 70 minút. Príbeh tridsaťročného drogovo závislého Kvička, ktorý žije v rozpadajúcom sa podnájme so svojou družkou a dvojročným synom. Jeho idylický svet jedného dňa ostro narazí na hranu všeobecne platných pravidiel. Svojim impulzívnym správaním, ktoré neráta s dôsledkami, svoj život postupne mení na voľný pád.

KINO: Posledné večery na Zemi

V nedeľu, 14. apríla o 19:00, v Malom Berlíne

Kino Malého Berlína uvádza mysterióznu meditáciu o strate a bolesti z Činy. Čínsky film režiséra Gan Bi z roku 2018 má 140 minút a bude premietaný s českými titulkami. Hypnotický romantizujúci neonoir najtalentovanej­šieho súčasného čínskeho filmára Gana Biho je magickou meditáciou o priestore a čase i enigmatickou básňou o strate a bolesti, snom utkaným z nespoľahlivej pamäti, melancholicky rozostrenej prítomnosti a minulosti, ktorá možno dokonca ani nebola. Podmanivý rytmus a trúchlivá obrazotvornosť filmu o mužovi, ktorý hľadá svoju dávno stratenú lásku, pripomína ponurejšiu a abstraktnejšiu verziu raných filmov Wonga Kar-waia či vrcholných diel Andreja Tarkovského. Film, ktorý nás zavádza do fantastických ruín provinčného mesta Kaili na juhovýchode Číny, vrcholí vyše 50-minútovým záberom-zjavením, natočeným bez jediného strihu v 3D.

Volejbal: Hit UCM Trnava vs. VK Eperia Prešov

Sobota, 13. apríl, Mestská športová hala Trnava

Posledná šanca pre volejbalistky Hit UCM Trnava. Družstvo hlavného trénera Rastislava Filípka má poslednú možnosť ukončiť sezónu extraligy žien 2018 – 2019 víťazstvom na domácej pôde. V boji o siedme miesto proti VK Eperia Prešov musí v sobotu v domácej hale zvíťaziť, keďže minulý týždeň neuspelo na východe. Sobotným víťazstvom by Trnavčanky vyrovnali stav zápasov na 1:1 a rozhodujúci zápas, sa by sa odohral najbližšiu stredu v Prešove. Porazený bude musieť bojovať o účasť v extralige v baráži, kde sa stretne s družstvami z 1. ligy západ a východ.

Fanúšikov volejbalu čakajú cez víkend i ďalšie zápasy družstiev Hit Trnava:

1. liga ženy: Hit UCM Trnava „B" – Dynamo Bratislava

sobota 13. 4. 2019, 14:00 a 16:00 v jame 3, Trnava

1. liga junioriek: VK Vivus Bratislava – Hit UCM Trnava

sobota 13. 4. 2019, 11:00 a 13:00 v jame 3, Trnava

Staršie žiačky: Hit Trnava – Skalica B

sobota 13 4. 2019, 10:00 a 12:00, ZŠ s MŠ K. Mahra, Trnava

Mladšie žiačky MIDI B: Turnaj Trnava

nedeľa, 14.3.2019 od 9:00, ZŠ s MŠ K. Mahra, Trnava

Kadeti: Mládež aktívne Trnava – VK Senec

nedeľa 14. 4. 2019, 11:00 hod a 13:00, ZŠ s MŠ Atómová, 917 01 Trnava

Centrum Trnavy vo veľkonočnom šate
11
Galéria
Foto: Júlia Vargová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM