Júlia Vargová Kultúra Rôzne

Kam cez týždeň? Podujatia, ktoré sa oplatí navštíviť

Týždeň je v plnom prúde a v Trnave je toho na programe veľa. Prinášame zopár tipov na akcie. Je si z čoho vyberať.

Ilustračný obrázok k článku Kam cez týždeň? Podujatia, ktoré sa oplatí navštíviť
Zdroj: Pixabay.com

Za pamiatkami s pamiatkarmi

24. apríla o 15:30 MEŠTIANSKA ARCHITEKTÚRA,

stretnutie pred radnicou

25. apríla o 15:30 UNIVERZITNÉ BUDOVY,

stretnutie pred šľachtickým konviktom, Hollého 10

26. apríla p 15:30 MESTSKÉ OPEVNENIE,

stretnutie pred Okresným súdom, Hlavná 49

Pri príležitosti Medzinárodného dňa pamiatok a historických sídiel Krajský pamiatkový úrad Trnava pripravil podujatie na propagáciu kultúrneho dedičstva a zvýšenie povedomia o význame ochrany pamiatok prostredníctvom prehliadok vybraných najvýznamnejších objektov v meste.

21. Improliga v Trnave

V stredu, 24. apríla o 19:00, v Malom Berlíne

Príďte sa výborne zabaviť a vezmite so sebou aj priateľov. Domovom obľúbenej improvizačnej súťaže je kultúrne centrum Malý Berlín. Improliga je súťaž v divadelnej improvizácii dvoj až troj členných tímov. Tie si žrebujú tému alebo žáner, na ktorý musia tri minúty improvizovať. Vzniká pri tom veľa zábavných scénok a situácií.

Kto si dnes spomenie… Spomienka na Arménsku genocídu

V stredu, 24.apríla o 17:30, v aule UCM na Bučianskej ulici v Trnave

Občianske združenie Naše mesTTo Trnava pozýva na nadchádzajúcu spomienku na Arménsku genocídu (104. výročie). Podujatie pod názvom „Kto si dnes spomenie…" združenie organizuje spoločne s Fakultou sociálnych vied UCM v Trnave formou odborných prednášok pre verejnosť na Svetový pamätný deň Arménskej genocídy.

Záštitu nad podujatím prevzal osobne dekan FSV UCM, doc. PhDr. Jaroslav Mihálik, PhD a čestným hosťom spomienky bude pán František Mikloško, ktorý ako predseda NR SR v minulosti osobne inicioval prijatie zákona o Arménskej genocíde na Slovensku, ako jednej z prvých krajín na svete. V odbornom programe vystúpia s prednáškami k téme Arménskej genocídy renomovaní odborníci a publicisti zo Slovenska – ako Vahram Chuguryan, novinár a publicista, Katarína, Džunkova, prekladateľka a spisovateľka, Ján Krupa, kňaz, teológ a historik.

Trnavská hudobná jar 2019: Večer poľskej hudby

Štvrtok, 25. apríla o 19:00, Koncertná sieň Marianum

Vychutnajte si jar za tónov nádhernej klasickej hudby aj vďaka 51. ročníku medzinárodného festivalu Trnavská hudobná jar. Milovníci kvalitnej hudby sa môžu od začiatku apríla až do polovice júna tešiť na skvelé koncerty v nádherných priestoroch trnavských kostolov, historických priestorov arcibiskupského úradu aj divadla.

Festival vznikol v roku 1968 v čase politického odmäku v bývalom Československu. Za vyše 50 rokov existencie tohto podujatia sa na festivale predstavilo množstvo významných hudobných filharmónií

VEČER POĽSKEJ HUDBY

Hudba Frederyka Chopina a jeho nasledovníkov.

BARBARA KARASKIEWICZ, klavír / PL

MAGDALENA ZIARKOWSKA, husle / PL

Právna klinika

Vo štvrtok, 25. apríla, od 15:00 do 18:00

Každý štvrtok od 21. februára do 9. mája majú Trnavčania od 15:00 do 18:00 možnosť navštíviť priestory Právnej klinky na Trhovej 2 (budova bývalého Tatraskla). Projekt Právnej kliniky je spoločným projektom mesta Trnava a Právnickej fakulty Trnavskej univerzity v Trnave, ktorého cieľom je pomôcť s riešením právnych problémov obyvateľom Trnavy. Klinika nenahrádza činnosť advokátov či notárov. Ide o poskytnutie bezplatných právnych informácií.

Thesaurus – slovenské synagógy 2019

Štvrtok, 25. apríl o 19:00, Synagóga – Centrum súčasného umenia

Súbor pre starú hudbu Solamente naturali (um. vedúci Miloš Valent) prichádza s projektom Thesaurus. Ide o zbierku hebrejských orientálnych melódii – vyber z najväčšej kolekcie židovskej hudby vôbec. Jedná sa o rekonštrukciu starých, málo uvádzaných skladieb takmer zabudnutých autorov synagogálnej hudby, upravených pre barokový orchester, originálne sólo nástroje a spev. Výnimočný projekt ponúka obraz svetovej židovskej hudby zo 17. – 19. storočia.

CUBE-OVŇA: Ako napísať šťavnatý pracovný inzerát

Štvrtok, 25. apríl o 17:00, Nádvorie Coworking

Pred 10 rokmi sa zamestnávateľ rozhodoval medzi 3 najlepšími kandidátmi. Dnes sa kandidát rozhoduje medzi 3 najlepšími ponukami zamestnávateľov. Ako sa stať prvou voľbou alebo aspoň získať väčší záujem ľudí o ponúkanú pracovnú pozíciu? Riešenie je komplexné. Dnes sa pozrieme na pracovné inzeráty. Pretože čas investovaný do napísania dobrého inzerátu sa vám mnohonásobne vráti. Prineste si svoje inzeráty a pracovné ponuky! Čím viac budeme riešiť konkrétne problémy, tým viac si odnesiete. Do CUBE-ovne vás na túto tému volá Alena Mazánová, executive director CUBE studia a profesionál v employer brandingu. Stojí za koncepciou komunikácie značky zamestnávateľa pre spoločnosti ON Semiconductor Slovakia, ON Semiconductor Czech republic, zdravotnú poisťovňu Dôvera, Optotune a ďalšie spoločnosti.

KINO: High life

Štvrtok, 25. apríla o 18:00, Malý Berlín

Filozofické sci-fi o hľadaní podstaty ľudskosti vo vesmírnych kulisách.

HIGH LIFE – Claire Denis / DE, GB, PL, US / 2018 / 110 min / ČT

Príbeh sa odohráva vo vesmíre na palube kozmickej lode. Skupina trestancov sa rozhodla namiesto doživotia slúžiť vede a stali sa z nich pokusné objekty experimentu. Prítomná doktorka im odoberala spermie s cieľom inseminovať mladú ženu. Na palube ostáva iba Monte a jeho dcéra Willow a žijú v úplnej izolácii. Otec a dcéra sa blížia k svojmu cieľu – k čiernej diere, kde prestáva existovať čas i priestor.

KINO: Oni a Silvio

Štvrtok, 25. apríla o 20:00, Malý Berlín

Provokatívna komédia zo súkromia Silvia Berlusconiho.

ONI A SILVIO (Loro) – Paolo Sorrentino / IT / 2018 / 150 min / ČT

Najúspešnejší taliansky režisér súčasnosti Paolo Sorrentino sa vracia do kín s veľkolepou provokatívnou komediálnou drámou. Sorrentinov dvorný herec Toni Servillo tentokrát v hlavnej úlohe stvárňuje Silvia Berlusconiho – notoricky známeho škandalózneho miliardára, mediálneho magnáta a dlhoročného predsedu talianskej vlády, ktorý sa preslávil hlavne svojím excentrickým spôsobom života a zhýralými večierkami, ktoré svet pozná pod označením „bunga bunga“. Film nahliada do súkromia tejto kontroverznej ústrednej postavy a ponúka pohľad na mrazivé a častokrát groteskné situácie, či už sa týkajú podplácania sudcov, nákupu najlepších futbalistov alebo zvádzania mladučkých modeliek.

Medzinárodný deň tanca

V piatok, 26. apríla o 17:00, na Hlavnej ulici pred radnicou

Štúdio tanca a pohybu Alegria organizuje už VI. ročník Medzinárodného dňa tanca v Trnave. Účinkujú ŠTÚDIO ALEGRIA, DETSKÝ FOLKLÓRNY SÚBOR TRNAVČEK, STREETBEATS CREW a štúdio DANZA AFROLATINA.

Diváci uvidia rôzne tanečné štýly od baletu cez moderný , ľudový tanec, hip hop aj latino. Nebude chýbať ani škola tanca. Cieľom Medzinárodného dňa tanca a posolstva je združiť všetkých, ktorí v danej oblasti pracujú, vzdať tancu poctu, osláviť jeho univerzálnosť a prekročením všetkých politických, kultúrnych a etnických bariér zjednotiť ľudstvo v priateľstve a mieri – okolo tanca.

Koncert: Iné Kafe

V piatok, 26. apríla o 20:00, v City Clube

Príďte sa zabaviť na koncert skupiny Iné Kafe, ktorý sa uskutoční 26.04.2019 v City Clube na Šrobárovej 10 v Trnave.

Koncert: Marián Čekovský and band

V piatok, 26. apríla o 19:30, v Synagóga café

Príďte sa zabaviť na koncert Mariána Čekovského and band do Synagóga café už 26.04.2019. Program bude dopĺňať aj DJ.

DIVADLO: Kompletný Shakespeare zhltnutý za 120 minút

Piatok, 26. apríl o 19:00, Divadlo Jána Palárika

Premiéra: Tridsaťdeväť divadelných hier Williama Shakespeara za dve hodiny? Štyria mladí herci Tomáš Vravník, Martin Kochan, Braňo Mosný a Martin Križan sa pustili do tejto odvážnej výzvy a vytvorili vtipný koncentrát tragédií, komédií, historických hier a romancí najznámejšieho svetového dramatika všetkých čias. Réžia: Martin Čičvák

KONCERT: Author & Punisher, Nadja, Lingua Ignota

Piatok, 26. apríl o 20:00, Malý Berlín

Tristan Shone, stojaci za projektom Author & Punisher, ako strojný inžinier tvorí „zvláštnu odnož doom metalu" (Wired Magazine), hraného na vlastnoručne vyrobených nástrojoch „Drone Machines". Na jeho koncertoch splýva človek so strojmi. Pitchfork ho označil za bezprostredného, no záhadného a Stereogum píše o jeho mrazivej, nerozoznateľnej forme. V roku 2018 Author & Punisher vydal šiesty album Beastland, debut na slávnom Relapse Records. Robotické experimentovanie v industrial metale, noise, doom a drone pripomína Nine Inch Nails skrížených s Godflesh.

OKA-MIHY: VÝSTAVA OBRAZOV

Do 26. apríla, v pracovných dňoch od 8:00 do 16:00, v priestoroch ZO­MOTu

V centre Trnavy je otvorená výstava insitnej výtvarníčky Kataríny Olíkovej.

„Dovoľte mi, aby som zmyla z Vašich dní prach každodennosti a na okamih Vás odpútala od uponáhľaného sveta niekam, kde je všetko originál a hlavne zo srdca. Pozývam Vás na výstavu mojich obrazov OKA-MIHY.“

Výstava je sprístupnená verejnosti, vstup je voľný. Nájdete ju v priestoroch Kancelárie ZOMOT, Združenie obcí mestskej oblasti Trnava, Hlavná 5, na pešej zóne, oproti radnici.

Jubilejná výstava Fotoklubu IRIS

Do 28. apríla, každú stredu a nedeľu od 15:00 do 18:00, v západnom krídle radnice

Fotoklub IRIS funguje ako občianske združenie od roku 2009 a za dekádu svojej činnosti sa každoročne spolupodieľal spolu s Mestom Trnava na fotografických podujatiach.

Poslaním výstavy je priblížiť verejnosti čaro zachytených prchavých okamihov života a sveta kolo nás. Zároveň môže byť výstava inšpiráciou pre všetkých, ktorí radi fotografujú alebo hľadajú v Trnave a blízkom okolí podobných nadšencov, ktorí venujú tomuto ušľachtilému umeniu svoj voľný čas.

Žánrové zloženie tvorby členov fotoklubu je veľmi pestré – krajina, makro, zátišie, portrét, ale i abstraktná fotografia a architektúra, takže návštevníci sa majú naozaj na čo tešiť.

Výstava ObrazoBOREC

Trvanie výstavy: od 4. apríla do 2. júna 2019

Miesto konania: Galéria Jána Koniarka, Kopplova vila, Zelený kríček 3, Trnava

Autorom výstavy je Jiří Černický, jej kurátorom je PhDr. Vladimír Beskid.

Výstava predstaví diela výrazného predstaviteľa českého intermediálneho umenia s preferovaním práce s obrazovým poľom maľby. Individuálna prezentácia významného českého intermediálneho umelca Jiřího Černického sa sústreďuje na tú líniu jeho tvorby, ktorá je na rozhraní maľby, obrazu a objektu. Ide o celú sériu diel, ktoré pracujú s hybridnými formami obrazov, panelov, či sietí. Zámerne sa dotýka všetkých možných aj protichodným a radikálnych podôb objektomaľby a ich ideových a formálnych presahov.

Ide o jeho osobité reaktívne obrazy, neakčné nemaľby, vnútorné maľby, kontaktné maľby, predmaľby… V tejto línií sa nachádzajú diela, ktoré reagujú na Loosov moderný interiér a architektúru (Odstredivý panel, 2017), maľbu na panely s opretým bicyklom a zaparkovaným psom (Dolby maľba, 2013), silné reliéfne panely z cyklu Dlaždice (Dynamický obklad, 2012; Echo ambientu, 2017–18), či objektomaľby, kde sa „aktívna“ minimalistická maľba predmetmi odohráva na samom okraji diel (Minimax, 2012–14) a pod.

Výstava Jedno bez druhého

Trvanie výstavy: od 04. apríla do 02. júna 2019

Miesto konania: Galéria Jána Koniarka v Trnave, Nové krídlo Kopplovej vily, Zelený kríček 3, Trnava

Autorkami výstavy sú Diana Cencer Garafová a Nikola Šušovicová. Kurátorkou je MgA. Marianna Brinzová.

Výstava iluzívnej maľby vizuálnych umelkýň najmladšej generácie nesie názov Jedno bez druhého. Autorská výstava dvoch mladých slovenských výtvarníčok Diany Cencer Garafovej, absolventky doktorandského štúdia na VŠVU a Nikoly Šušovicovej, študentky magisterského štúdia na katedre maľby na VŠVU v Bratislave, sa zameriava na problematiku vnútorného priestoru obrazu, jeho umiestnenie vo fyzickom priestore a optickými ilúziami.

Ústrednou témou ich tvorby sú spomienky uchovávané v predmetoch a v prostredí, ktoré ich obklopuje a pôsobí na ne. Dôležitým spolučiniteľom týchto diel je aj pohľad diváka a jeho (ne)schopnosť pozerať sa a vnímať.

Výstava ŠuňaWood

Trvanie výstavy: 11. apríla – 26. mája

Miesto konania: Galéria Jána Koniarka, Synagóga – Centrum súčasného umenia, Halenárska 2, Trnava

Autorom výstavy je Jozef Pilát a kurátorkou Dominika Chrzanová. Výstava mladého výtvarníka Jozefa Piláta je prierezom jeho umeleckej tvorby. Prezentuje maľby, kresby, priestorové objekty, inštalácie a videoinštalácie, ktoré vznikli počas obdobia štúdia na Akadémii výtvarných umení vo Varšave. Námetmi a spájajúcimi prvkami celej výstavy je drevo, les, príroda a vidiek, ktoré majú v Pilátovej tvorbe najväčšie zastúpenie.

Tému dreva a lesov možno vnímať aj priamo v názve výstavy, ktorý je kombináciou dvoch slov. Ten v sebe nesie náznak pomenovania umelcovej rodnej obce – Šuňava, ktorá leží v okrese Poprad a kde vznikli všetky prezentované práce. Druhým slovom je anglické Wood, v preklade drevo, alebo aj les, hora či háj.

Práce možno chápať aj ako priamu kritiku nelegálnych výrubov a klčovania lesov, ktorým v súčasnosti Slovensko čelí. Výstava je pripomienkou nezastaviteľného cyklu v prírode a nášho zasahovania doň.

Výstava Paranoja je krásna

Vernisáž výstavy: 18. apríla o 18:00

Trvanie výstavy: od 18. apríla do 24. mája 2019

Miesto konania: Galéria Výklad, Hlavná 10, Trnava

Galéria Výklad je verejný umelecký priestor umiestnený vo výkladoch na Hlavnej ulici v Trnave. Galéria prezentuje site-specific výstavy a performance slovenských aj zahraničných umelcov. Po vyhodnotení otvorenej výzvy sa tak po dlhšej odmlke opäť hlási k aktívnemu fungovaniu a ako prvú predstaví výstavu Paranoja je krásna od slovenskej výtvarníčky Eriky Miklóšovej.

Tá sa vo februári tohto roku sa prezentovala sériou veľkoformátových malieb v Synagóge – Centre súčasného umenia v Trnave na výstave s názvom Zátišie s drapériami II. Tentokrát sa predstaví v nezávislej Galérii Výklad s projektom Paranoja je krásna. Vystaví tu svoje veľkoformátové maľby, ktoré tematicky pracujú priamo s priestorom pred galériou, ktorý zaznamenáva a deformuje cez trojitú optiku nazerania. Poukazuje tak na kamerový systém, ktorým je verejný priestor monitorovaný, a na situáciu, do ktorej takýto systém kontroly môže vyústiť.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM